Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αναδίπλωση Παπανδρέου μετά την καταγγελία για «νοθεία» - Ανδρουλάκης: Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει με την ενότητα

Αναδίπλωση Παπανδρέου μετά την καταγγελία για «νοθεία» - Ανδρουλάκης: Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει με την ενότητα
Με επιστολή του προς την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ) ο πρώην πρωθυπουργός ζητά την «εις βάθος διερεύνηση» των καταγγελιών για σχεδόν 3.000 ψηφοδέλτια που δεν αντιστοιχούν σε ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ
Σχετικά Άρθρα

Ζήτημα για το αδιάβλητο της διαδικασίας των εκλογών του ΚΙΝΑΛ έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου «τορπιλίζοντας» το κλίμα λίγο πριν τον δεύτερο γύρο, ωστόσο λίγο αργότερα επέλεξε να κατεβάσει τους τόνους.
Ειδικότερα, με επιστολή του προς την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ) ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε την «εις βάθος διερεύνηση» των καταγγελιών για σχεδόν 3.000 ψηφοδέλτια που δεν αντιστοιχούν σε ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με τον υποψήφιο στην κούρσα, σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν και διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.
«Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζήτω από την Επιτροπή σας ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής» επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, την πρωτιά πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης, που συγκέντρωσε 98.431 ψήφους (36,88%) ενώ δεύτερος αναδείχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου με 74.093 ψήφους (27,97%).
Η επικράτηση του κ. Ανδρουλάκη είναι σχεδόν καθολική καθώς πρώτευσε σε όλες τις περιφέρειες, εκτός από Δυτική Ελλάδα και Αττική.
Στην πρώτη περίπτωση νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου και στην πρωτεύουσα ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός βγήκε πρώτος και στις ψήφους των Αποδήμων.

Ένσταση για τα Χανιά – Προσήλθαν 347 πολίτες, αλλά βρέθηκαν 441 ψηφοδέλτια

Ένσταση για νοθεία της κάλπης της πρώτης Κυριακής των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, στον δήμο Χανίων και συγκεκριμένα σε εκλογικό κέντρο στην Κίσαμο Χανίων.
Η ένσταση υπεβλήθη από τον επόπτη νομού Χανίων για την εκλογική διαδικασία Ιπποκράτη Μανουδάκη, στην Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ).
Σύμφωνα με την ένσταση μετά από έλεγχο και αντιπαραβολή των στοιχείων της εκλογικής διαδικασίας, διαπιστώθηκαν παρατυπίες σε εκλογικό κέντρο της Κισάμου Χανίων.
Όπως καταγράφεται στην ένταση, διαπιστώθηκε ότι ενώ διαπιστεύτηκαν με ηλεκτρονικό τρόπο και με φυσική παρουσία 347 πολίτες, τελικά στην κάλπη εμφανίστηκαν 441 ψηφοδέλτια, κάτι που σημαίνει πως 94 ψηφοδέλτια μπήκαν στην κάλπη χωρίς να έχουν ριχτεί από διαπιστευμένους ψηφοφόρους.

Ιδιαίτερα σκληρή είναι η δήλωση του κ. Μανουδάκη:

«Είναι ντροπή για την παράταξή μας, σε μια γιορτή δημοκρατίας, όπως η εκλογή του νέου μας προέδρου, να έχουν ψηφίσει και τα δέντρα, όπως την εποχή της ΕΡΕ.
Όμως δεν μας προκαλεί έκπληξη, γιατί οι τακτικές αυτές είναι συνεπείς με τον επερχόμενο παλαιοκομματισμό, που διεκδικεί την αρχηγία του χώρου, ο οποίος στάθηκε απέναντι σε αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές».
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν αποκλείεται το θέμα να έχει και νομική συνέχεια.

Πάντως, λίγη ώρα αργότερα, από το Γραφείο Τύπου του Γιώργου Α. Παπανδρέου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με αφορμή δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με την επιστολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ, διευκρινίζεται ότι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο.
Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής.

Τι απαντά ο Ανδρουλάκης 

Εντολή ανανέωσης, ενότητας και πολιτικής αυτονομίας ζήτησε από τους πολίτες για τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε δηλώσεις του από την Ρόδο.
«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Κανείς δε θα παίξει με την ενότητα της Δημοκρατικής παράταξης.
Πληγώθηκαν τα μέλη μας, οι φίλοι μας από συμπεριφορές “παλαιών πρωταγωνιστών” δεν θα ξαναπληγωθούν.
Θα ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ περήφανη ισχυρή παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου», δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.
«Είχα δεσμευτεί ότι σε όσες πόλεις της Ελλάδας δεν κατάφερα να πάω πριν την πρώτη Κυριακή, θα προσπαθήσω να πάω την δεύτερη αυτή εβδομάδα.
Και θέλω εδώ από τη Ρόδο να απευθύνω μήνυμα ελπίδας, προς τους προοδευτικούς πολίτες που βλέπου ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη επιστρέφει» ανέφερε και συνέχισε:
«Η παράταξη είναι εδώ, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας χάνουν τον ύπνο τους, γιατί καταλαβαίνουν ότι πια υπάρχει ένα κόμμα που 270.000 πολίτες δίνουν καθαρή εντολή.
Εντολή ανανέωσης, εντολή ενότητας, εντολή πολιτικής αυτονομίας.
Αυτή την εντολή ζητώ να έχω στα χέρια μου την Κυριακή το βράδυ. Καλώ σε μαζική συμμετοχή όλους τους πολίτες, όπως και την πρώτη Κυριακή και τους εγγυώμαι ότι και την επόμενη ημέρα θα είμαι πρόεδρος όλης της παράταξης, χωρίς να διακρίνω ποιοι με ψήφισαν ή όχι. Θα υπάρχει μια πραγματική διαφάνεια και αξιοκρατία στο κόμμα μας και είμαι έτοιμος να συγκρουστώ με όποιο μεγάλο ή μικρό συμφέρον κρατά πίσω την Ελλάδα και την κάνει μια χώρα χαμένων ευκαιριών. Αυτό ζητούν οι πολίτες, αυτό θα κάνουμε για να ξαναγίνουμε ένα κόμμα, το κόμμα του ελληνικού λαού».
Ερωτηθείς ο κ. Ανδρουλάκης για την συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής, επεσήμανε τα εξής:
«Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον.
Και αυτό το ενδιαφέρον θα αποτυπωθεί και την δεύτερη Κυριακή.
Έχουμε κοινές αγωνίες εκατομμύρια Έλληνες για καλύτερη ζωή, λιγότερες ανισότητες και περισσότερες ευκαιρίες για εμάς και τα παιδιά μας.
Θέλουμε ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη, ένα δίκαιο πολίτικο σύστημα που αντιμετωπίζει τις αδικίες που υπάρχουν στη χώρα μας.
Όλα αυτά είναι αγωνίες που κάνουν την παράταξη αναγκαία στον τόπο.
Το κόμμα μας μπορεί να γίνει ξανά βασικός αντίπαλος της δεξιάς παράταξης.
Ουσιώδης διαφορά που οδήγησε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας να συμμετέχει στις εκλογές, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει πολλά λάθη, αλλά η φθορά του δεν είναι ραγδαία, επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι δεν εμπιστεύονται την προηγούμενη κυβέρνηση». 

Στο μεταξύ, κύκλοι προσκείμενοι στον Νίκο Ανδρουλάκη αναφέρουν τα εξής: 

«Προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ανακοινώνεται σήμερα, Πέμπτη, ότι υπάρχει θέμα με 165 εκλογικά τμήματα, τη στιγμή που η ΕΔΕΚΑΠ, της οποίας η πλειοψηφία πρόσκειται στον Γιώργο Παπανδρέου, ενέκρινε ομόφωνα το τελικό αποτέλεσμα, όπως αυτό κοινοποιήθηκε επίσημα από το Κίνημα Αλλαγής την Τρίτη».
Στην ουσία, πρόσθεταν, «καταρρίπτει κάτι που αποφασίστηκε ομόφωνα από ένα όργανο στο οποίο έχει την πλειοψηφία».
«Σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου 270.000 πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες πάνω μας, απαιτείται ευθύνη απ’ όλους».
Σημείωναν επίσης ότι αυτός ο αριθμός των 2.700 ψηφοδελτίων που καταγγέλλει ο Παπανδρέου δεν υπάρχει.
Εξηγούσαν πως την περασμένη Κυριακή, τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω αναβάθμισης που έκανε η Wind, έπεσε το σήμα στα tablets.
Καθώς υπήρχαν ουρές και δεν μπορούσε να γίνει διαπίστευση στα tablets, αποφασίστηκε να υπάρξει στο τέλος διασταύρωση, για να διαπιστώσουν ποιοι είναι εκτός λίστας, ώστε να μην απολέσουν το δικαίωμα της ψήφου και αυτή την Κυριακή.
Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, όφειλε η ΕΔΕΚΑΠ να φροντίσει ώστε τα στοιχεία που συλλέχθηκαν χειρόγραφα να ενσωματωθούν έγκαιρα στο ηλεκτρονικό σύστημα».

Δριμεία επίθεση κατά του Ανδρουλάκη από την πλευρά Παπανδρέου - Ζητούνται απαντήσεις σε 4 θέματα 

Νωρίτερα, ευθεία επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου, τρεις μέρες πριν από τον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, καλώντας τον να απαντήσει σε τέσσερα ζητήματα.
Σε ενημερωτικό σημείωμα η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, με αφορμή τα όσα ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον τ/σ Mega σχετικά με την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «αποκάλυψε ότι θέλει να δει τι ποσοστό θα πάρει το Κίνημα Αλλαγής στις εκλογές, για να δει με ποιον θα συνεργαστεί.
Και μάλιστα, σημείωσε ότι, δεν μπορεί να αγνοήσει τη θέληση του λαού.
Ποια αυτόνομη πορεία, λοιπόν;
Και πώς θα ενισχυθεί και θα μεγαλώσει η παράταξη, όταν η πορεία της θα εξαρτηθεί από τρίτους παράγοντες, αλλά όχι από τις δικές μας προτεραιότητες και τα δικά μας προοδευτικά ιδεολογικά και πολιτικά προτάγματα;».
Επίσης, επικρίνει τον κ. Ανδρουλάκη λέγοντας ότι αποφεύγει να μιλήσει και για την ανάγκη προάσπισης της αυτονομίας της πολιτικής της παράταξης «έναντι συμφερόντων, κατεστημένων, αλλά και κάθε άλλης μορφής εξωθεσμικών κέντρων και παραγόντων».
Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου κατηγορεί τον Νίκο Ανδρουλάκη, είναι ότι παραπληροφορεί όταν επικαλείται τους Π. Σάντσεθ και Α. Κόστα δηλώνοντας ότι θα παραμείνει ευρωβουλευτής αν εκλεγεί.
«Καμία σχέση με την αλήθεια και τα δύο.
Ο πρώτος ήταν βουλευτής και ο δεύτερος, δήμαρχος Λισαβόνας, που το Πορτογαλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, τον επέλεξε ως υποψήφιο πρωθυπουργό».
Με τον ισχυρισμό ότι το κενό ηγεσίας στη Βουλή μέχρι τις επόμενες εκλογές, είναι κρίσιμος παράγοντας και κάθε άλλο παρά θετικός για την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής και της παράταξης, όπως αναφέρει το άτυπο ενημερωτικό σημείωμα της πλευράς Γ. Παπανδρέου, απευθύνονται στον κ. Ανδρουλάκη τα ερωτήματα:
«Ποιος θα σταθεί απέναντι στους Μητσοτάκη και Τσίπρα;
Ποιος θα δώσει τη μάχη στον κορυφαίο θεσμό της Δημοκρατίας;
Ποιος θα διαμορφώσει με τη συνολική του παρουσία και δράση το στίγμα της παράταξής μας, με το οποίο θα ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό την ψήφο του, αν όχι ο πρόεδρος της;
Oι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας, θα μπορούν ανενόχλητοι να επιβάλουν τον καθηλωτικό συντηρητικό διπολισμό, που βολεύει τους λίγους και έχοντες, αλλά καθιστά αβίωτη τη ζωή των πολλών».
Το τρίτο θέμα αφορά την ανανέωση για την οποία, σημειώνεται πως «δεν έχει απαντήσει ακόμη, γιατί χαρακτηρίζει ανανέωση τις πιο παλαιοκομματικές και πελατειακές πρακτικές που ακολούθησε το 2013, όπως μαρτυρούν τα δημοσιεύματα της εποχής, κατέχοντας κορυφαία κομματική θέση».
Το τέταρτο ζήτημα είναι για το debate όπου κατηγορείται ο Νίκος Ανδρουλάκης πως κρύβεται και καλείται να απαντήσει «γιατί δεν αποδέχεται την πρόταση για έναν δημόσιο διάλογο που θα δίνει την δυνατότητα για πλήρεις και ουσιαστικές τοποθετήσεις;
Ποια είναι η διαφορά;
Ότι χρειάζεται περιεχόμενο και συγκεκριμένες προτάσεις;».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης