Τελευταία Νέα
Πολιτική

To Μαξίμου αποτιμάει τις εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό πεδίο – Μεγάλο αγκάθι η πανδημία, όχι σοβαρός κίνδυνος η Οmicron

To Μαξίμου αποτιμάει τις εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό πεδίο – Μεγάλο αγκάθι η πανδημία, όχι σοβαρός κίνδυνος η Οmicron
Πως πάνε τα νούμερα των εμβολιασμών – Οι στόχοι για τους εμβολιασμούς άνω των 60
Σχετικά Άρθρα

Το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμάει τις τελευταίες εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και θεωρεί ότι το μοναδικό αγκάθι είναι η πανδημία και, κυρίως, οι δείκτες που αναφέρονται στους θανάτους και τα κρούσματα, 100 συνάνθρωποι μας χάνονται κάθε μέρα περίπου και αυτό είναι ένα καθημερινό δράμα που ζει η ελληνική κοινωνία.
Ωστόσο, οι προσδοκίες στα άλλα μέτωπα είναι αρκετές.

Η Omicron πλέον θεωρείται false alarm

Καταρχάς, όπως φαίνεται η μετάλλαξη Omicron δεν αποτελεί επιπρόσθετο σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια υγεία, όπως κάποιοι πίστευαν στην αρχή.
Όλα δείχνουν ότι αποτελεί ένα στέλεχος λιγότερο επικίνδυνο από την Delta αλλά με ισχυρή μεταδοτικότητα.
Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνιζε ότι μακάρι να υπερισχύσει η Omicron από την Delta, διότι είναι λιγότερο επικίνδυνη.
Επίσης, θεωρείται ιδιαίτερα θετικό και για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ότι η 3 δόση των εμβολίων που γίνονται στην Ελλάδα καλύπτουν την μετάλλαξη Omicron.
To αντίθετο θα ήταν ένα απευκταίο σενάριο που θα έβαζε βόμβα στην ανοσία που θέλει να χτίσει η κυβέρνηση.
Όπως βόμβα θα ήταν ένα καθολικό lockdown στην οικονομία, που πλέον δεν αποτελεί καν σενάριο.

Πως πάνε τα νούμερα των εμβολιασμών – Οι στόχοι για τους εμβολιασμούς άνω των 60

Στο θέμα των εμβολιασμών στην κυβέρνηση θεωρούν εξαιρετικά αισιόδοξο στοιχείο ότι η ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού.
Ήδη μέχρι χθες περίπου 90.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους ενώ παρατηρείται μεγάλος ρυθμός και στα ραντεβού για την αναμνηστική δόση.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν τουλάχιστον 250 .000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης από τους 500.000 ανεμβολίαστους άνω των 60.
Επίσης, έχουν κλειστεί σχεδόν 1.450.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης εκ των οποίων περισσότερα από 502 χιλιάδες αφορούσαν συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.
Οι ρυθμοί για τους εμβολιασμένους άνω των 60 ετών που θα κλείσουν την τρίτη δόση θα ανέβουν καθώς από την Δευτέρα θα υπόκεινται σε περιορισμούς – που ισχύει και για τους ανεμβολίαστους- αφού λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού γι’ αυτούς.

Plan B για να ανέβουν και άλλο οι εμβολιασμοί

Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού θεωρούν ότι υπάρχουν και εφεδρικά μέτρα εάν κολλήσει ο ρυθμός εμβολιασμών, ειδικά στους ανεμβολίαστους. Θα είναι μέτρα για ακόμα περισσότερους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους προκειμένου να πιεστούν να εμβολιαστούν.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν κάνει οι αναλυτές του Μαξίμου, το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού είχε κόστος πολιτικό αλλά δεν έχει πλήξει καίρια την κυβέρνηση.
Κυρίως, διότι έχει αρχίσει και γίνεται πανευρωπαϊκό το μέτρο και μάλιστα με ευρείες πολιτικές συναινέσεις.

Δεν προβληματίζουν την κυβέρνηση οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα όσα γίνονται στην Κεντροαριστερά και οι εξελίξεις δεν δείχνουν να την προβληματίζουν ιδιαίτερα.
Η περίπτωση Ανδρουλάκη είναι μία επιλογή που δεν δημιουργεί ανησυχίες και σκέψεις για περαιτέρω πρωτοβουλίες από μεριάς κυβέρνησης σε σχέση με το Κέντρο.
Το ζήτημα, θεωρούν, το έχει ο Αλέξης Τσίπρας που έχει τα δικά του εσωκομματικά μέτωπα.
Το κυριότερο για την Νέα Δημοκρατία είναι ότι εξασθενεί αρκούντως το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης που ενδεχομένως να ήταν ένας μεγάλος προβληματισμός για τις εκλογές με απλή αναλογική.

Τα νούμερα του Οικονομικών που έφεραν χαμόγελα και στο Μαξίμου

Σε οικονομικό επίπεδο οι τελευταίες εξελίξεις βρίσκουν περιχαρές το οικονομικό επιτελείο.
Η Ελλάδα είναι 1η σε απορρόφηση ΕΣΠΑ, έχει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης 13,4% το τρίτο τρίμηνο του 2021 και 9,4% ανάπτυξη το 9μηνο, έχει διαπιστωθεί αύξηση εξαγωγών αγαθών κατά 27,9%, η ανεργία έχει πέσει και άλλο στα όρια του13% τον Σεπτέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας, υπάρχει μία αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος 7,2% στο πρώτο 6μηνο του 2021 και υπήρξε η λήξη των χρεών μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συμβολικά είναι ένας ακόμα δείκτης ότι πάμε στην σωστή πορεία.
Τέλος, η πορεία των εσόδων δίνει το δικαίωμα για χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο το οποίο έφερε και καλά νέα για τους νησιώτες αφού θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα νησιά με απόφαση Ecofin, καθώς το μέτρο της εξομοίωσης του ΦΠΑ για όλη την επικράτεια – παραμερίζοντας την νησιωτικότητα- την είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν γίνονται εκλογές το 2022, θα είναι ένα καθοριστικό έτος ανάπτυξης

Σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον μέχρι το Μάρτιο υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος, η κυβέρνηση θεωρεί ότι δημιουργούνται οι συνθήκες για ένα πολύ καθοριστικό έτος για την χώρα, αφού οι κυβερνητικοί υπολογισμοί αναφέρουν ότι θα πιάσουμε υψηλές επιδόσεις σε ανάπτυξη.
Και όπως τόνιζε κυβερνητικός παράγοντας στο ΒΝ «δεν φαίνονται να υπάρχουν ούτε σε πολιτικό ούτε σε οικονομικό επίπεδο ανασταλτικοί παράγοντες»…
Βάσει αυτών των προβλέψεων και αυτό το κυβερνητικό στέλεχος απέκλεισε κάθε συζήτηση για εκλογές μέσα στο 2022.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης