Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Αθήνα η Τετραμερής των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Αιγύπτου - Συνάντηση Δένδια - Le Drian

Στην Αθήνα η Τετραμερής των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Αιγύπτου - Συνάντηση Δένδια - Le Drian
Στο επίκεντρο ανατολική Μεσόγειος, Κυπριακό, Λιβύη και Μέση Ανατολή
Σχετικά Άρθρα

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση, κατά την οποία αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις και να συντονίσουν τα βήματά τους για μια σειρά από άκρως σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματαανατολική Μεσόγειος, Κυπριακό, Λιβύη, Μέση Ανατολή, Σαχέλ – θα έχουν σήμερα Παρασκευή 19/11 στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου.
Το περίφημο σχήμα «3+1», το οποίο είχε ήδη συνεδριάσει διαδικτυακά τον Μάιο του 2020, αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας για το σχηματισμό ευρύτερων συμμαχιών στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου.
Οι εργασίες της Συνόδου αναμένεται να αρχίσουν στις 13:00 μετά το μεσημέρι, ενώ στις 11:00 ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Jean Yves Le Drian.
Σημειώνεται πως ο Γάλλος ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση στις 10:00 το πρωί και με τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ατζέντα

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό, καθώς και τα εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα της Λιβύης ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου, της Μέσης Ανατολής και του Σαχέλ.
Παράλληλα θα συζητηθούν και ευρύτερα ζητήματα, όπως η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, καθώς και διεθνείς προκλήσεις, όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό.
Μετά το πέρας των εργασιών της τετραμερούς προγραμματίζεται να λάβουν χώρα δηλώσεις στον Τύπο περί τις 15:30.

Συνάντηση Δένδια – Le Drian

Της τετραμερούς συνάντησης θα προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του Jean Yves Le Drian, που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών στις 11:00.
Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, και κατόπιν κοινές δηλώσεις στον Τύπο περί τις 12:30.
Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στις διμερείς σχέσεις όπως αυτές αναβαθμίστηκαν με την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας - Γαλλίας, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη μετά τη Διάσκεψη των Παρισίων, στο Κυπριακό, στην περιοχή του Σαχέλ, καθώς και στην ενίσχυση της πολυδιάστατης συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης