Πολιτική

Πλεύρης: Δεν υπάρχει σκέψη για γενικό ή τοπικό lockdown - Δεν υπάρχει επιλογή να τιμωρηθεί το 73% που έχει εμβολιαστεί

Πλεύρης: Δεν υπάρχει σκέψη για γενικό ή τοπικό lockdown - Δεν υπάρχει επιλογή να τιμωρηθεί το 73% που έχει εμβολιαστεί
"Τα ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν αυξηθεί σε περίπου 20.000 ημερησίως, ενώ είχαν πέσει στα 5.000 ημερησίως, επί συνόλου 9.000 εμβολίων πρώτης και δεύτερης δόσης που γίνονταν κάθε ημέρα", ανέφερε ο Θ. Πλεύρης

«Δεν υπάρχει σκέψη για γενικό ή τοπικό lockdown. Αυτήν την στιγμή, το μοντέλο που ακολουθούμε και εμείς και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στηρίζεται στο ότι υπάρχει το εμβόλιο και η προστασία του», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.
«Δεν υπάρχει επιλογή να τιμωρηθεί το 73% που έχει εμβολιαστεί, λόγω μιας νοοτροπίας που λέει ότι “κάποιος που έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί, θα περιορίσει τις ελευθερίες των υπόλοιπων”», ανέφερε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στα νέα περιοριστικά μέτρα και τα ραντεβού για εμβολιασμούς που έχουν αυξηθεί, όσο και στις θεραπείες του κορωνοιού.

Επιλέγουμε τα περισσότερα τεστ – Προστασία ανεμβολίαστων

Με αφορμή τα νέα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ και αφορούν τους ανεμβολίαστους, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «βασική αρχή μας είναι ότι ο εμβολιασμένος όχι δεν νοσεί, αλλά νοσεί πιο δύσκολα ή νοσεί πιο ελαφρά. Αν αυτή την στιγμή είχαν εμβολιαστεί όλοι, θα θέλαμε όσες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό, όσες θέλουμε για την γρίπη».
Αφού σημείωσε ότι «άλλες χώρες ακολουθούν πιο σκληρά μέτρα», υπογράμμισε πως «αυτό που επιλέγουμε είναι να έχουμε πολύ περισσότερα τεστ και να μπορέσουμε να βρούμε νωρίς όσους έχουν νοσήσει, γιατί αυτοί θα αναπαράγουν τον ιό στους γύρω τους».
Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για γενικό ή τοπικό lockdown και εξήγησε πως «αυτή την στιγμή, το μοντέλο που ακολουθούμε και εμείς και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στηρίζεται στο ότι υπάρχει το εμβόλιο και η προστασία του. Εάν χρειαστεί θα αναπτύξουμε και άλλες κλίνες ΜΕΘ, καθώς υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή, αλλά δεν υπάρχει το προσωπικό, δεν υπάρχει συνολικά ιατρικό προσωπικό διαθέσιμο. Έτσι, θα κάνουμε μεταφορά ιατρικού προσωπικού όπου χρειαστεί, είμαστε σε συνεχή επαφή με τους ιδιώτες ιατρούς και το ξαναλέω εάν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε κάθε απαιτούμενο μέτρο».
Πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για επίταξη. Να τους θυμίσω ότι το σύνολο των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα διαχειρίζεται από το ΕΚΑΒ και αν υπάρχει ανάγκη, νοσηλεύεται περιστατικό από το Δημόσιο. Οι δυνατότητες έχουν συγκεκριμένη αντοχή, αλλά θα την εξαντλήσουμε και κάθε συμπολίτης μας θα έχει την φροντίδα που πρέπει, αλλά λέω ξανά προς όλους να εμβολιαστούν για να προστατευθούν. Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι κυρίως για να προστατευθούν οι μη εμβολιασμένοι».
Έκανε λόγο για ενίσχυση σε προσωπικό των δομών υγείας και ότι προκηρύσσονται προσλήψεις, συμπηρώνοντας πως υπάρχουν ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγοι και πνευμονολόγοι, που υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στην προσφορά εργασίας.

Για εκκλησίες - Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν μέτρα σε χώρους λατρείας

Αναφορικά με τις εκκλησίες και τις εξαιρέσεις για τα rapid test, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «υπάρχουν κάποιοι χώροι που θεωρούνται χώροι αναγκαιότητας - και στο πλαίσιο συνταγματικότητας - που δεν μπορεί να ζητείται τεστ, όπως τα καταστήματα προμήθειας τροφίμων. Για τις εκκλησίες έχει γίνει ένα θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης που εγώ δεν μπορώ να το παρακολουθήσω».
Όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει μόνο μια τροπολογία για την πανδημία και αυτή αφορά τις εκκλησίες. Εμείς όταν χρειάστηκε τις κλείσαμε. Εμείς τώρα βάζουμε τα διπλά τεστ σε όσους λειτουργούν μέσα στον ναό: ιερείς, ψάλτες και νεωκόρους, ενώ οι πιστοί υποχρεούνται να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως οι μάσκες και οι αποστάσεις. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν μέτρα σε χώρους λατρείας».
Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «μιλάτε για ανοχή μας για τις εκκλησίες. Προφανώς θα εννοείτε ότι έχουμε ανοχή και στις ομάδες στα γήπεδα, το λέω γιατί αυτό δεν το είπατε. Τα τεστ μπήκαν πριν μια εβδομάδα. Δεν θυμάμαι κάποιος να είπε ότι θέλουμε να μπουν τεστ».

Αυξήθηκαν τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς

Ακόμη, ο υπουργός Υγείας μίλησε για αύξηση των ραντεβού για την πρώτο δόση εμβολίου.
Όπως είπε, «τα νούμερα έχουν βελτιωθεί. Τα ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν αυξηθεί σε περίπου 20.000 ημερησίως, ενώ είχαν πέσει στα 5.000 ημερησίως, επί συνόλου 9.000 εμβολίων πρώτης και δεύτερης δόσης που γίνονταν κάθε ημέρα».
Στην αύξηση αυτή, όπως εκτίμησε, συνέβαλαν τόσο τα μέτρα που επιβλήθηκαν, όσο κυρίως και η εικόνα που βλέπουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες ότι υπάρχει γύρω τους, με την κατάσταση στις ΜΕΘ και το γεγονός ότι σε αυτές η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι.
Συμπλήρωσε πως υπάρχει άνοδος τεσσάρων μονάδων στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και σημείωσε πως «δεν ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν ξαφνικά θα πάω να την κάνω. Σημαίνει ότι έγινε κάποια δουλειά για αυτό. Συνολικά είμαστε 7-8 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πιστεύω όμως ότι θα τον φτάσουμε».

Μονοκλωνικά αντισώματα και χάπια

Σχετικά με θεραπείες του κορωνοϊού, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «επειδή αναμένεται η έγκριση συγκεκριμένου μονοκλωνικού στα μέσα Νοεμβρίου, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να έρθει στην Ελλάδα, τώρα που θα πάρει άδεια. Ο κ. Πολάκης μας εγκαλούσε για ένα μονοκλωνικό, το οποίο μία φορά είχε ανακληθεί και πλέον έχει αποσυρθεί».
Πρόσθεσε ότι «για τα χάπια, έχουν γίνει ενέργειες και μέσω της ΕΕ και διμερώς για να έρθουν παρτίδες άμεσα και στην Ελλάδα. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτές οι θεραπείες δεν είναι για όλους και δεν θα πρέπει να είναι αποτρεπτικές για κάποιον να κάνει το εμβόλιο».

Η περιπέτεια της υγείας του

«Στην δική μου εμπειρία, σε ηλικία 39 ετών, ήμουν διασωληνωμένος για 9 ημέρες, με γνωστό μικρόβιο και γνωστή θεραπεία και όχι με κορωνοϊό και όσα επιφέρει. Για να επανέλθει η κατάσταση των πνευμόνων μου, χρειάστηκαν 4 μήνες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση «να μην ρισκάρει κανείς για την υγεία του», λέγοντας «πάμε εμβολιαζόμαστε, για να προστατευθούμε πρώτα εμείς και μετά οι γύρω μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης