Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποκάλυψη: Το ρουσφέτι σκάνδαλο Άδωνι Γεωργιάδη σε επιχειρηματικό όμιλο με παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας

Αποκάλυψη: Το ρουσφέτι σκάνδαλο Άδωνι Γεωργιάδη σε επιχειρηματικό όμιλο με παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας
Με τροπολογία θεσπίζεται για πρώτη φορά στην χώρα μας η δυνατότητα μετασχηματισμού εταιρειών με αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Σχετικά Άρθρα

Με σχετική εμβόλιμη τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων» (πλέον νόμος 4849/2021) ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέτρεψε ουσιωδώς τους κανόνες με τους οποίους μετασχηματίζονται οι εταιρείες.
Με την συγκεκριμένη διάταξη που εισήλθε στο άρθρο 105 του ν.4849/2021 θεσπίζεται για πρώτη φορά στην χώρα μας η δυνατότητα μετασχηματισμού εταιρειών με αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Μέχρι σήμερα οι αρμόδιες Υπηρεσίες ΓΕΜΗ της χώρας δεν επέτρεπαν τον μετασχηματισμό με αρνητικά ίδια κεφάλαια όταν προέκυπτε από την έκθεση εκτίμησης της απορροφώμενης ή της διασπώμενης ή ακόμα και μετατρεπόμενης εταιρείας αρνητική καθαρή θέση. 
Οι εταιρείες θα έπρεπε να αποκαταστήσουν πρώτα την αρνητική καθαρή τους θέση και μετά να προχωρήσουν στον μετασχηματισμό, ήτοι να προβούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η ανωτέρω διαδικασία περί ύπαρξης ελάχιστων ιδίων κεφαλαίων περιγράφεται τόσο στον ν.4601/19 και συγκεκριμένα στην παρ.2 του άρθρου 3 «ο μετασχηματισμός αποφασίζεται υπό την προϋπόθεση ότι τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας αυτής δεν είναι κατώτερα του ελάχιστου κεφαλαίου που προβλέπεται για την οικεία εταιρική μορφή» όσο και στις διατάξεις της Οδηγίας 2017/1132 οι οποίες ενσωματώθηκαν στον ν.4601/19.

Ο … ενδιαφερόμενος όμιλος

Η τροπολογία «φέρνει και στην επιφάνεια» τον άμεσα ενδιαφερόμενο όμιλο ή επιχειρηματία καθώς φαίνεται από την αιτιολογική διάταξη της τροπολογίας να αφορά όμιλο ο οποίος έχει προβεί σε «αναδιάρθρωση» είτε με κούρεμα δανείων από τις πιστώτριες τράπεζες είτε με εξαγορά δανείων των πιστωτριών τραπεζών από όμιλο επιχειρήσεων ή επιχείρηση. Επιπρόσθετα η εν λόγω τροπολογία μιλά για χορήγηση εγγυήσεων στο σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης ή διάσπασης οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε 12 μήνες από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.
Υπό αυτά τα δεδομένα θα είχε ενδιαφέρον ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ταγός της νομιμότητας κατά τα άλλα να δώσει απαντήσει στα εξής ερωτήματα

  1. Παραβιάζει ή δεν παραβιάζει η εν λόγω ρύθμιση του κανόνες μετασχηματισμού και την σχετική οδηγία 2017/1132 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το εταιρικό δίκαιο;
  2. Ποιον αφορά ή ποιους αφορά η σχετική εμβόλιμη τροπολογία και ποιος επωφελείται από την διαδικασία αυτήν;


Οι απαντήσεις αυτές θα πρέπει να δοθούν άμεσα από τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου να εμπεδώνεται κλίμα ισότιμης μεταχείρισης για όλους τους επιχειρηματίες που δρούν στον Ελλαδικό χώρο.
Και επειδή στην Ελλάδα η αγορά είναι μικρή και όλα μαθαίνονται θα περιμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις στο ΓΕΜΗ ώστε να αναφερθούμε αναλυτικώς και διεξοδικώς για τον αποδέκτη της ρουσφετολογικής διάταξης που πέρασε ο κ. Γεωργιάδης.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης