Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κόντρα υπουργείου Εργασίας - ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση της υπερεργασίας

Κόντρα υπουργείου Εργασίας - ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση της υπερεργασίας
Κόντρα υπουργείου Εργασίας με την Έφη Αχτσιόγλου για την υπερεργασία

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το υπουργείο Εργασίας για την υπερεργασία και τις νέες ρυθμίσεις Χατζηδάκη σχετικά με τη δήλωσή της στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Αχτσιόγλου: «Θα αρκούσε ένα «ναι, το καταργούμε» από τον κ. Χατζηδάκη

«Ο κ. Χατζηδάκης με τη σημερινή ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει ότι καταργεί τη δήλωση της υπερεργασίας, που ο εργοδότης υποχρεούτο να κάνει πριν την πραγματοποίησή της. Μια ρύθμιση που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των εργαζομένων από την απλήρωτη δουλειά», υπογραμμίζει η Έφη Αχτσιόγλου.
Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σημειώνει πως «όπως γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους οι εργαζόμενοι, χρόνος εργασίας που δεν δηλώνεται εκ των προτέρων δεν ελέγχεται καιδεν πληρώνεται».
Κατόπιν αυτών σχολιάζει ότι «θα αρκούσαν τρεις λέξεις "Ναι, το καταργούμε", από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες θα έσωζαν τη νεοφιλελεύθερη τιμή του κ. Χατζηδάκη». Ωστόσο, προσθέτει η κ. Αχτσιόγλου, «επέλεξε να γελοιοποιηθεί με λεκτικούς και νοηματικούς ακροβατισμούς. Δικό του θέμα».
«Η πραγματικότητα είναι μία», υποστηρίζει η κ. Αχτσιόγλου, «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάνει ένα ακόμη δώρο στην εργοδοτική παραβατικότητα, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην απλήρωτη εργασία. Ο οδοστρωτήρας τους δουλεύει υπερωρίες».

Είχε προηγηθεί η απάντηση του υπουργείου Εργασίας στην αρχική δήλωση της κ. Αχτσιόγλου:

«Οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες τεχνικές ρυθμίσεις στο θέμα της δήλωσης της υπερεργασίας στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα καταγγέλλει τον ίδιο του τον εαυτό, διότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι η επαναφορά ενός συστήματος για τη δήλωση της υπερεργασίας που ίσχυε στα μισά χρόνια από όσα κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ! Τι θέλει λοιπόν να μας πει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ότι τότε με την ανοχή του δεν δηλωνόταν η υπερεργασία;».
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διευκρινίζει επίσης ότι, με τη νέα υπουργική απόφαση, δεν καταργήθηκε η δήλωση της υπερεργασίας ούτε, φυσικά, οι σχετικές προσαυξήσεις, αλλά η προαναγγελία της, όπως συμβαίνει και με το νόμιμο ωράριο, με το οποίο πάντοτε εξισωνόταν νομικά.
«Καταργήθηκε δηλαδή μια γραφειοκρατική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, χωρίς να προστατεύει τον εργαζόμενο, στην πραγματικότητα πρόσθετε γραφειοκρατικό βάρος στη διαδικασία της δήλωσης. Το γνωρίζουν άλλωστε όλοι οι λογιστές. Όπως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η ψηφιακή κάρτα, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε λίγους μήνες με απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι η καλύτερη εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου τους και τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους.
Οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται με ανόητες δηλώσεις μιας παραζαλισμένης αντιπολίτευσης. Προστατεύονται μόνο με μέτρα που επιβάλλουν τάξη και δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας», σημειώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η αρχική δήλωση Αχτσιόγλου

Η τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «σαν τον κλέφτη και χωρίς ίχνος ντροπής, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, ο υπουργός Εργασίας καταργεί την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν την υπερεργασία των εργαζομένων τους».
Σύμφωνα με την ίδια, «ο κ. Χατζηδάκης κάνει ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες που παρανομούν, για να μπορούν ανενόχλητοι να κλέβουν εργάσιμο χρόνο και χρήματα από τους εργαζομένους τους, δίνει ένα ακόμη όπλο στην εργοδοτική παραβατικότητα.
Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες νέοι διαδηλώνουν για το σύγχρονο μήνυμα του Πολυτεχνείου, για δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, για μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιώνει το πραγματικό της πρόσωπο.
Εχθρική και επιθετική απέναντι στους εργαζόμενους και τους νέους, ταγμένη στην υπηρεσία των λίγων χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Αν νομίζουν ότι θα περάσει στα ψιλά, αυταπατώνται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης