Τελευταία Νέα
Πολιτική

Debate παπαγαλίας και αόριστων μονολόγων - Δεν βγήκαμε σοφότεροι από τη μάχη των υποψηφίων για το ΚΙΝΑΛ

Debate παπαγαλίας και αόριστων μονολόγων - Δεν βγήκαμε σοφότεροι από τη μάχη των υποψηφίων για το ΚΙΝΑΛ
Όποιος είχε αποστηθίσει τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις είχε ένα αβαντάζ μεταξύ των υποψηφίων - Κυριάρχησαν οι μονόλογοι και οι αόριστες τοποθετήσεις.
Σχετικά Άρθρα

Oι πρώτες εντυπώσεις από το debate των υποψήφιων αρχηγών για το ΚΙΝΑΛ στις 29 Νοεμβρίου 2021 είναι ότι ήταν μία πολύ δύσκολη διαδικασία με λίγο χρόνο και χωρίς την δυνατότητα ουσιαστικής αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων.
Όποιος είχε αποστηθίσει τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις είχε ένα αβαντάζ μεταξύ των υποψηφίων.
Κυριάρχησαν οι μονόλογοι και οι αόριστες τοποθετήσεις.
Το ζητούμενο, ο διάλογος, δεν έγινε.
Το μόνο θετικό είναι ότι το debate έγινε trend στο τουίτερ και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο.

Ανδρέας Λοβέρδος: Επικοινωνιακός, με γωνίες αλλά και δεξιές θεωρήσεις


Αν θα θέλαμε να περιγράψουμε τον κάθε υποψήφιο θα λέγαμε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν ιδιαιτέρως επικοινωνιακός και με απόψεις - γωνίες σε συγκεκριμένα ζητήματα.
Προσπάθησε να αποδιώξει από πάνω του το στίγμα του φιλοκυβερνητισμού με το να την επικρίνει για τα ζητήματα της πανδημίας (υποχρεωτικό εμβολιασμό, κακής ποιότητας rapid test).
Προσπάθησε να «παίξει» με δημοφιλή θέματα της προοδευτικής ατζέντας όπως η γυναικοκτονία που πήρε σαφή θέση υπέρ της αναγνώρισης του όρου.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η σκληρή του θέση για μετανάστευση, για σκληρές ποινές και την ασφάλεια του πολίτη ενσωματώνοντας δεξιές πολιτικές θεωρήσεις.
Πρόταξε την ενότητα του χώρου και τις ανοικτές διαδικασίες, δηλαδή να έρθει κόσμος από τα άλλα κόμματα για να ψηφίσει στο ΚΙΝΑΛ.
Είναι κάτι που τον συμφέρει εν αντιθέσει με τους ετέρους αντίπαλούς του Ανδρουλάκη-Παπανδρέου που έχουν μία προτίμηση στους ψηφοφόρους της παράταξης.

Νίκος Ανδρουλάκης: Στρατηγική safe ώστε να αποφύγει κάποιος λάθος


Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν καλά διαβασμένος σε ότι ρωτήθηκε, παρουσιάστηκε με μία στρατηγική να περάσει safe στο debate.
Είναι μία στρατηγική της αποφυγής του λάθους που κυρίως ακολουθείται από ψηφοφόρους που θεωρούνται φαβορί και δεν θέλουν να πουν κάτι που θα προκαλέσει ή να κάνουν το μεγάλο λάθος.
Τάχθηκε υπέρ μίας πιο σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής με αλλαγή του Δουβλίνου 2.
Αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης ότι ήταν μία ιδέα από σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς, έκανε περίτεχνο νεύμα συνεργασίας στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την οποία επέκρινε.
Και βεβαίως, στο ερώτημα ποιον θα βάλει αρχηγό της Κ.Ο εάν εκλεγεί Πρόεδρος (δεν είναι βουλευτής) απάντησε ότι αυτός θα είναι του κλίματός του από την Κ.Ο, θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Κ.Ο δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα Ισπανίας και Πορτογαλίας όπου στα σοσιαδημοκρατικά κόμματα αναδείχθηκαν πρόσωπα που δεν ήταν βουλευτές όπως ο Σάντσεθ και ο Κόστα…

Παύλος Γερουλάνος: Οραματικός με αόριστο διακύβευμα


Ο Παύλος Γερουλάνος εμφανίστηκε οραματικός αλλά με αόριστο διακύβευμα παρουσιάζοντας την πρότασή του την οποία ονομάζει «Αναγγένηση».
Αναλώθηκε σε ζητήματα γύρω από το πολιτικό σύστημα και για την λογοδοσία που πρέπει να έχει κάθε φορέας που παίρνει μία εξουσία.
Προέταξε ότι ο ίδιος δεν είναι δημιούργημα του πολιτικού συστήματος και δεν έχει εξαρτήσεις. Ζει από την δουλειά του. Τ
άχθηκε υπέρ της αξιολόγησης στο δημόσιο και την αποκέντρωση. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης μοιράζει πολλά χρήματα σε λίγους.

Χάρης Καστανίδης: Αξιοπρεπής αλλά χωρίς πολιτικό βάρος


Ο Χάρης Καστανίδης – ίσως φταίνε και οι ερωτήσεις που δέχθηκε - ήταν αξιοπρεπής αλλά εκτός κλίματος του debate.
Αποφάσισε να μην κάνει ερώτηση σε συνυποψήφιό του.
Αναφέρθηκε αορίστως σε συμφέροντα, μίλησε για φιλελεύθερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη που λόγω πανδημίας στηρίζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Τάχθηκε υπέρ του ΠΑΣΟΚ όλων των περιόδων (Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου) και τόνισε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis αλλά δεν εμπλέκονται πολιτικοί…

Παύλος Χρηστίδης: Άπειρος, χρειάζεται μεγάλο «ψήσιμο»


Ο Παύλος Χρηστίδης έδειξε ότι βρίσκεται στο στάδιο της πολιτικής προπαίδειας και θα χρειαστεί μεγάλο «ψήσιμο» εάν θέλει να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.
Οι απαντήσεις του είχαν ξύλινο χαρακτήρα και έμοιαζαν με εκθέσεις.
Έθεσε σωστά ζητήματα όπως ότι η νέα γενιά ζει χειρότερα από τις προηγούμενες, ότι το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να διαχειριστεί την μεγάλη κρίση του 2010 κτλ.
Αλλά να μην ξεχνάμε ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστια διαχρονική ευθύνη για την κρίση και την μεγάλωμα της δημοσιονομικής βόμβας που έσκασε στην Ελλάδα.

Οι ερωτήσεις έδειξαν δίδυμα συνεργασιών για το Β’ γύρο;


Το debate εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς εντάσεις παρόλο που ο Ανδρέας Λοβέρδος προσπάθησε να προκαλέσει με τις ερωτήσεις του αντιπαράθεση.
Όπως για παράδειγμα για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών που είχε τεθεί αντίθετος, ενώ π.χ ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν υπέρ.
Προσπάθησε να θέσει το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στο ΚΙΝΑΛ που δεν ήθελαν κάποιοι συνυποψήφιοί του, όπως π.χ ο Ν.Ανδρουλάκης.
Εντύπωση έκανε ότι έδωσε ερώτηση-πάσα στον Παύλο Γερουλάνο για την ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Και ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε πάσα στον Χάρη Καστανίδη για την απολιγνητοποίηση στη Δυτική Μακεδονία και την ενεργειακή μετάβαση.
Αυτές οι πάσες δείχνουν ένα δίπολο (Λοβέρδος, Γερουλάνος – Ανδρουλάκης, Καστανίδης) που ίσως μας απασχολήσει αργότερα στις συμμαχίες του Β Γύρου.

Στο στρατόπεδο Παπανδρέου θεωρούν το χθεσινό debate παρωδία – Κέρδισε που δεν πήγε


Στο στρατόπεδο του Γιώργου Παπανδρέου λένε ότι καλύτερα που δεν παραβρέθηκε στο debate διότι οι 5 που πήραν μέρος δεν είπαν κάτι ουσιαστικό.
Την θεώρησαν μία ανιαρή διαδικασία και παρωδία. Από την άλλη, όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου όφειλε να είναι εκεί για να υποστηρίξει την θέση του και να υποστηρίξει τα πεπραγμένα του.
Έδωσε την εικόνα ότι είναι ξένο σώμα.
Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι αυτή η διαδικασία με σφικτούς χρόνους και ερωτήσεις χωρίς διάλογο, δεν θα βοηθούσε τον Γιώργο Παπανδρέου που αναλύει πολύ την σκέψη του και δεν είναι ιδιαίτερα ετοιμόλογος.
Ο Γ. Παπανδρέου έχει δικό του κοινό και δική του ατζέντα.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης