Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης για Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Tην αγωνία των νέων ανθρώπων θέλουμε να αφουγκραστούμε

Βαρβιτσιώτης για Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Tην αγωνία των νέων ανθρώπων θέλουμε να αφουγκραστούμε
"Είναι η στιγμή που σταματάνε να μιλάνε οι Βρυξέλλες και οι εθνικές κυβερνήσεις και ακούνε τους πολίτες", ανέφερε ο Μ. Βαρβιτσιώτης

«Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μία ζωντανή πρόσκληση προς τους νέους», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης.
«Την αγωνία των νέων ανθρώπων θέλουμε να αφουγκραστούμε. Είναι η στιγμή που σταματάνε να μιλάνε οι Βρυξέλλες και οι εθνικές κυβερνήσεις και ακούνε τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά. σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε αναφορά στις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Διαλόγου και αφορούν την εμβάθυνση της ευρωζώνης, τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας, τη μετανάστευση, την ασφάλεια των συνόρων και το κοινωνικό κράτος, ενώ υπενθύμισε ότι η χώρα μας έχει βγει μπροστά με την πρόταση για τη θέσπιση ενός Ελάχιστου Εγγυημένου Επιπέδου Διαβίωσης, πρόταση η οποία έχει ήδη αποκτήσει δυναμική και θετική ανταπόκριση μέσα στην ΕΕ.
Ανέφερε ακόμη ότι βρίσκονται στο περιθώριο εκείνοι που αμφισβητούν την εμβάθυνση της ΕΕ και ζητούν λιγότερη και μικρότερη Ευρώπη.

Δύσκολη η αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών

«Στην καρδιά όλων των τοποθετήσεων είναι ότι ζητάμε περισσότερη Ευρώπη. Περισσότερη Ευρώπη στην ασφάλεια, την οικονομία, την υγεία, την εκπαίδευση» , σημείωσε , «χωρίς όμως να είναι απαραίτητη η αλλαγή των Συνθηκών».
Περαιτέρω, ο κ. Βαρβιτσιώτης εκτίμησε ότι η αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι πολύ δύσκολη, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση μεταξύ των κρατών- μελών για να επιτευχθεί ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, αλλά και πως η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε με επιφύλαξη την αλλαγή των Συνθηκών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ομοφωνία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Όπως ανέφερε «η ευρωπαϊκή ομοφωνία είναι μια ασπίδα ασφαλείας για την Ελλάδα, εφόσον έχουμε έντονες, σταθερές πιέσεις από την πλευρά της Τουρκίας και χρειάζεται, για να πιέζουμε κι εμείς για την υιοθέτηση πολιτικών που αφορούν ζωτικά ζητήματα ασφάλειάς μας».
Συμπλήρωσε ότι οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες μας δίνουν την δυνατότητα να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ένωση, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία, λογοδοσία και διαφάνεια.
Τέλος, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή συνεργασία μπορεί να εμβαθύνει και χωρίς την πολύπλοκη και επίπονη διαδικασία αναθεώρησης των Συνθηκών και κύρωσής τους μέσα από δημοψηφίσματα, φέρνοντας το παράδειγμα της συνεργασίας στα θέματα υγείας με αφορμή την πανδημία, αλλά και της ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης