Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης – Αύριο 16/11 η συνάντηση με Johnson – Στην ατζέντα οικονομία, επενδύσεις και γλυπτά Παρθενώνα

Στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης – Αύριο 16/11 η συνάντηση με Johnson – Στην ατζέντα οικονομία, επενδύσεις και γλυπτά Παρθενώνα
Επί τάπητος θα βρεθεί το Κυπριακό και η επιθετικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο
Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson θα έχει αύριο Τρίτη 16/11 στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να συζητήσει εξαιρετικά κρίσιμα για τα συμφέροντα της Ελλάδας ζητήματα.
Όπως αναφέρεται, επί τάπητος θα τεθεί το σύνολο του φάσματος των διμερών σχέσεων, από την προοπτική εμβάθυνσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, τις επενδύσεις, τα περιθώρια αναβάθμισης της τουριστικής κίνησης το 2022 και το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και της επανένωσής τους στην Ελλάδα, μέχρι το Κυπριακό και την επανάκαμψη της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οικονομία - επενδύσεις

Κυβερνητικές πηγές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο οικονομικό - επενδυτικό σκέλος της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με αυτές, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται κατά τις επαφές του στο Λονδίνο να υπογραμμίσει τη σημαντική προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.
Ειδικό κεφάλαιο ενδιαφέροντος για τη χώρα μας και ο τουρισμός, με τις προσδοκίες για τις αφίξεις Βρετανών στην Ελλάδα το 2022 να είναι ιδιαιτέρως υψηλές, υπό τον όρο, πάντα, ότι θα απουσιάζουν οι περιορισμοί λόγω Covid-19.

Συναντήσεις

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει επαφές και συναντήσεις με σημαντικούς επενδυτές, εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων, αλλά και την πολύ δραστήρια και σε αυτόν τον τομέα ελληνική παροικία του Λονδίνου.
Σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα "The Telegraph", ο κ.Μητσοτάκης είχε στείλει μήνυμα για το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας.
«Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας, δεν είναι πια μία χώρα που αντιμετωπίζει διαρκώς δημοσιονομικές δυσκολίες.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνον προορισμός για διακοπές, πρέπει να αποτελεί προορισμό για επενδύσεις» είχε αναφέρει ο κ.Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην βρετανική πρωτεύουσα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει το βράδυ της Τρίτης στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom» στο Science Museum. Μάλιστα, ο Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συναντήσεις με σημαντικούς διαμορφωτές γνώμης, καθώς και εμφανίσεις σε ευρείας απήχησης βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τα γλυπτά

Ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να επαναφέρει με τρόπο επιτακτικό το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και της επανένωσης τους στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - να καλέσει τη Βρετανική κυβέρνηση να συνεργαστεί σε διακυβερνητικό επίπεδο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση τους στην Ελλάδα.
Θα τονίσει στον Βρετανό πρωθυπουργό ότι το εν λόγω ζήτημα αφορά στις δύο κυβερνήσεις, το οποίο, όπως θα πει, δεν πρέπει να ρίχνει σκιά στις σχέσεις των δύο χωρών.
Στο ίδιο πλαίσιο θα ενθαρρύνει την βρετανική κυβέρνηση να μπει σε έναν καλή τη πίστη διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών και την επανένωση του μνημείου στη γενέτειρά του, την Ελλάδα.
Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν, άλλωστε, ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο για πρώτη φορά στην ιστορία της η Διακυβερνητική Επιτροπή Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) της UNESCO εξέδωσε απόφαση που αφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναδεικνύοντας τον διακυβερνητικό χαρακτήρα της διαφοράς και ως εκ τούτου αποδομώντας το βρετανικό επιχείρημα ότι πρόκειται για ζήτημα μεταξύ των μουσείων.
Η ίδια επιτροπή, εξάλλου, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η επίλυσή του παραμένει εκκρεμής λόγω της στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου και στο ίδιο πλαίσιο κάλεσε μετ' επιτάσεως το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει τη στάση του και να προσέλθει σε διάλογο καλή τη πίστη με την Ελλάδα.

Στο επίκεντρο Τουρκία, Κυπριακό και ανατολική Μεσόγειος

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τον ενημερώσει πλήρως για τη νέα φάση όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να τού επισημάνει ότι η Ελλάδα ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται με τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό την εδαφική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Στο Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να στηλιτεύσει ενώπιον του Βρετανού πρωθυπουργού την εξόχως αντιπαραγωγική στάση Άγκυρας και ψευδοκράτους, που επιμένουν στη λύση των δύο κρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης