Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ισχυρό άλλοθι για την κυβέρνηση η μετάλλαξη Μποτσουάνας για ένα καθολικό lockdown - Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά

Ισχυρό άλλοθι για την κυβέρνηση η μετάλλαξη Μποτσουάνας για ένα καθολικό lockdown - Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά
Αλλαγή σχεδίων για την κυβέρνηση, εξετάζει, πλέον, όλα τα ενδεχόμενα
Σχετικά Άρθρα

Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα αφενός δείχνει ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά σχετικά με την πορεία της πανδημίας COVID 19, αφετέρου ότι και η Ευρώπη αλλάζει τους σχεδιασμούς της σε ακόμα πιο σκληρά σενάρια αντιμετώπισης της μετάλλαξης αυτής.
Φυσικά, αμέτοχη δεν μπορεί να μείνει και η ελληνική κυβέρνηση η οποία ως τώρα έχει αποκλείσει το καθολικό lockdown σε όλους τους τόνους αλλά τώρα τα δεδομένα αλλάζουν.
Το στέλεχος της Μποτσουάνα τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμιου διότι υπάρχουν σοβαρές εκτιμήσεις ότι δεν το «πιάνουν» τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά, οπότε η εξάπλωσή του θα αχρηστεύσει κάθε προσπάθεια των κρατών να υπάρχει ανοσία στον ιό. Και φυσικά, θα φέρει ξανά την πανδημία ως ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης και βραχνά για κάθε ευρωπαϊκό κράτος και όχι μόνο.

Αλλαγή σχεδίων για την κυβέρνηση – Τα εξετάζει, πλέον, όλα τα ενδεχόμενα

Αυτό φέρνει την ελληνική κυβέρνηση σε αλλαγή σχεδίων για την καταπολέμηση της πανδημίας καθώς μέχρι τώρα ο σχεδιασμός κινούταν στη γραμμή να πιεστούν με κάθε μέτρο οι ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν για να μεγαλώσει η ανοσία του πληθυσμού και παράλληλα οι εμβολιασμένοι να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.
Εάν, όμως, αποδειχθεί ότι η μετάλλαξη Μποτσουάνα δεν καταπολεμείται από τα εμβόλια που κυκλοφορούν τότε είτε είσαι εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος, θεωρείσαι ακάλυπτος.
Με βάση, λοιπόν, αυτή την παραδοχή η ελληνική κυβέρνηση ξαναβλέπει -όπως και άλλες χώρες έχουν προβεί και προ Μποτσουάνας- στην λύση του καθολικού lockdown προκειμένου να σταματήσει την εξάπλωση ενός απρόβλεπτου στελέχους.
Την λύση ενός καθολικού lockdown τώρα έχουν προτείνει και διάφορα μέλη της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση προκειμένου να μειωθεί η διασπορά και να ελεγχθούν οι υψηλοί δείκτες σε κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους.
Ο δε δείκτης των θανάτων ανά εκατ. πολιτών είναι ο χειρότερος για τη χώρα μας στον Δυτικό κόσμο καθώς ξεπερνάμε και άλλες χώρες με μεγάλους πληθυσμούς όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το Our World on data.
1_166.JPG
Τι γνωρίζουν στην κυβέρνηση για το νέο στέλεχος

Ως τώρα το Μέγαρο Μαξίμου ούτε καν έβαζε στο τραπέζι ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τώρα είναι από τα βασικά σενάρια, αναπόφευκτο, μάλιστα, εάν μιλάμε για ένα τόσο ιδιαίτερα μολυσματικό στέλεχος. Βέβαια, ακόμα δεν γνωρίζουμε αν η μετάλλαξη αυτή είναι πιο επικίνδυνη στην συμπτωματολογία της από την μετάλλαξη Δέλτα που έχει επικρατήσει ως τώρα.
Αυτό θα το δουν οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Αφρικής που καταγράφουν τις εισαγωγές εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων που νοσούν και την έκβαση των νοσηλειών. Πάντως, επιστημονικές πηγές που μιλάνε με την κυβέρνηση κάνουν λόγο για μία μετάλλαξη που μπορεί να ανιχνευτεί από τα rapid test ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι τα μονοκλωνικά φάρμακα που έχουμε δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά όπως με την μετάλλαξη Δέλτα.

Ένα νέο lockdown θα «έριχνε» την κυβέρνηση – Δεν θα το τηρούσε κανείς

Όπως είναι κατανοητό, μετά και τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα που έχει περάσει ήδη στην Ευρώπη καθίσταται κατανοητό ότι περιοριστικά μέτρα θα υποστούν και οι πλήρως εμβολιασμένοι, το οποίο θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κόστος για την ελληνική κυβέρνηση σε τέτοιο βαθμό που θα ρίξει τα ποσοστά .
Μάλιστα, η εμβόλιμη εμφάνιση της μετάλλαξης Μποτσουάνα, θα μπορούσε να πει κανείς, «εξυπηρετεί» την ελληνική κυβέρνηση στο να επιβάλει πιο εύκολα ένα καθολικό lockdown με την επίκληση της σοβαρότητας της κατάστασης προκειμένου να αποφύγει τις μεγάλες αντιδράσεις.
Ωστόσο, η επιβολή ενός καθολικού lockdown τηρουμένων των αναλογιών στην πολύπαθη ελληνική κοινωνία όχι μόνο δεν θα είχε αποτελέσματα αλλά δεν θα το τηρούσε και κανείς. Όχι μόνο αντιεμβολιαστές ή απλοί ανεμβολίαστοι, αλλά ακόμα και οι εμβολιασμένοι.

Αναθεώρηση των οικονομικών προσδοκιών για ελληνική οικονομία σε νέο lockdown

Οι εμβολιασμένοι είχαν πειστεί να ακολουθήσουν τον εμβολιασμό για να αποκτήσουν κανονικότητα και ελευθερία, μετά τούς τέθηκε η τρίτη δόση διότι η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια μειώνεται μετά το 6μηνο. Τώρα, όμως, πως θα πεισθούν;
Ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση θα έχει η ελληνική αγορά και οι επιχειρήσεις.
Ένα νέο lockdown θα τους γονάτιζε.
Ενώ συνολικά για την ελληνική οικονομία, ένα lockdown και μία απρόβλεπτη μετάλλαξη θα συνιστούσαν ένα δυσάρεστο πισωγύρισμα και αναθεώρηση των θετικών προβλέψεων της Κομισιόν και των οίκων αξιολόγησης. Χαρακτηριστικό της μεγάλης επίδρασης του Covid στις οικονομιες, είναι ότι οι διεθνείς χρηματοαγορές κατακρημνίστηκαν με την δημιοσιοποίηση της νέας μετάλλαξης.Το ίδιο και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Όλα τα δεδομένα ανοικτά για τον Πρωθυπουργό

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι φαρμακευτικές εταιρίες θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 μήνες για να δημιουργήσουν εμβόλιο που να περιλαμβάνει ανοσία στη νέα μετάλλαξη και μέχρι να μπει σε μαζική παραγωγή τότε, μιλάμε για την ερχόμενη άνοιξη ως χρονικό ορόσημο για να υπάρξει μαζικός εμβολιασμός με τα νέα αντισώματα. Ο Πρωθυπουργός ερχόμενος από τα Ιωάννινα τη Κυριακή θα συσκεφτεί με το επιτελείο του για τα δεδομένα της νέας μετάλλαξης.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης