Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Στίβος μάχης» οι επόμενες εβδομάδες για την κυβέρνηση – Οι κρίσιμες συνεδριάσεις στην Βουλή και μετωπική με ΣΥΡΙΖΑ

«Στίβος μάχης» οι επόμενες εβδομάδες για την κυβέρνηση – Οι κρίσιμες συνεδριάσεις στην Βουλή και μετωπική με ΣΥΡΙΖΑ
Όλα δείχνουν, βάσει δηλώσεων επιστημόνων, βάσει κρουσμάτων και νοσηλειών, ότι το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσουμε τη πιο δύσκολη διαχείριση της πανδημίας από τότε που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα
Σχετικά Άρθρα

To επόμενο διάστημα θα δοκιμαστεί, ίσως πιο πολύ από ποτέ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε σχέση με την πανδημία.
Όλα δείχνουν, βάσει δηλώσεων επιστημόνων, βάσει κρουσμάτων και νοσηλειών, ότι το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσουμε τη πιο δύσκολη διαχείριση της πανδημίας από τότε που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα. Ειδικότερα, οι επιστημονικοί κύκλοι που συμβουλεύουν τον Πρωθυπουργό, τονίζουν ότι αυτή την εβδομάδα, ίσως και την επόμενη, θα φτάσουμε στο peak των κρουσμάτων και πλέον οι καμπύλες οριζοντιώνονται που σημαίνει ότι θα έχουμε δύσκολες εβδομάδες στο Ε.Σ.Υ για το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Η κυβέρνηση, πήρε πρόσφατα μέτρα περιορίζοντας την κυκλοφορία των ανεμβολίαστων σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, λατρείας αλλά όπως φαίνεται από τα μοντέλα εξέλιξης της πανδημίας ενδεχομένως να πάρει και άλλα το επόμενο διάστημα προκειμένου να ανακόψει την περαιτέρω διασπορά του ιού.

Τι άλλα μέτρα εξετάζονται για το επόμενο διάστημα


Τι εξετάζεται;
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει αποκλείσει lockdown και σε επέκταση υποχρεωτικών εμβολιασμών, θα δοθεί κύριο βάρος σε μέτρα όπως κατάργηση των όρθιων θέσεων σε επιχειρήσεις εστίασης, απαγόρευσης μουσικής σε εξωτερικούς χώρους, ωράριο λειτουργίας μέχρι κάποια ώρα αλλά και αύξηση των προστίμων σε περιπτώσεις μη τήρησης των περιοριστικών μέτρων και δήλωσης των διαγνωστικών τεστ.
Κύριο όπλο, βέβαια, θα εξακολουθήσει να είναι οι έλεγχοι που όπως έχουμε γράψει ξανά θα είναι μαζικοί και με μικτά κλιμάκια (θα συμμετέχουν και άλλα ελεγκτικά σώματα, πέραν της πολιτικής προστασίας).
Ωστόσο, ενδεχομένως να έχουμε και νέα μέτρα στα νοσοκομεία με επίταξη κλινικών εάν χρειαστεί, με χρησιμοποίηση κλινών που χρησιμοποιούνται για non COVID περιστατικά και μεταφορά περιστατικών σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
Όλα θα είναι υπό εξέταση.

Ακόμα και η σπάνια περίπτωση υποχρεωτικότητας σε κάποιες ομάδες εργαζομένων του δημοσίου τομέα, σύμφωνα με κάποιους συμβούλους του Πρωθυπουργού.

Κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο την Τρίτη με πληθώρα ζητημάτων – Θα κάνει απολογισμό ο Πρωθυπουργός


Ωστόσο, δεν είναι μόνο η πανδημία που θα απασχολήσει αρκετά τη κυβέρνηση την κρίσιμη αυτή εβδομάδα.
Την Τρίτη θα είναι μία δύσκολη μέρα για τον Πρωθυπουργό καθώς θα αναγκαστεί να παραβρεθεί στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που συνεδριάζει μετά από πάρα πολύ καιρό.
Θα είναι δια ζώσης, θα έχουμε πολλούς ομιλητές και σίγουρα θα υπάρξουν παράπονα για μία πληθώρα θεμάτων. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα πούμε στελέχη που δεν συμφωνούν με ζητήματα όπως η κύρωση των συμβάσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών ή άλλων που δέχονται πίεση στις περιφέρειές του για τα μέτρα για κορωνοιό, για ακρίβεια και τα ζητήματα αστυνόμευσης.

Τετάρτη-Πέμπτη 10-11 Νοεμβρίου 2021 θα συζητηθεί στη Βουλή ο νέος πολύ αυστηρός Ποινικός Κώδικας


Την Τετάρτη θα έχουμε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα αυστηροποιεί μία σειρά από ποινικά αδικήματα (τα οποία τα είδαμε το προηγούμενο διάστημα να συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία).
Συγκεκριμένα αυστηροποιούνται οι ποινές για θανατηφόρους βιασμούς και βιασμούς ανηλίκων, ανθρωποκτονίες, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, εμπρησμούς δασών ενώ καταργείται η υφ’ όρων απόλυση με βραχιολάκι και αλλάζουν τα όρια για παραγραφές αδικημάτων.
Είναι κατανοητό ότι η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα είναι μία ενισχυτική κίνηση της κυβέρνησης στην ατζέντα της ασφάλειας, τάξης και δικαιοσύνης που χαρακτηρίζει την παραδοσιακή βάση της Παράταξης και αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις και ενστάσεις στην αντιπολίτευση για ορισμένα ζητήματα.

Την Παρασκευή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τα περί πολιτικής χειραγώγησης της λίστας Πέτσα και των δημοσκοπήσεων


Επίσης, την Παρασκευή το Μαξίμου θα βρεθεί προ της πρότασης σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την διερεύνηση της λίστας Πέτσα και της λειτουργίας των δημοσκοπικών εταιρειών, καθώς θα έχουμε συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια.
Το Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση αυτών των ζητημάτων και χωρίς τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Αλλά, η κυβέρνηση δια στόματος Γ. Οικονόμου έχει διαμηνύσει ότι εάν δεν δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει διερεύνηση και της περιόδου 2015-2019, η ΝΔ θα καταθέσει ξεχωριστή πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή και αυτής της περιόδου.
Το ζήτημα είναι αν στο μεσοδιάστημα έχει αλλάξει κάτι για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και εν τέλει αποσύρουν την στήριξή τους στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας και αυτά πλήρη διερεύνηση όλων των επίμαχων ετών.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης