Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άρχισε… η «κάτω βόλτα» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Η δημοσκόπηση που τάραξε το Μαξίμου και έφερε σύννεφα εσωστρέφειας

Άρχισε… η «κάτω βόλτα» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Η δημοσκόπηση που τάραξε το Μαξίμου και έφερε σύννεφα εσωστρέφειας
Θολώνει την πραγματική εικόνα της κοινωνίας η αμέριστη στήριξη των ΜΜΕ στην κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis τάραξε την ησυχία του Μαξίμου, καθώς για πολύ καιρό στο πρωθυπουργικό μέγαρο ήταν αναπαυμένοι ότι παρ’ όλη την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση, υπάρχει κυριαρχία Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό και δεν υπάρχει αντίπαλος που να μπορεί να απειλήσει.

Θολώνει την πραγματική εικόνα της κοινωνίας η αμέριστη στήριξη των ΜΜΕ στην κυβέρνηση

Η στήριξη που είχε και έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πλειοψηφία των ΜΜΕ έδωσε την θολή εικόνα ότι δεν υπάρχει δυσαρέσκεια του κόσμου για τις επιλογές της κυβέρνησης σε μία σειρά από μέτωπα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.
Το κύριο μέτωπο που εξακολουθεί να σπαταλάει το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η διαχείριση της πανδημίας.
Η δημοσκόπηση του αναλυτή Στράτου Φαναρά, την οποία είχαμε αναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα, κυρίως γιατί θα έδινε μία πιο αναλυτική ματιά στο τι συμβαίνει στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά, ήταν αυτή που δίχασε πολλά κυβερνητικά στελέχη που συμβουλεύεται κατά καιρούς ο Πρωθυπουργός.
Κάποιοι επανέφεραν ακόμα και εισηγήσεις για εκλογές το 2022, τις οποίες έχει αποκλείσει αλλά έχοντας στο μυαλό του άλλα δεδομένα.
Τα κυρίαρχα μηνύματα που έβγαλε η δημοσκόπηση της Metron Analysis είναι τα εξής:

Διαρροές στο Κέντρο και στην Δεξιά δείχνει η δημοσκόπηση Μ. Analysis


Η Νέα Δημοκρατία χάνει ποσοστό από την προτίμηση του κόσμου.
Και όπως φαίνεται το χάνει και στο χώρο του Κέντρου αλλά και προς τα δεξιά.
Προς το Κέντρο το καρπώνεται το ΚΙΝΑΛ, το οποίο στη δημοσκόπηση φαίνεται να κερδίζει ποσοστό 2%.
Αλλά ενισχυμένη είναι και η Ελληνική Λύση, η οποία και αυτή καρπώνεται δυσαρεστημένους της παραδοσιακής βάσης της ΝΔ.
Τα ποσοστά που παρουσιάζονται αφενός καθιστούν αδύνατη την αυτοδυναμία σε εκλογές με απλή αναλογική, αφετέρου αποδυναμώνουν τη ΝΔ – και εφόσον συνεχιστεί η φθορά - ακόμα και στην επίτευξη αυτοδυναμίας και με τις δεύτερες εκλογές των κλιμακωτών bonus εδρών.

Κυβερνητική φθορά που δεν έχει φτάσει ταβάνι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις


Η φθορά της κυβέρνησης είναι γεγονός.
Και πλέον είναι η αναστρέψιμη. Η κυβέρνηση πάει για τον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης με ανοικτά μέτωπα, με ομάδες της κοινωνίας που δεν θα ξαναγυρίσουν στη Νέα Δημοκρατία ακόμα και αν η οικονομία πάει τόσο καλά όσο και οι προβλέψεις.
Όπως π.χ η νεολαία αλλά και αρκετοί δεξιοί ψηφοφόροι οι οποίοι ουδέποτε κατάλαβαν γιατί τέτοια εμμονή της κυβέρνησης σε μία κατ’ επίφαση προοδευτική ατζέντα αλλά και στο «κυνήγι» των ανεμβολίαστων πολιτών.
Το κυριότερο, όμως, είναι άλλο. Ότι ακόμα δεν είναι σε έξαρση ούτε η πανδημία ούτε το κύμα ακρίβειας ούτε όμως και η ενεργειακή κρίση καθώς η βαρυχειμωνιά είναι ακόμα μπροστά μας. Συνεπώς, η φθορά της κυβέρνησης θα είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν βγούμε από το τέταρτο κύμα.

Το βιβλίο Α.Σαμαρά και το Συνέδριο της ΝΔ επιφυλάσσουν εκπλήξεις για Μητσοτάκη


Ένα άλλο που δεν έχει υπολογίσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι το εσωκομματικό μέτωπο.
Όπως είμαστε σε θέση να ξέρουμε υπάρχουν βουλευτές στη ΝΔ που δεν τους αρέσει η κεντρώα προσέγγιση Μητσοτάκη στο τρόπο διαχείρισης σοβαρών ζητημάτων, όπως π.χ η ασφάλεια, εθνικά ζητήματα.
Στην πρόσφατη Κ.Ο εκφράστηκαν κάποιοι, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν να μιλήσουν στο συνέδριο της ΝΔ το Δεκέμβριο.
Όπως για παράδειγμα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος αναμένεται να εκδώσει βιβλίο για την περίοδο της πρωθυπουργίας του και βεβαίως μεγάλο κεφάλαιο θα αναλώσει για το Σκοπιανό, στο οποίο, όπως λένε, επιφυλάσσει παρέμβαση που θα πιέσει τον Κ.Μητσοτάκη να πάρει μέτρα την ώρα που ακόμα μαίνεται πολιτική κρίση στα Σκόπια.

Κρίση εμπιστοσύνης και δυσαρέσκεια σε προνομιακό χώρο της ΝΔ, σε εστίαση και ψυχαγωγ
ία

Παράλληλα, θεωρείται σίγουρο ότι και άλλες κοινωνικές ομάδες όπως π.χ οι επιχειρηματίες στην εστίαση και ψυχαγωγία θα διασπάσουν τους δεσμούς τους με την κυβέρνηση, η οποία από την μία – είναι αλήθεια- τους μείωσε τη φορολογία και με ευρωπαϊκά χρήματα τους στήριξε στα lockdown, αλλά τα συνεχόμενα περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους (που είναι ένα 40%) του πληθυσμού, υπονομεύει τους τζίρους τους και συνεπώς την ίδια την επιβίωσή τους. Συνεπώς, υπάρχει και εκεί μία ενεργή κρίση.

Υπάρχει δημοσκοπικό ρεύμα για κυβέρνηση συνεργασίας – Τι δήλωσε στενός σύμβουλος του Α.Τσίπρα


Και ερχόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.
Όπως είχαμε γράψει, έχει ένα ενδιαφέρον διότι υπάρχει μία «ορφανή» δυσαρέσκεια για τη κυβέρνηση αλλά και μία απογοήτευση για την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμβουλος του Α.Τσίπρα ο καθηγητής Δ.Χριστόπουλος δήλωσε σε ΜΜΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει ξανά σοβαρή αντιπολίτευση, με περιεχόμενο και νόημα.
Συνεπώς, υπάρχει ομολογία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κενό στο να καταστεί εναλλακτική πρόταση.
Επίσης, κάτι άλλο που λέει ο κ. Χριστόπουλος είναι ότι εφόσον βγει ο Γιώργος Παπανδρέου στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ υπάρχει ο τρόπος να γίνει πραγματικότητα η προοδευτική διακυβέρνηση.
Άλλωστε, η εν λόγω δημοσκόπηση υπογραμμίζει την μεγάλη τάση των ερωτηθέντων για κυβέρνηση συνεργασίας.
Το είχε αναδείξει και πάλι η Metron Analysis στο συνέδριο του Β. Βενιζέλου.

Προβάδισμα Παπανδρέου στη βάση, ισχυρός στο Β’ γύρο ο Ανδρουλάκης – Στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει ενδιαφέρον

Στο ΚΙΝΑΛ, η δημοσκόπηση της Μ.Αnalysis έδειξε ότι υπάρχει ένα προβάδισμα στην υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου όταν έχουμε δείγμα που είναι καθαρά ψηφοφόροι ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.
Όταν, όμως, παίρνουμε δείγματα εκτός ΚΙΝΑΛ και γύρω από το χώρο του Κέντρου, οι υπόλοιπο υποψήφιοι κοντράρουν στα ίσια τον Γ.Παπανδρέου.
Επίσης, υπάρχει και μία ισχυρή παρουσία του Ν.Ανδρουλάκη στην προοπτική του Β΄ γύρου το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να στηριχτεί και από τον πιθανό «χαμένο» του πρώτου γύρου.
Σε κάθε περίπτωση, το ΚΙΝΑΛ έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον πολιτών και στελεχών που έχουν στηρίξει τη ΝΔ, είναι ο φυσικός χώρος τους και η καθίζηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, αναπτερώνει τις προσδοκίες τους για ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ μεσοπρόθεσμα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης