Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρασκήνιο και συνέπειες της απόφασης Μητσοτάκη για τους 60άρηδες – Πολιτικό κόστος και αβεβαιότητα για το μέλλον

Παρασκήνιο και συνέπειες της απόφασης Μητσοτάκη για τους 60άρηδες – Πολιτικό κόστος και αβεβαιότητα για το μέλλον
Το μεγαλύτερο μέρος των ανεμβολίαστων συναντάται στην Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη, περιοχές που ψηφίζουν παραδοσιακά Νέα Δημοκρατία
Σχετικά Άρθρα

Η απόφαση της κυβέρνησης να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στην κρίσιμη ηλικιακή ομάδα των 60+ είναι μία απόφαση που ενέχει πολύ σοβαρό πολιτικό κόστος.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων σε αυτές τις ηλικίες είναι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, περισσότεροι του ΣΥΡΙΖΑ και στην πρώτη θέση είναι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης. Γίνεται κατανοητό, ότι με αυτή την απόφαση η Νέα Δημοκρατία σπάει τους δεσμούς με αυτές τις ηλικίες που είτε ήταν επιφυλακτικοί, είτε τελείως αρνητικοί να εμβολιαστούν.

Χάνει παραδοσιακούς ψηφοφόρους

Μάλιστα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι επειδή το μεγαλύτερο μέρος των ανεμβολίαστων συναντάται σε Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη, περιοχές που ψηφίζουν παραδοσιακά Νέα Δημοκρατία, οι διαρροές προς τα υπόλοιπα δεξιά κόμματα θα είναι μεγάλες.
Ήδη στις δημοσκοπήσεις κερδίζει από τις ροές αυτές η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου, ο οποίος έχει ταχθεί κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών.

Αυτό είναι το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη

Σύμφωνα με το παρασκήνιο της νέας απόφασης Μητσοτάκη, η επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού είχε πέσει στο τραπέζι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 (το είχε γράψει το ΒΝ εδώ), λίγο μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Αυτό, όμως, που επέτεινε την λήψη της απόφασης ήταν το ανακοινωθέν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που τόνιζε ότι η μετάλλαξη Omicron θα πλήξει τις χώρες με μικρότερα ποσοστά εμβολιασμών.
Η χώρα μας βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης σε εμβολιασμούς, ενώ περιβάλλεται και από χώρες με πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Δύσκολη πολιτική απόφαση – Σίγουρες οι διαρροές προς τα Δεξιά της ΝΔ

Σε πολιτικό επίπεδο η λήψη της απόφασης ήταν πολύ δύσκολη.
Το Μαξίμου γνώριζε ότι θα δεχθεί επίθεση από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ωστόσο, οι πρόσφατες αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες έδειξε ότι  και η Κουμουνδούρου ήταν ευάλωτη στην δική της γραμμή. Το δε ΚΙΝΑΛ, οι περισσότεροι υποψήφιοί του όπως π.χ Ανδρουλάκης, Λοβέρδος ήταν υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε επαγγελματικές ομάδες, οπότε και εκεί δεν θα συναντούσε μεγάλο ζήτημα αντιπολίτευσης.
Το μόνο πρόβλημα θα ήταν προς τα Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
Βέβαια, δημιουργείται και το ερώτημα της αντιπολίτευσης που πρέπει να απαντηθεί.
Γιατί αφού η κυβέρνηση προχωράει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60ρηδων, δεν προχωράει και σε εμβολιασμούς Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων;

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί μπορεί να μην έχουν καμία χρησιμότητα απέναντι στην Omicron

Ωστόσο, το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού ενδεχομένως να μην έχει καμία ωφελιμότητα στο ζητούμενο της ανοσίας του πληθυσμού καθώς φαίνεται από δηλώσεις και εκτιμήσεις ακόμα και των παρασκευαστών των εμβολίων ότι χάνουν μεγάλο ποσοστό της αποτελεσματικότητάς τους απέναντι στη νέα μετάλλαξη Omicron.
Συνεπώς, είτε είσαι εμβολιασμένος ακόμα και με τις 3 δόσεις, είτε είσαι ανεμβολίαστος, κινδυνεύεις από ένα νέο στέλεχος, το ίδιο ίσως και περισσότερο μεταδοτικό.

Σπιράλ αβεβαιότητας για το πόσους εμβολιασμούς θα χρειαστούμε πλέον

Παράλληλα, είναι ακόμα άγνωστο αν το νέος στέλεχος είναι ορατό από τα rapid test -την εγκυρότητα των οποίων αμφισβητούν καθηγητές- εάν το νέος στέλεχος καταπολεμείται από τα μονοκλωνικά που έχει αγοράσει η χώρα και τα προς κατασκευή φάρμακα (χάπια) των εταιριών.
Η προσαρμογή των εμβολίων στο νέο στέλεχος θα πάρει καιρό και μόνο από την άνοιξη θα υπάρχει στοκ νέων εμβολίων για μαζικούς εμβολιασμούς.
Αλλά τίθεται και το ερώτημα «Πόσες δόσεις πρέπει να κάνει ένα πολίτης για να είναι καλυμμένος;».
Την άνοιξη θα κλείνει και το εξάμηνο για κάποιους που έχουν κάνει ήδη την τρίτη δόση.
Θα χρειαστούν και τέταρτη για να είναι καλυμμένοι; Δημιουργείται ένα σπιράλ φόβου και αβεβαιότητας που προκαλεί παγκόσμια δυσαρέσκεια των πολιτών και το κόστος μεταβιβάζεται στις κυβερνήσεις.

Αναμονή από την Αθήνα για μέτρα από Κομισιόν

Βέβαια, τα νέα δεδομένα με την μετάλλαξη Omicron δεν έχουν αναλυθεί επαρκώς.
Οι Έλληνες επιστήμονες περιμένουν από την Κομισιόν ντιρεκτίβες,  η οποία με την σειρά της περιμένει νέα στοιχεία από τον Π.Ο.Υ και από τις δομές υγείας της Ν. Αφρικής για να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα.
Συνεπώς, δεν γνωρίζουμε εάν αυτά είναι τα τελευταία μέτρα που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση ή αν τελικά θα υπάρξουν και νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ή οριζόντια για όλους.
Αυτό που συζητείται είναι η υποχρεωτική διενέργεια rapid test καθημερινά για τους ανεμβολίαστους, η απαγόρευσή τους ακόμα και σε ανοικτούς χώρους εστίασης, ενώ εξετάζονται και μέτρα και για τους εμβολιασμένους όπως η διενέργεια self test τακτικά. Μία πρώτη γεύση σχετικά με το τελευταίο, έδειξε η κυβέρνηση με τα δωρεάν self test σε όλους πριν και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Μέτρο που είναι αμφίβολο εάν θα τηρηθεί…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης