Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας, δεν θα υπάρξει – Ο Τσίπρας συμπεριφέρεται ανεύθυνα

Οικονόμου: Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας, δεν θα υπάρξει – Ο Τσίπρας συμπεριφέρεται ανεύθυνα
"Λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα", ανέφερε ο Γ. Οικονόμου

«Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει. Τα Χριστούγεννα επιβάλλουν τη μέγιστη υπευθυνότητα στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αλλά και την τάχιστη επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης», τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα
«Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο: προαγωγή της δημόσιας υγείας, διαρκής ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., διασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού βίου», ανέφερε ο κ. Οικονόμου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Η Εκκλησία θα κάνει το καθήκον της

Απαντώντας στις αναφορές της Εκκλησίας ότι δεν μπορεί να ελέγξει τους πιστούς, είπε ότι «η Εκκλησία έχει τεράστιο ιστορικό βάθος και έχει επανειλημμένως στηρίξει τις εθνικές προσπάθειες. Συνεργαζόμαστε με την ηγεσία της και έχουμε κοινό στόχο: τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η Εκκλησία θα κάνει το καθήκον της, ανθρωπιστικό και εθνικό. Και η πολιτεία θα κάνει τη δική της δουλειά. Μένουμε προσανατολισμένοι στο στόχο και δεν αναζητούμε αχρείαστες εντάσεις».

Απάντηση σε αντιπολίτευση

Ο κ. Οικονόμου απαντώντας στην αντιπολίτευση που κατηγορεί διαρκώς την κυβέρνηση πως στο μέτωπο της πανδημίας έχουν γίνει πολλά λάθη και πως η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης, ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός στην Ευρώπη που αντιπολιτεύεται μέσω της πανδημίας, χωρίς εφαρμόσιμες προτάσεις. Εγκλωβισμένος σε παρωχημένες λογικές και ερμηνευτικά εργαλεία, συμπεριφέρεται ανεύθυνα, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, σαν να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Τη στιγμή, μάλιστα, που Κυβέρνηση και κοινωνία προσπαθούμε να κρατήσουμε την οικονομία ανοιχτή και το Ε.Σ.Υ. όρθιο, καλούμενοι να διαχειριστούμε, επί μια διετία σχεδόν, το αδιανόητο».
Πρόσθεσε πως «η καιροσκοπική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται από τα γεγονότα».

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την πανδημία

Υπογράμμισε ότι η «η Κυβέρνηση οργάνωσε σχέδιο ανάσχεσης της πανδημίας, που άφησε την Ελλάδα κατά το μάλλον αλώβητη σε μεγάλο μέρος του 2020».
Και εξήγησε πως «προστατεύσαμε τους πολίτες και κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, που τον αξιοποιήσαμε για την πρωτοφανή ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.
Επίσης, στηρίξαμε έμπρακτα την πραγματική οικονομία, υπερβαίνοντας τις αρχικές προσδοκίες της κοινωνίας. Τέλος, σχεδιάσαμε ένα λειτουργικό, ασφαλές και δωρεάν εμβολιαστικό πρόγραμμα. Αφού χτίστηκε η άμυνα, προχωρήσαμε σε μια λελογισμένη άρση των περιορισμών».
Όπως είπε, «η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει περίκλειστη, παρότι η πανδημία δεν αφήνει καμία χώρα απρόσβλητη. Η Ελλάδα δοκιμάζεται σκληρά, αλλά αντέχει και ανθίσταται. Με απώλειες, που θα μπορούσαν να ήταν λιγότερες, αν όλοι είχαν στηρίξει ενεργά τον εμβολιασμό και τον ορθολογισμό. Και στη συνολική εικόνα, των δύο ετών, διατηρούμαστε σε καλύτερο επίπεδο από τις περισσότερες χώρες».

Στήριξη της κοινωνίας

Απαντώντας στην κριτική από πλευράς αντιπολίτευσης πως τα πρόσφατα επιδόματα ήταν «ψίχουλα», ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η κοινωνία γνωρίζει άριστα πόσο και πώς στηρίχθηκε από την Κυβέρνησή μας, εν μέσω πολλαπλών διεθνών κρίσεων. Και συνεχίζουμε τη στήριξη, επειδή η οικονομική και επενδυτική μας πολιτική αποδίδει».
Συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση διακρίνεται για τον πραγματισμό της, «ο οποίος δημιουργεί απτά αποτελέσματα, καθώς το οικονομικό πλεονέκτημα που δημιουργούμε μετατρέπεται σε κοινωνικό κεκτημένο».
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξάντλησε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση και την παρεμπόδιση της επιχειρηματικότητας.

Περί ακρίβειας

Για έγκαιρη εφαρμογή ενός δυναμικού σχεδίου στήριξης της κοινωνίας, ώστε οι ανατιμήσεις να έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στα νοικοκυριά, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως ανέφερε «παρά τις πολλαπλές και αλληλοσυνδεόμενες κρίσεις, η ανάπτυξη που πετυχαίνουμε μάς επιτρέπει να προσφέρουμε έμπρακτη στήριξη στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις. Ήδη διαθέσαμε πάνω από 1 δισ. ευρώ για τις αυξήσεις στην ενέργεια, την ενίσχυση των υγειονομικών, των συνταξιούχων και σε ανάλογα μέτρα. Επίσης, μειώνουμε σταδιακά την ανεργία: 170.000 συμπολίτες μας έχουν πια εργασία και εισόδημα. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε σιγουριά και ασφάλεια».

Για Τουρκία

Με αφορμή την οικονομική κρίση στην Τουρκία, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις. Δεν εφησυχάζουμε, αλλά και δεν φοβούμαστε. Στο διάστημα της διακυβέρνησής μας, ξεδιπλώνεται μια στρατηγική ενίσχυσης της Ελλάδας –στρατιωτικής, διπλωματικής, οικονομικής- ώστε να ανταποκρινόμαστε επαρκέστατα σε κάθε ενδεχόμενο. Οι πρόσφατες εμπειρίες στον Έβρο και το Αιγαίο πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα και τη δυναμική μας. Όσα έχουμε πετύχει τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν ενισχύσει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μας αποτύπωμα, τόσο στη γειτονιά μας όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα».

Περί εκλογών

Σε ερώτηση για τους στόχους της ΝΔ στις εκλογές και τις πιθανές συνεργασίες, ο κ. Οικονόμου αφού σημείωσε ότι σε περιόδους κρίσεων δεν χωρούν πειράματα και ερασιτεχνισμός, συμπλήρωσε πως «έχουμε κάνει τεράστια προετοιμασία - θεσμικά, οργανωτικά και επενδυτικά - οπότε στο επόμενο διάστημα, χωρίς τη σκιά της πανδημίας, θα συνεχιστεί ακόμα πιο έντονα η πορεία ευημερίας για όλους. Έτσι, την ώρα των εκλογών, με σεβασμό στην κρίση των πολιτών και με εμπιστοσύνη στη δουλειά μας, θα διεκδικήσουμε την καθαρή εντολή».

Για τα ΜΜΕ

Τέλος, για το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει θεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών και των περιφερειακών τηλεοράσεων, ενώ η κυβέρνηση εργάζεται στοχεύοντας «στον επαναπροσδιορισμό των προϋποθέσεων για την υπαγωγή στα αντίστοιχα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων και τη συσχέτιση της εγγραφής τους με τη δυνατότητα να λαμβάνουν κρατική διαφήμιση. Τέλος, στην αναδιοργάνωση του ΑΠΕ, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης