Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άκυρο το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς γ' δόση; - «Έχει ανοίξει η συζήτηση» - Με self test οι ανήλικοι σε εστίαση, λιανεμπόριο

Άκυρο το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς γ' δόση; - «Έχει ανοίξει η συζήτηση» - Με self test οι ανήλικοι σε εστίαση, λιανεμπόριο

Επί του παρόντος, οι ανήλικοι 12-17 ετών, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό τεστ για να εισέλθουν σε μεικτούς χώρους

Σχετικά Άρθρα

Στο τραπέζι είναι πλέον το ενδεχόμενο «λήξης» του πιστοποιητικού εμβολιασμού με την παρέλευση 6 μηνών μετά τη δεύτερη δόση.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, υπογραμμίζοντας ότι έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση, ενώ δύο 24ωρα πριν, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, είχε επισημάνει ότι έχει αρχίσει μια συζήτηση για το χρόνο όπου ο εμβολιασμένος καλύπτεται, διαμηνύοντας ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο».
Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το επικρατέστερο σενάριο είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού να έχει «ημερομηνία λήξης», από τις αρχές του 2022. Κι αυτό διότι, με το πέρας του 6μήνου η ανοσία φθίνει και η γ' δόση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση του τείχους ανοσίας σε βάθος χρόνου. Κατά συνέπεια, χωρίς τη γ' δόση, από τις αρχές του χρόνου και μετά, το πραγματικό ποσοστό εμβολιασμένων σταδιακά θα αρχίσει να μειώνεται.
Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης έφερε ως παράδειγμα ότι οι λίγοι θάνατοι που καταγράφονται στους εμβολιασμένους, αφορούν κυρίως ασθενείς, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί πριν από 6 μήνες. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι τα εμβολιαστικά κέντρα που βρίσκονται σε λειτουργία μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν και μάλιστα έχει εξασφαλιστεί και επάρκεια εμβολίων, ώστε αν αύριο όλοι όσοι μπορούν ζητήσουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου θα εξυπηρετηθούν άμεσα.

Οι συζητήσεις στην ΕΕ

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο τελευταίο άτυπο συμβούλιο υπουργών Υγείας του Οκτωβρίου ετέθη για πρώτη φορά το θέμα της ανανέωσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού μόνο για όσους λαμβάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Τον επόμενο μήνα, δε, αναμένεται να εγγραφεί στην επίσημη ατζέντα.
Από την πλευρά της, η Ελλάδα είναι θετική σε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει -πολλές φορές- επισημάνει τη σημασία της γ' δόσης.
Πάντως, το κλίμα που διαμορφώθηκε στην πρώτη άτυπη συζήτηση των υπουργών Υγείας ήταν θετικό για μια τέτοια απόφαση, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Με self test οι ανήλικοι στους μεικτούς χώρους

Εν τω μεταξύ, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί σήμερα (5/11/2021) για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο (6/11/2021), θα προβλέπεται ότι τα παιδιά μέχρι 18 ετών θα μπορούν να εισέρχονται στους μέχρι σήμερα μεικτούς χώρους, με self test και όχι με μοριακό ή rapid.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν έως σήμερα, οι ανήλικοι 12-17 ετών, θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή να υποβάλλονται σε εργαστηριακό τεστ για να εισέρχονται στους μεικτούς χώρους. Με self test εισέρχονται οι ανήλικοι έως 12 ετών, για τους οποίους άλλωστε δεν υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού.
kua-anemboliasta-paidia-estiasi.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης