Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πάπας Φραγκίσκος - Οι σταθμοί της επίσκεψής του στην Ελλάδα έως τις 6/12 – Μέτρα στην Αθήνα

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πάπας Φραγκίσκος - Οι σταθμοί της επίσκεψής του στην Ελλάδα έως τις 6/12 – Μέτρα στην Αθήνα
Σχετικά Άρθρα

Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Επίσκοπος και Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος, κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
O Επίσκοπος και Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος έφτασε στις 12:05 στο Προεδρικό Μέγαρο, προσκεκλημένος της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκε στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια, στο εσωτερικό του Μεγάρου, έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων Βατικανού και Ελλάδος.
Μετά την τελετή υποδοχής του Ποντίφικα θα ακολουθήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προσωπικό της γραφείο, και στη συνέχεια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου και στις 12:45 με εκπροσώπους των Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Διπλωματικού Σώματος στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο θα ολοκληρωθεί με ομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ποντίφικα, στη μεγάλη αίθουσα των δείπνων.
Ακολούθως, στις  16:00 θα κάνει εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και θα ακολουθήσει στις 16:30 συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του Πάπα Φραγκίσκου και των ακολουθιών τους στην Αίθουσα του Θρόνου, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Θα ακολουθήσει, στις 17:15, συνάντηση με τους Επισκόπους, Ιερείς, μέλη Μοναχικών Ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, Ιεροσπουδαστές και Κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών και στις 18:45 ιδιωτική συνάντηση με τα μέλη της Αδελφότητος του Ιησού στην Αποστολική Νουντσιατούρα.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για το 35ο ταξίδι του Ποντίφικα στο εξωτερικό, μετά την εκλογή του το 2013, ενώ στην Ελλάδα έρχεται εκ νέου πέντε χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη στη Λέσβο, τον Απρίλιο του 2016, όπου είχε γίνει και η ιστορική συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, αλλά και 20 χρόνια από την πρώτη επίσκεψη Προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας, μετά το Σχίσμα του 1054.
Στο μεταξύ, σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται η Αθήνα και μάλιστα, λόγω της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, έως τις 6 Δεκεμβρίου 2021 θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ κατά την κίνηση της πομπής του Πάπα Φραγκίσκου δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.

Η άφιξη στο αεροδρόμιο

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στις 11:10 στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», της Αθήνας, προερχόμενος από την Κύπρο.
Τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ακολούθησε  κατ' ιδίαν συνάντηση σε αίθουσα του αεροδρομίου.
Στην επίσημη τελετή υποδοχής παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, από την Καθολική Εκκλησία, ο πρέσβης του Βατικανού στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδα και, ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών.
podifikas.JPG
dendias-papas.JPG
Συμβολική η επίσκεψη

Πάντως, η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην χώρα μας, που θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 6/12 οπότε και θα αναχωρήσει, είναι συμβολική, καθώς δεν θα παραγάγει αποτελέσματα σε επίπεδο διαχριστιανικών σχέσεων.
Άλλωστε, οι σχέσεις Ρωμαιοκαθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν αποκατασταθεί, καθώς Ορθόδοξοι Έλληνες, όπως και από άλλες Ορθόδοξες χώρες, επιλέγουν τη Ρώμη, το Βατικανό και πανεπιστήμια που ελέγχονται από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για να φοιτήσουν, ενώ αντίστοιχα, Ρωμαιοκαθολικοί φοιτητές σπουδάζουν σε πανεπιστήμια Ορθόδοξων χωρών,όπως και στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η Αποστολική Διακονία, ο επίσημος εκκλησιαστικός οργανισμός που τελεί υπό την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, διαθέτει ειδικό τμήμα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τους εν λόγω φοιτητές.
Το ταξίδι του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και η παραμονή του στην Ελλάδα συγκλίνει με τη συμπλήρωση 41 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αγίας Έδρας.

Το πρόγραμμα του Ποντίφικα

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πάπα Φραγκίσκου έχει ως εξής:

  • Σάββατο 4/12: Στις 16:00 ο Πάπας Φραγκίσκος θα κάνει εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και θα ακολουθήσει στις 16:30 συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του Πάπα Φραγκίσκου και των ακολουθιών τους στην Αίθουσα του Θρόνου, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
    Θα ακολουθήσει, στις 17:15, συνάντηση με τους Επισκόπους, Ιερείς, μέλη Μοναχικών Ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, Ιεροσπουδαστές και Κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών και στις 18:45 ιδιωτική συνάντηση με τα μέλη της Αδελφότητος του Ιησού στην Αποστολική Νουντσιατούρα.
  • Κυριακή 5/12

09:15 Αναχώρηση αεροπορικώς για Λέσβο.
10:10 Άφιξη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης.
10:45 Επίσκεψη στους πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης».
12:15 Αναχώρηση για Αθήνα.
13:10 Άφιξη στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».
16:45 Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
19:00 Εθιμοτυπική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στον Ποντίφικα στην Αποστολική Νουντσιατούρα.

  • Δευτέρα 6/12

08:15 Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, στην Αποστολική Νουντσιατούρα στην Αθήνα.
09:45 Συνάντηση με τους νέους στο Δημοτικό «Άγιος Διονύσιος» της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών (Μαρούσι).
11:15 Αποχαιρετιστήρια τελετή στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
11:30 Αναχώρηση για Ρώμη.

Συνάντηση με Α. Τσίπρα τη Δευτέρα 6/12

Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο θα έχει τη Δευτέρα 6/12 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στην πρεσβεία του Βατικανού στην Αθήνα.

Ποιος είναι ο Πάπας Φραγκίσκος


Στις 17 Δεκεμβρίου 1936 γεννήθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο,  στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, από γονείς Ιταλούς μετανάστες.
Ο πατέρας του, Mario, ήταν λογιστής στους σιδηροδρόμους και η μητέρα του, Regina Sivori, ήταν αφοσιωμένη στην ανατροφή των πέντε παιδιών της οικογένειας.
Αφού ολοκλήρωσε τις  σπουδές του στη Χημεία, επέλεξε τον δρόμο της ιεροσύνης, εισερχόμενος στο Ιεροσπουδαστήριο της Villa Devoto.
Στις 11 Μαρτίου 1958, εντάχθηκε ως δόκιμος στο Τάγμα των Ιησουιτών.
Ολοκλήρωσε τις ανθρωπιστικές σπουδές του στη Χιλή και επέστρεψε στην Αργεντινή το 1963,  όπου έλαβε πτυχίο στη Φιλοσοφία από το Colegio de San José στο San Miguel.
Δίδαξε φιλοσοφία  (1964-1965) στο Κολέγιο της Inmaculada Concepción στη Santa Fé και το 1966 στο Colegio de San José στο Μπουένος Άιρες, όπου και σπούδασε, παράλληλα, Θεολογία από το 1967 έως το 1970.
Στις 13 Δεκεμβρίου 1969, χειροτονήθηκε ιερέας.
Συνέχισε την εκπαίδευσή του το 1970-1971 στο Πανεπιστήμιο της Alcalá de Henares στην Ισπανία και στις 22 Απριλίου 1973 έδωσε τους τελικούς όρκους του στο Τάγμα Ιησουιτών.
Στην Αργεντινή έγινε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του San Miguel, σύμβουλος της Επαρχίας του Τάγματος Ιησού και Πρύτανης της Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής του Colegio Máximo.
Τον Ιούλιο του 1973 έγινε Έπαρχος των Ιησουιτών στην Αργεντινή, θέση που διατήρησε για 6 χρόνια.
Αργότερα, επέστρεψε στην εργασία του στον πανεπιστημιακό τομέα και από το 1980 ως το 1986 υπηρέτησε ξανά ως πρύτανης στο Colegio de San José, αλλά  και ως εφημέριος στο San Miguel. Τον Μάρτιο του 1986 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στη Γερμανία και  μετατέθηκε αρχικά στο Colegio del Salvador του Μπουένος Άιρες και μετά στην εκκλησία των Ιησουιτών στην πόλη Cordoba ως πνευματικός καθοδηγητής και εξομολόγος.
Το 1992 χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες και τον Φεβρουάριο του 2001 αναδείχθηκε Καρδινάλιος, ενώ τον Απρίλιο του 2005 συμμετείχε στο Κονκλάβιο το οποίο εξέλεξε τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ'.
Στις 13 Μαρτίου 2013 εξελέγη ως ο 266ος Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας και έτσι, είναι ο πρώτος Πάπας από την Λατινική Αμερική, αλλά και εν γένει από την αμερικανική ήπειρο, καθώς επίσης και ο πρώτος Ιησουίτης Ποντίφικας. Το όνομα που επέλεξε ήταν προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, για τον οποίο έχει εκφράσει τον θαυμασμό του τονίζοντας ότι έφερε στον Χριστιανισμό μια ιδέα της φτώχειας ενάντια στην πολυτέλεια, την υπερηφάνεια, τη ματαιοδοξία των πολιτικών και εκκλησιαστικών δυνάμεων της εποχής του.
Έχει συγγράψει τα βιβλία «Meditaciones para religiosos» (1982), «Reflexiones sobre la vida apostólica» (1992) και «Reflexiones de esperanza» (1992).

Τα μέτρα της Αστυνομίας – Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Αστυνομία, ενώ έχουν τεθεί σε ισχύ αυστηρά μέτρα ασφάλειας, λόγω της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα.
Μάλιστα, επί ποδός βρίσκονται πάνω από 3.500 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών και ειδικά της Τροχαίας, που έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την ομαλή και γρήγορη μετακίνηση του Ποντίφικα στις επισκέψεις που έχει περιλαμβάνει το πρόγραμμα του.
Παράλληλα, από σήμερα (4/12) έως τη Δευτέρα 6/12 θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ κατά την κίνηση της πομπής του Πάπα Φραγκίσκου δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή 5/12κατά τις ώρες 13:00 έως 20:00, θα διακοπεί η κυκλοφορία:
• στην Λ. Β. Σοφίας στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς κέντρο πόλεως, και
• στην Λ.Β. Κωνσταντίνου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μερκούρη και Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Β. Σοφίας.

Απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις

Σημειώνεται ότι λόγω της επίσημης επίσκεψης του Φραγκίσκου απαγορεύτηκαν για σήμερα (4/12) από την Αστυνομία σε μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας όλες οι συγκεντρώσεις και ειδικότερα οι προγραμματισμένες του Δικτύου Υγειονομικών στο Πάρκο Ελευθερίας και των αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΑΔΑ, αναφέρεται:
Με Απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση από ώρες 06:00 έως 22:00 του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου 2021, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς - λεωφόρους: Φειδιππίδου - Λ. Αλεξάνδρας - αριστερά 28ης Οκτωβρίου - δεξιά Ιουλιανού - αριστερά Αριστοτέλους - Σωκράτους - αριστερά Π. Τσαλδάρη - Πλατεία Ομονοίας - δεξιά Αθηνάς - Πλατεία Μοναστηρακίου - 'Αρεως - Διοσκούρου - Πρυτανεία - Τριπόδων - Σέλλευ - Λυσικράτους - Λ. Βασ. Αμαλίας - Λ.Βασ. Όλγας - Λ. Βασ. Κωνσταντίνου - δεξιά Σπύρου Μερκούρη - αριστερά Μιχαλακοπούλου - Λ. Μεσογείων έως Φειδιππίδου.
Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει της πραγματοποίησης στη Χώρα μας της επίσημης επίσκεψης της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Φραγκίσκου και των προγραμματισμένων κινήσεων - επισκέψεων του στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγγελθείσες συγκεντρώσεις, ήτοι α) συγκέντρωση στο πάρκο Ελευθερίας (σταθμός Μετρό ”Μέγαρο Μουσικής”) την 16:00 της 4-12-2021 από Δίκτυο Υγειονομικών «κατά της υποχρεωτικότητας» και β) συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την 17:00 της 4-12-2021 «κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού».
 
Οι σταθμοί του μετρό που κλείνουν

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας κλείνουν στις 15:30 οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα» και «Μοναστηράκι», λόγω των μέτρων ασφαλείας για την επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.
Έτσι, οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης