Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΚΙΝΑΛ για Ποινικό Κώδικα: Ψευδεπίγραφο το δίλημμα της ΝΔ αυστηροποίηση ή εγκληματικότητα

ΚΙΝΑΛ για Ποινικό Κώδικα: Ψευδεπίγραφο το δίλημμα της ΝΔ αυστηροποίηση ή εγκληματικότητα
Tο Κίνημα Αλλαγής συμφωνεί και ψηφίζει την αύξηση των ποινών για ιδιαίτερης βαρύτητας αδικήματα

Mε τίτλο τη φράση «Χωρίς φόβο και πάθος», η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής σε αναλυτική ανακοίνωσή της εξηγεί γιατί επιλέγει το ”παρών” κι όχι την υπερψήφιση των τις προτεινόμενων διατάξεων αλλαγής στον Ποινικό Κώδικα.
Η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η επιδίωξη είναι «το Ποινικό Δίκαιο όχι μόνο να είναι ”τιμωρητικό”, αλλά κυρίως βαθιά παιδευτικό. ”Εργαλείο” του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας. Για την ασφάλεια του πολίτη και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα με τη στάση μας απέναντι στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αυτή αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας».
Επισημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής συμφωνεί και ψηφίζει την αύξηση των ποινών για ιδιαίτερης βαρύτητας αδικήματα, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα, οι βιασμοί ανηλίκων, οι ομαδικοί βιασμοί, οι πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, τα εγκλήματα κατά των εργαζομένων κ.ά. και επιδιώκει την πραγματική έκτιση των ποινών για τα αυξημένης βαρύτητας εγκλήματα. Επίσης είναι υπέρ της αύξησης του χρονικού ορίου για την υφ' όρων απόλυση.
Ωστόσο απαριθμεί τις σημαντικές διατάξεις με τις οποίες διαφωνεί. Συγκεκριμένα, αναφέρει η ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής:
«Καταγγέλλουμε, όμως, την προκλητική άρνηση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει την κοινωφελή εργασία και τις εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών. Για να μπορεί να υπάρξει χώρος στις φυλακές για όσους πρέπει πραγματικά να εκτίσουν τις ποινές κάθειρξης και να αποφύγουμε νέες οριζόντιες και άκριτες αποφυλακίσεις.
Λέμε όχι στην ακραία ποινικοποίηση απόψεων ή δηλώσεων που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ”fake news” που φτάνει στο άλλο άκρο: φιμώνει την ενημέρωση και την ελεύθερη δημοσιογραφία.
Ζητούμε από την κυβέρνηση να τολμήσει να κατοχυρώσει τη γυναίκα ως θύμα εγκλημάτων έμφυλης βίας, που έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά ”κοινωνικής πανδημίας”».
Στην ανακοίνωση, η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ καταλήγει με την αναφορά πώς παραμένει η ανάγκη για μια βαθιά μεταρρύθμιση, με στόχο την ασφάλεια του πολίτη και την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και πώς διαφωνεί «με το ψευδεπίγραφο δίλημμα: αυστηροποίηση ή εγκληματικότητα, που ”λανσάρει” με επικοινωνιακό επιφανειακό τρόπο η κυβέρνηση».
«Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η ασφάλεια για τον πολίτη δεν έρχεται μόνο με ποινές, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης. Η χώρα έχει ανάγκη από νέα αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική. Όχι άλλα μπαλώματα» τονίζει το ΚΙΝΑΛ.
Σημειώνεται ότι με ανάρτησή του στο twitter, ο Μιχάλης Κατρίνης, Β’ Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, εκφράζει ενόχληση για την απόφαση Λοβέρδου να υπερψηφίσει τις προτεινόμενες διατάξεις αλλαγής στον Ποινικό Κώδικα: « Οι προσωπικές επιλογές είναι θεμιτές στη πορεία εκλογής νέου Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Όχι όμως όταν αποδυναμώνουν την ενότητα και τη συνοχή της παράταξης», γράφει ο κ. Κατρίνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης