Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προοδευτική διακυβέρνηση τέλος - Εσωστρέφεια και προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ, που ξεμένει από συμμάχους

Προοδευτική διακυβέρνηση τέλος - Εσωστρέφεια και προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ, που ξεμένει από συμμάχους
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει συγκεντρώσει όλο το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και τώρα αυτό στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη
Σχετικά Άρθρα

H μη προοπτική εκλογής του Γιώργου Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ έχει σημάνει συναγερμό και στην Κουμουνδούρου η οποία ξεμένει από οιoνεί φιλικά προσκείμενους της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί ο Ανδρουλάκης με Τσίπρα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, για όσους μπόρεσαν να αποκωδικοποιήσουν αυτά που είπε για τις συνεργασίες με άλλα κόμμα, ήταν ξεκάθαρα.
Το ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη θα μπει σε μία τέτοια κουβέντα μόνο όταν έχει το πάνω χέρι, όταν δηλαδή έχει ένα μεγάλο ποσοστό, μεγαλύτερο απ’ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι γνωρίζει ότι εάν μπει σε μία τέτοια συνεργασία έχοντας ένα κόμμα γύρω στο 8-10%, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον απορροφήσει όπως έκανε και με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.
Οπότε, θεωρείται εντελώς ακατόρθωτο να υπάρξει προοπτικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ με Νίκο Ανδρουλάκη αρχηγό.
Εξάλλου, η στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου και η παρουσία του στο κόμμα δίπλα στη νέα ηγεσία αποτελεί άλλο ένα στοιχείο ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι δυνατό.
Ο Α. Λοβέρδος έχει συγκεντρώσει όλο το ΑΝΤΙ-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και τώρα αυτό στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη και όχι τον Γιώργο Παπανδρέου που μιλούσε για προοδευτικής διακυβέρνηση συνεργασίας.

Υπάρχει εσωστρέφεια και προβληματισμός

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, έχει αρχίσει η ενδοσκόπηση και της ηγεσίας αλλά και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, διότι μην ξεχνάμε βρίσκονται σε προσυνεδριακό διάλογο και οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ τούς αφορούν.
Πρώτος χτύπησε ο Νίκος Φίλης που αποτελεί εσωκομματική αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα. Τόνισε ο κ. Φίλης ότι το κόμμα πρέπει να επιστρέψει στις αριστερές ριζοσπαστικές θέσεις του 3%. Τότε μόνο θα ξαναέρθει σε τροχιά εξουσίας.

Σε αναθεωρητική στάση οι πασοκογενείς

Αντίθετοι, είναι οι πασοκογενείς.
Που ούτε και αυτοί είναι ήσυχοι με ότι συμβαίνει στο ΚΙΝΑΛ. Θα προτιμούσαν ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ωστόσο, δεν είναι στις προθέσεις του.
Και τώρα που έρχεται ξανά στο προσκήνιο η δυναμική του ΠΑΣΟΚ και η κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι –πρώην συνεργάτες του Παπανδρέου- αισθάνονται να ασφυκτιούν στην Κουμουνδούρου.

Ο Βερναρδάκης έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης από τους στενούς συμβούλους του Α. Τσίπρα, βλέποντας ότι υπάρχουν δυναμικές διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ, έγραψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει θολό μήνυμα για το τι πρεσβεύει και ότι δεν έχει πείσει για την πολιτική του πρόταση.
Ο ίδιος, στηριζόμενος και στα πιστεύω των πασοκογενών, θεωρεί ότι το κόμμα δεν πρέπει να είναι αριστερίστικο αλλά θα πρέπει να γίνει ρεύμα πολιτών.
Βέβαια, τονίζει ότι το ΚΙΝΑΛ να γίνει ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί σε αυτή τη φάση.

Ο Α.Τσίπρας ποτέ δεν πήγε σε συνέδριο και εσωκομματική διαδικασία

Μία άλλη παράμετρος που εκφράζεται από πολλούς και την επισήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είναι ότι μόνο η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ έχει ανοικτές διαδικασίες εκλογής προέδρου.
Ήταν ένα σαφές μήνυμα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε από όταν έχασε τις εκλογές του 2019, να πάει σε συνέδριο και να ξαναγίνει εκλογή αρχηγού με ανοικτές διαδικασίες.
Όποιος ήθελε από την εσωκομματική αντιπολίτευση θα έβαζε υποψηφιότητα και έτσι θα μετρούντο οι δυνάμεις του καθενός. Δεν το έπραξε και τώρα αμφισβητείται.
Οι ανοικτές διαδικασίες στο ΚΙΝΑΛ και η έλευση σε αυτή την περίοδο πάνω από 270.000 πολιτών έχει γίνει αντικείμενο ζήλιας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα ανώτατα στελέχη του.
Δείχνει ότι το ΚΙΝΑΛ είναι πιο κοντά στην κοινωνία.

Σωτήρης Πίκουλας
Sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης