Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταϊκούρας: Δαπάνες 11,7 δισ. ευρώ και 6.000 προσλήψεις στην υγεία το 2022

Σταϊκούρας: Δαπάνες 11,7 δισ. ευρώ και 6.000 προσλήψεις στην υγεία το 2022
Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης αλλαγών
Στα 11,7 δισ. ευρώ θα διαμορφωθούν οι συνολικές δαπάνες όλων των υπουργείων για την υγεία το 2022, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Καθημερινή - Athens Health Summit.
Πρόκειται για ποσό ίσο με το 6,3% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου (7%).
Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε 6.000 νέες προσλήψεις στην υγεία, οι οποίες θα αποτελούν το 29% των συνολικών διορισμών που θα γίνουν από το κράτος το 2022.
Μόνο για το υπουργείο Υγείας, ο προϋπολογισμός του 2022 περιλαμβάνει δημόσιες δαπάνες ύψους 5,3 δισ. ευρώ, οι οποίες ακολουθούν την άνοδο των δαπανών για την υγεία που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια.
Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, το 2019, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας ήταν αυξημένες κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 4 δισ. ευρώ.
Το 2020, έφτασαν στα 4,8 δισ. ευρώ και το 2021 ανήλθαν στα 5,2 δισ. ευρώ.

Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης αλλαγών

Οι δαπάνες αυτές είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων, ανέφερε ο υπουργός, ενώ οι σημαντικοί πόροι που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ το επόμενο διάστημα θα βελτιώσουν την εικόνα του συστήματος υγείας και στη μετα-πανδημική εποχή.
Ενδεικτικά, από το Ταμείο Ανάκαμψης πρόκειται να διατεθούν πόροι 1,5 δισ. ευρώ για την πρωτοβάθμια φροντίδα.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι αυτά φτάνουν στο πρωτοφανές ύψος των 43 δισ. ευρώ για το διάστημα 2020-2022.
«Καταφέραμε να περιορίσουμε, στον βαθμό του εφικτού, το αποτύπωμα της πανδημίας και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για ισχυρή ανάκαμψη», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
«Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης αλλαγών και επιταχυντής εξελίξεων», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης