Πολιτική

Οι ειδικοί αποδομούν το success story Μητσοτάκη - Χωρίς προδιαγραφές οι ΜΕΘ - Φταίνε για διασπορά και οι εμβολιασμένοι

Οι ειδικοί αποδομούν το success story Μητσοτάκη - Χωρίς προδιαγραφές οι ΜΕΘ - Φταίνε για διασπορά και οι εμβολιασμένοι
Μέτρα για όλους και όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους ζητούν οι επιστήμονες
Σχετικά Άρθρα

Στην πλήρη αποδόμηση της κυβερνητικής ρητορικής για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας προχωρούν οι επιστήμονες, επισημαίνοντας αφενός πως οι νέες κλίνες ΜΕΘ που τόσο «διαφημίζει» ο κ.Μητσοτάκης λειτουργούν χωρίς προδιαγραφές και αφετέρου πως ευθύνη για την τεράστια διασπορά του ιού έχουν όχι μόνο οι ανεμβολίαστοι, αλλά και οι εμβολιασμένοι.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο πως κατάφερε από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, να υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία, και από περίπου 500 που παρέλαβε, να τις αυξήσει σε 1.300.
Παράλληλα, διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως κοινωνία και οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν με τη μορφή lockdown και εξαπολύει τα πυρά της κυρίως κατά των ανεμβολίαστων πολιτών, τους οποίους – επί της ουσίας – κατηγορεί για τη νέα έξαρση και την τεράστια διασπορά του ιού.
Σε αυτό άλλωστε συνηγορεί και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ότι οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται να χάσουν τις ελευθερίες τους και ότι τα περιοριστικά μέτρα από εδώ και στο εξής, θα αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.
Και όλα αυτά τη στιγμή που σε πολλές καθημερινές και αναγκαίες δραστηριότητες των πολιτών - π.χ. μετακινήσεις με μετρό, λεωφορεία, αγορές σε σούπερ μάρκετ - ο συνωστισμός είναι η συνήθης συνθήκη για τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

ΜΕΘ χωρίς προδιαγραφές η αιτία … για την υψηλή θνησιμότητα

Σε σημερινές του δηλώσεις στην τηλεόραση του Open ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος προχώρησε σε μια καταγγελία – «βόμβα» υποστηρίζοντας πως αρκετές από τις ΜΕΘ που φτιάχτηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν είχαν τις απαραίτητες προδιαγραφές και δεν ήταν σωστά στελεχωμένες.
Το αποτέλεσμα, όπως λέει, ήταν η υψηλή θνησιμότητα.
Ειδικότερα, ο κ. Βασιλακόπουλος αποκάλυψε ότι στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, είχαν δημιουργηθεί ΜΕΘ που δεν είχαν στελεχωθεί σωστά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα.
Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου και απεβίωσε ασθενής με κορωνοϊό, ο οποίος ήταν διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ.

«Δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας»

Ο κ. Βασιλακόπουλος έκανε ειδική αναφορά στο Λαϊκό Νοσοκομείο.
«Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως.
Πέρυσι την Άνοιξη, μέσα στην κλινική κορωνοϊού, δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες.
Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας.
Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειάζονταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο.
Δημιουργήθηκαν, λοιπόν, πέντε κλίνες εκ των ενόντων, λόγω τεχνικού προβλήματος.
Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με πολύ μέτρια - επιεικής χαρακτηρισμός - αποτελέσματα. (…)
Οι κλίνες που λέει ο κ. Γιαννάκος ότι αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα, δεν είναι πραγματικές κλίνες ΜΕΘ. (…)
Αναπτύχθηκαν στο Λαϊκό και έπειτα έπαψαν να λειτουργούν.
Δημιουργήθηκε ένα τμήμα, το οποίο, δεν είχε και την καλύτερη επιτυχία.
Αν δείτε τα ποσοστά θνητότητας θα απογοητευτείτε, δεν μπορώ να πω περισσότερα.
Το να λέμε να ανοίξουν 5.000 ΜΕΘ επειδή ο κόσμος δεν εμβολιάζεται, δεν είναι δυνατόν.
Γιατί τα αποτελέσματα που θα πάρουμε δεν θα είναι καλά» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βασιλακόπουλος.

Πολλοί θάνατοι

Μάλιστα, ο κ. Βασιλακόπουλος προκάλεσε να αναζητηθούν τα επίσημα στοιχεία, από όπου προκύπτει το υψηλό ποσοστό θνητότητας.
«Ζητήστε επίσημα στοιχεία πόσοι νοσηλεύτηκαν σε αυτή τη ΜΕΘ των 5 κρεβατιών και πόσοι βγήκαν (…)
Δεν μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα όταν δεν έχουμε πλήρως στελεχωμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό και όλα τα στάνταρ (…)
Λειτούργησε εκ των ενόντων, όπως λειτούργησαν και άλλες μονάδες στην Ελλάδα στο προηγούμενο κύμα.
Το να παίρνουμε χειρουργικές κλίνες, επειδή έχουν αναπνευστήρες και να τις μετατρέπουμε σε κλίνες ΜΕΘ, πιστέψτε με, είναι λύση ανάγκης σε ένα πόλεμο και δεν θα πετύχουμε στάνταρ θνητότητας» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Αυξάνονται καθημερινά οι διασωληνωμένοι

Οι αποκαλύψεις του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου προκαλούν έντονη ανησυχία τη στιγμή που οι διασωληνωμένοι αυξάνονται καθημερινά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 489 εκ των οποίων το 61,6% είναι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία του είναι τα 66 έτη, ενώ το 82,8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 405 (82.82%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 84 (17.18%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Πρόκειται για αριθμούς που προκαλούν τρόμο ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει φως στο τούνελ και όλες οι εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Φταίνε και οι εμβολιασμένοι στη διασπορά του ιού

Εν τω μεταξύ, και σε αντίθεση με την κυβερνητική γραμμή, η οποία εντοπίζει αποκλειστικά το πρόβλημα στους ανεμβολίαστους, επικεντρώνοντας σε αυτούς τα περιοριστικά μέτρα και τις απαγορεύσεις, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως μέτρα πρέπει να ληφθούν για όλους είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι εμβολιασμένοι όχι μόνο συμβάλλουν στη διάδοση του κορωνοϊού, αλλά ένα αυξημένο ποσοστό τους νοσεί και νοσηλεύεται διότι ύστερα από το εξάμηνο η ανοσία τους υποχωρεί.
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουν πως ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και αναγκαίος, προειδοποιώντας πως το κύμα της πανδημίας αναμένεται να κορυφωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν και εκτιμάται πως ο μέσος όρος των κρουσμάτων ημερησίως θα είναι 9.500 από 6.900 που είναι σήμερα.

Λινού: Όλοι μάσκες – Πέφτει η ανοσία των εμβολιασμένων

Την ανάγκη να φορούν όλοι μάσκες αλλά και να «σφίξουν» τα μέτρα προκειμένου να μπει ένα τέλος στο συνωστισμό αλλά και στην τεράστια διασπορά του ιού επεσήμανε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση και πρέπει να κινητοποιηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα, ώστε να χρησιμοποιηθούν άμεσα φάρμακα που μπορούν να δοθούν εκτός νοσοκομείου στους ανθρώπους τις 3 πρώτες ημέρες, για να μειώσουμε το φόρτο των νοσοκομείων», είπε μιλώντας στο Mega η κα. Λινού.
«Τα φάρμακα αυτά, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα ή τα χάπια της Merck, αποτελούν θεραπείες που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα νοσηλείας» είπε η κα.Λινού, η οποία υποστήριξε πως βάσει μελετών, αυτό που προέχει είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε σουπερ μάρκετ και σε σχολεία.
«Η διασπορά δεν θα ελαττωθεί.
Αυτή τη στιγμή η ανοσία μεταξύ εμβολιασμένων που εμβολιάστηκαν μέχρι πριν 6,7, 8 μήνες πέφτει.
Είχαμε στις ΜΕΘ 5% εμβολιασμένους και πλέον έφτασε το 10% και 12%.
Πρέπει όλοι να φορούν μάσκα, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι» υπογράμμισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Να σφίξουν τα μέτρα για όλους – Όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους

Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος.
Θα είναι ιδανικό να μπορέσουμε να τους πείσουμε όλους, να εμβολιαστούν δηλαδή οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι να κάνουν την τρίτη δόση.
Για μένα είναι «όχι» στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Είμαι υπέρ της επικοινωνίας, τη θεωρώ πιο σημαντική.
Τα μέτρα πρέπει να σφίξουν, όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους», είπε η κα. Λινού.

Τσακρής: Κάποιοι νόσησαν εσκεμμένα για να μην εμβολιαστούν

Τη θέση πως κάποιοι πολίτες επέλεξαν να νοσήσουν με covid προκειμένου να μην εμβολιαστούν διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος έκανε λόγο για μια εξαιρετικά επικίνδυνη τακτική.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για το εάν γνωρίζει περιπτώσεις πολιτών που απέκτησαν μαϊμού rapid test για να αποφεύγουν τους ελέγχους , ο κ.Τσακρής αποκάλυψε πως γνωρίζει περιστατικά ατόμων που προχώρησαν στην επιλογή να νοσήσουν επίτηδες ώστε να μην κάνουν το εμβόλιο.
Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ.Τσακρής τόνισε ότι είναι λογικό να παρατηρείται μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού λόγω της εποχής, αλλά και λόγω της απουσίας αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
«Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα μέρη όπου υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης.
Η διασπορά γίνεται κυρίως από τους ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένοι νοσούν γιατί η ανοσία απέναντι στον ιό με το εμβόλιο μειώνεται σημαντικά» επεσήμανε ο κ.Τσακρής.
Αναφερόμενος στην αναμνηστική δόση ο κ.Τσακρής είπε πως τα αντισώματα που προσφέρει είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με αυτά της δεύτερης και όπως είπε αυτό απέδειξε και το παράδειγμα του Ισραήλ.

Σαρηγιάννης: Στα 9.500 ο μέσος όρος των κρουσμάτων ημερησίως αρχές Δεκεμβρίου

Την εκτίμηση πως στις αρχές Δεκεμβρίου ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων θα κινείται στα επίπεδα των 9.400 με 9.500 από 6.900 που είναι σήμερα διατύπωσε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως η κορύφωση των κρουσμάτων αναμένεται στις 6 με 10 Δεκεμβρίου.
«Θα υπάρχουν μέρες που θα έχουμε και περισσότερα κρούσματα» τόνισε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα αίτια πίσω από αυτήν την τεράστια διασπορά του ιού.
Όπως είπε, τα αίτια που έχουν συμβάλλει στην ευρεία διασπορά του κορωνοϊού είναι μεταξύ άλλων η συμβολή στην μετάδοση του Covid19 των εμβολιασμένων ασθενών, που δεν κάνουν τακτικά τεστ, αλλά και ομάδων πληθυσμού που δεν υποχρεούνται να κάνουν τακτικά self ή rapid test, όπως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και οι μαθητές.

Εξαδάκτυλος: Οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν πιο βαριά

Τη θέση πως οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που θα νοσήσουν πιο βαριά διατυπώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος.
«Οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν ηπιότερα και αναλογικά λίγοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε κλινικές και ΜΕΘ Covid.
Οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που θα νοσήσουν πιο βαριά και θα κινδυνεύσουν», ανέφερε ο κ.Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται πως «η Επιτροπή απαντά σε ερωτήματα».
«Η συμβουλή που δώσαμε είναι ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν δύο rapid test για να μεταβούν στην εργασία τους.
Η επιτροπή γνωμοδοτεί και για το εμβόλιο, το θέμα είναι τι θα κάνει ο πολίτης» τόνισε ο κ.Εξαδάκτυλος.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης