Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προοδευτική διακυβέρνηση: Πολύ δύσκολη η εξίσωση, θα χρειαστούν συμβιβασμοί – Τέλη Φεβρουαρίου 2022 θα ξεκαθαρίσει το τοπίο

Προοδευτική διακυβέρνηση: Πολύ δύσκολη η εξίσωση, θα χρειαστούν συμβιβασμοί – Τέλη Φεβρουαρίου 2022 θα ξεκαθαρίσει το τοπίο
Στρατηγική Παπανδρέου η τακτική των αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά Άρθρα

Δεν θα είναι μία εύκολη εξίσωση η προοδευτική διακυβέρνηση, έτσι τουλάχιστον όπως την έχουν σκεφτεί ανώτατα στελέχη του προεδρικού μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ένας ένας τώρα ξορκίζει και αποδομεί το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης που είχε τεθεί στο δημόσιο λόγο μετά την επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου στο πολιτικό προσκήνιο.
Mάλιστα, επικαλούνται πολλοί και την πτώση της κυβέρνησης μειοψηφίας του σοσιαλιστική Αντόνιο Κόστα όταν οι συγκυβερνήτες κομμουνιστές και το μπλόκο της Αριστεράς αποφάσισε να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό 2022.

Στρατηγική Παπανδρέου η τακτική των αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ


Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συντηρητικό κόμμα, δηλαδή λειτούργησε στο κράτος με δεξιές αντιλήψεις και εφάρμοσε συντηρητικές πολιτικές το 2015-2019.
Είναι η πρώτη φορά που παίρνει τέτοιες αποστάσεις ο Γ. Παπανδρέου από τον ΣΥΡΙΖΑ και η άποψή μας είναι ότι αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αποδόμησης και των δύο πόλων εξουσίας αυτή τη στιγμή:
Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βρει ζωτικό χώρο.
Είναι σίγουρο ότι έχει συνομιλήσει αρκετά με τον Α. Τσίπρα για την προοδευτική ατζέντα.
Και βεβαίως, μπορεί να έχει το προβάδισμα για να επικρατήσει στη μάχη του ΚΙΝΑΛ, αλλά οι δύο βασικοί του αντίπαλοι δεν συμμερίζονται απόψεις περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικά ο Ανδρέας Λοβέρδος που θεωρείται πιο κοντά στις απόψεις Μητσοτάκη αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης που εξαρχής προωθεί μία αυτόνομη πορεία στο κόμμα.
Φοβάται την σύμπραξη με ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ ο Βαρουφάκης λόγω των μνημονιακών πολιτικών που έχουν ακολουθήσει
Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος:
Στο ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης αναφέρθηκε και ο Γιάνης Βαρουφάκης του ΜΕΡΑ25 τα όργανα του οποίου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συνέδριο στις 20-23 Ιανουαρίου.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την άποψη ότι δεν τον ενδιαφέρει το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης εξηγώντας τους παρακάτω λόγους:

• Προοδευτική κυβέρνηση για μνημονιακά κόμματα όπως το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει αναδιανομή εισοδήματος και λιγότερος αυταρχισμός εντός του πλαισίου της Χρεοδουλοπαροικίας.
• Προοδευτική κυβέρνηση για το ΜέΡΑ25 σημαίνει εγγυημένη ρήξη με τις συστημικές διαδικασίες που αναπαράγουν την Χρεοδουλοπαροικία.
• Την προσβλητική, υποτυπώδη αναδιανομή που επιτρέπει η τρόικα (π.χ. «δωράκια» στους συνταξιούχους στο τέλος της χρονιάς), την θεωρούμε μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης.
• Η αστυνομοκρατία, όσο και να μην την θέλουν ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ (αντίθετα με τη Νέα Δημοκρατία που την ποθεί), είναι εκ των ων ουκ άνευ: όπως είδαμε στις μέρες του ΠΑΣΟΚ & του ΣΥΡΙΖΑ, όταν εφαρμόζεις (μετα)Μνημόνια η κρατική βία γίνεται απαραίτητη.

Με άλλα λόγια, ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρεί το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ μνημονιακά και φθαρμένα κόμματα που υπηρετούν πολιτικές που υπαγορεύονται από τα πρόσφατα μνημόνια που εφάρμοσε η χώρα. Ωστόσο, υπάρχει και η εξήγηση ότι στις επόμενες εκλογές το κόμμα του θα συμπιεστεί τόσο από το ΚΙΝΑΛ όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και πρέπει να έχει έναν ακόμα πιο αντισυστημικό και εξτρεμιστικό λόγο για να ξαναμπει στην Βουλή.
Οι όροι Βαρουφάκη για προοδευτική διακυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ
Μάλιστα, θέτει και τους εξής όρους για να υπάρξει συνεργασία μετά τις εκλογές, οι οποίοι, ωστόσο, φαντάζουν εξαιρετικά απαιτητικοί για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, όχι και τόσο για το ΚΚΕ:
• την μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους (ιδιωτικού και δημόσιου),
• την μετωπική σύγκρουση με τα ολιγαρχικά συμφέροντα (π.χ. Ελληνικό-ΟΠΑΠ-ΤΕΡΝΑ-FRAPORT)
• την κοινωνικοποίηση των ΜΜΕ
• την κατάργηση των εξορυκτικών & αμυντικών συμφωνιών με Ισραήλ-ΗΠΑ
• την ανάκτηση λαϊκής & δημοκρατικής κυριαρχίας επί των βασικών εργαλείων του κράτους (Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ)
• την κατάργηση του μονοπώλιου τραπεζών & τρόικας στο σύστημα πληρωμών

Φίλης-Σκουρλέτης αντιδρούν στα περί προοδευτικής διακυβέρνησης

Ωστόσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, την άποψη της προοδευτικής διακυβέρνησης δεν την ασπάζονται όλοι.
Φίλης, Σκουρλέτης, Βούτσης ακολουθούν έναν αντισυμβατικό μοντέλο κόμματος που ταιριάζει περισσότερο σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λιγότερο σε ένα αστικό σοσιαλιστικό κόμμα.
Ο μόνος που θα το θέσει επιτακτικά στο δημόσιο διάλογο είναι ο Αλέξης Τσίπρας, σε ένα πλαίσιο αντικυβερνητικό προκειμένου να επέλθει τεχνητά η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέσω του εκλογικού νόμου.

Όλα θα ξεκαθαρίσουν, ωστόσο, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο.

Τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά.
Νέος αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ, συνέδρια σε ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ25 και νέες στρατηγικές.


Δύσκολη οικονομική διαβίωση και αυξημένοι θάνατοι θα έχουν σοβαρό κόστος στη κυβέρνηση

Ωστόσο, μέχρι να έρθουν οι εκλογές θα συζητηθεί εν εκτάσει το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης και θα περάσει πολύς καιρός.
Όπως φαίνεται από την πορεία της πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα δοκιμαστεί ιδιαίτερα στο ζήτημα της διαχείρισης των κρουσμάτων και των νεκρών από το Covid 19.
Ήδη πολιτικοί παρατηρητές μιλούν για ένα κρυφό πολιτικό κόστος το οποίο θα διεξαχθεί σε δύο επίπεδα.
Τόσο στο επίπεδο της καθημερινότητας και της δύσκολης διαβίωσης λόγω ακρίβειας, πίεσης των εισοδημάτων και της ενεργειακής κρίσης όσο και στο επίπεδο των νέων περιοριστικών μέτρων σε εργασία, εστίαση, ψυχαγωγία που θα έρθουν ένεκα της έξαρσης της πανδημίας.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αυξήσει τους εμβολιασμούς, υπάρχει πλέον ταβάνι


Η κυβέρνηση πιέζεται και από άλλο ένα στοιχείο.
Δεν μπορεί να αυξήσει τους εμβολιασμούς περαιτέρω. Πλέον, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει πλέον να μιλούν ανοικτά για την επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων εκτός υγειονομικών.
Είναι εμφανές, ότι η κυβέρνηση δεν προχωράει π.χ σε νέους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς γιατί ενέχουν σοβαρό πολιτικό κόστος και, βεβαίως, αυξάνει τη δυσαρέσκεια προς τα δεξιά της.
Το κόστος για τους αυξημένη θνησιμότητα με πρωτιές στην Ε.Ε, ωστόσο, ήδη το έχει πάρει καθώς θίγεται σοβαρά η αποτελεσματικότητά της απέναντι στη πανδημία.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης