Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατηγορηματικός ο Βορίδης: Όχι σε lockdown ακόμα κι αν το εισηγηθούν οι ειδικοί - Οι αποφάσεις είναι πολιτικές

Κατηγορηματικός ο Βορίδης: Όχι σε lockdown ακόμα κι αν το εισηγηθούν οι ειδικοί - Οι αποφάσεις είναι πολιτικές
Ο υπουργός Εσωτερικών απέκλεισε το ενδεχόμενο lockdown ακόμα κι αν το εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
Σχετικά Άρθρα
Τη στιγμή που οι ειδικοί διαμηνύουν ότι το Σύστημα Υγείας έχει ξεπεράσει τα όρια του και οι υγειονομικοί δηλώνουν εξαντλημένοι έχουν εξαντληθεί, η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο lockdown και επιμένει ότι η λύση είναι ο εμβολιασμός.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ήταν κατηγορηματικός υπογραμμίζοντας ότι ακόμα κι αν η Eπιτροπή των Eμπειρογνωμόνων εισηγηθεί lockdown, η απάντηση της κυβέρνησης θα είναι «όχι» και συμπλήρωσε ότι πλέον υπάρχει το εμβόλιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Μάλιστα, δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι η Επιτροπή εισηγείται όταν της τίθενται ερωτήματα.

«Η συντριπτική πλειοψηφία δε θα υποστεί καταστροφικώς συνέπειες σε επίπεδο οικονομικό, δημοσιονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, ελευθεριών γιατί κάποιοι, ενώ έχουν τη λύση, επιλεγούν να μην τη χρησιμοποιούν. Πλέον η επιτροπή απάντα όταν της τίθενται ερωτήματα…» τόνισε ο κ. Βορίδης.
Κατά συνέπεια, προκύπτει ότι πλέον οι ισορροπίες έχουν αλλάξει και η κυβέρνηση απομακρύνθηκε από το αφήγημα «εφαρμόζουμε τις εισηγήσεις των ειδικών» και οι ότι «οι ειδικοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν». Είναι προφανές ότι η οικονομία δεν αντέχει νέο lockdown, ενώ την ίδια στιγμή η κατάσταση στα δημοσιονομικά είναι τέτοια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν οι νέες αναστολές συμβάσεων εργασίας ή νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που να αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά.
Στο πλαίσιο αυτό, το βάρος της κυβέρνησης έχει πέσει στην αύξηση των εμβολιασμών και σε αυτή τη γραμμή εντάσσονται και τα νέα περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους.


Υπό κατάρρευση το Σύστημα Υγείας

Την ίδια στιγμή, το Σύστημα Υγείας είναι υπό κατάρρευση με τους υγειονομικούς να έχουν ξεπεράσει τα όρια τους ενώ κάθε εφημερία εξελίσσεται σε εφιάλτης.
«Έφυγαν μόνοι τους, πήγαν σπίτι τους, θα πάνε στην επόμενη εφημερία, στο επόμενο νοσοκομείο» είπε ο Νίκος Καπραβέλος (από το νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης) για τους ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να μείνουν στο νοσοκομείο. Αποκάλυψε δε ότι ο κόσμος έχει χάσει την υπομονή του και «μας βρίζουν κι έχουν δίκιο» εξαιτίας της τεράστιας αναμονής, αφού οι γιατροί και οι νοσηλευτές του νοσοκομείου έχουν φτάσει στα όριά τους. Είναι χαρακτηριστικόα ότι από τα 105 περιστατικά Covid-19, μόνο τα 44 που κρίθηκαν πιο σοβαρά παρέμειναν στο νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι 61 ασθενείς με κορωνοϊό έφυγαν μόνοι τους γιατί δεν υπήρχε κρεβάτι για να μείνουν! Όπως είπε ο Νίκος Καπραβέλος -μιλώντας στον Σκά- στο νοσοκομείο υπάρχουν και τέσσερις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
«Θα φτάσουμε να είμαστε σαν τη Ρουμανία με ανθρώπους στα αυτοκίνητα με οξυγόνο», τόνισε ο κ. Καπραβέλος, ο οποίος ζήτησε αποφασιστικά μέτρα γιατί αλλιώς «δεν θα έχουμε που να βάλουμε τους ασθενείς».
Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου νοσηλεύεται περίπου το 40% των ασθενών covid της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προ των πυλών η αναστολή των χειρουργείων κατά 80% στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας όπως είχε γίνει και στα προηγούμενα κύματα, όπου βέβαια η μάχη δινόταν χωρίς το «όπλο» των εμβολιασμών. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται δραστικά η λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για non covid περιστατικά, παρά την ισχυρή κυβερνητική βούληση και προσπάθεια για το αντίθετο, δηλαδή τα νοσοκομεία να μην ξαναγίνουν μονοθεματικά.

Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Πάντως, το μέτρο της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών παραμένει στο τραπέζι. «Είμαστε προ των πυλών να γίνουν επιτάξεις, εάν χρειαστεί και δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών γιατρών» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ από το βήμα της Βουλής κατά την υποστήριξη της τροπολογίας που δίνει 250 ευρώ αμοιβή σε εφημερίες αναισθησιολόγων και εντατικολόγων, τόνισε: «Να είμαστε ξεκάθαροι στους ιδιώτες γιατρούς. Επειδή αυξάνεται η πανδημία στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ζητάμε και από τους ιδιώτες να ενταχθούν στο σύστημα. Αν δεν έρθουν θα πάμε σε υποχρεωτικές διαδικασίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης