Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση ξορκίζει (τώρα) τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Λοβέρδος ζητούν επέκταση του μέτρου

Η κυβέρνηση ξορκίζει (τώρα) τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Λοβέρδος ζητούν επέκταση του μέτρου
Η κυβέρνηση δεν δέχεται τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις Ένοπλες Δυνάμεις –Δεν είναι το ίδιο με τους υγειονομικούς
Σχετικά Άρθρα

Το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού έρχεται ξανά στην ατζέντα της κυβέρνησης μέσω της πλαγίας οδού αφού τέθηκε ξανά στο δημόσιο λόγο τόσο από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα όσο και από το ΚΙΝΑΛ, από τους υποψήφιους αρχηγούς του Νίκο Ανδρουλάκη και Ανδρέα Λοβέρδο.

Αλλαγή στάσης από Τσίπρα για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς


O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα χθεσινό μακροσκελές του μήνυμα στα social media επέκρινε σκληρά την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει τον εμβολιασμό στην μοίρα του, ότι δεν έχει προμηθευτεί μονοκλονικά φάρμακα και τέλος ότι δεν έχει ενισχύσει τον εμβολιασμό. Μάλιστα, μεταξύ άλλων που πρότεινε ο κ. Τσίπρας ήταν υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής, έκτακτα μέτρα ενώ μιλούσε στο μήνυμά του για μία κυβέρνηση που δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος. Πάντως, το πολιτικό περιβάλλον Τσίπρα όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το τί θα πρότεινε αυτός που έχει πολιτικό κόστος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, πέραν των υγειονομικών που ήδη έχει επιβληθεί από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εννοούσε, για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στα σώματα ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Α. Τσίπρας, καταφανώς απαλλαγμένος από τον εμβολιασμό Πολάκη, μιλάει για υποχρεωτικότητες με «έξυπνες» κυρώσεις, όχι δηλαδή να φτάνεις στο μέτρο της αναστολής. Μπορεί, όμως, να λειτουργήσει κάτι τέτοιο;

Λοβέρδος-Ανδρουλάκης επανέρχονται υπέρ της επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών

Όμως, δεν ήταν ο μόνος που έθεσε το ζήτημα των εμβολιασμών σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών. Το είχε θέσει και ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος να τονίσουμε ότι είναι συνταγματολόγος. Ο ίδιος, όταν η κυβέρνηση προχωρούσε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών υποστήριξε ότι το Σύνταγμα καλύπτει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων για ζητήματα δημόσιας υγείας. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος στο ΚΙΝΑΛ που έχει πάρει θέση υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες πλην υγειονομικών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο χθεσινό του newsletter που απέστειλε, εξηγούσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα και μεταξύ αυτών και την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με πολίτες ενώ μίλησε για νέα εκστρατεία ενημέρωση σε περιφερειακό επίπεδο και ενίσχυση εμβολιασμών πόρτα-πόρτα.

Η κυβέρνηση δεν δέχεται τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις Ένοπλες Δυνάμεις –Δεν είναι το ίδιο με τους υγειονομικούς


Η κυβέρνηση, πλέον, δέχεται πλέον «επίθεση» από τα αριστερά της για το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών. Ωστόσο, το ζήτημα της επέκτασης των εμβολιασμών στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας δεν είναι τόσο εύκολο. Καταρχάς, το ποσοστό των εμβολιασμένων σε αυτές τις ομάδες κυμαίνεται στα 71%, δηλαδή είναι ένα σχετικά υψηλό ποσοστό. Πέρα από αυτό υψηλός κυβερνητικός αξιωματούχος στο BN τόνιζε ότι υποχρεωτικός εμβολιασμός στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στο να καλυφθούν τα κενά. Μιλάμε για υπηρεσίες που χρειάζονται ειδική εκπαίδευση και δεν μπορείς να πάρεις έναν ιδιώτη όπως έγινε με τους γιατρούς και να τον βάλεις στο σύστημα.

Προνομιακός χώρος της ΝΔ οι Έ.Δ και η Αστυνομία – Μικρή επιρροή ΣΥΡΙΖΑ


Εκτός αυτού, θεωρείται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι χώρος που έρχεσαι σε επαφή με απλούς πολίτες και βεβαίως υπάρχει και η εξήγηση ότι σε μία τεταμένη κατάσταση όπως αυτή με την Τουρκία, δεν μπορείς να επιβάλεις μία τακτική που θα έχει συνέπειες να τεθούν εκτός στρατεύματος. Πάντως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ΝΔ διατηρεί προνομιακούς δεσμούς με Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας και έτσι κάποιοι εξηγούν το γεγονός ότι δεν προχωράει η υποχρεωτικότητα. Διότι θα έχει ξεκάθαρο κόστος. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωμένη επιρροή σε αυτό το χώρο. Είδαμε, άλλωστε, με δηλώσεις στελεχών (Σπίρτζης,Τζανακόπουλος) να δέχεται μεγάλη κριτική η Αστυνομία από το ΣΥΡΙΖΑ για το περιστατικό του Περάματος… Όχι τυχαία.
Κυβερνητικός αξιωματούχος στο BN: Δημιουργεί προβλήματα λειτουργικότητας του κράτους η υποχρεωτικότητα
Από την μεριά της η κυβέρνηση, εμφανίζεται να έχει μετανιώσει για την υποχρεωτικότητα που επέβαλε στους υγειονομικούς. Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος εξηγεί στο BN παρόλο που επιβλήθηκε υποχρεωτικότητα, η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων υγειονομικών που τέθηκε σε αναστολή ΔΕΝ έχει εμβολιαστεί. Και εκτός αυτού, δημιουργήθηκαν προβλήματα λειτουργικότητας στο κράτος και την κοινωνία που δεν έχουν λυθεί. Φυσικά, όμως, όλο αυτό είχε και μεγάλο πολιτικό κόστος που μέσα σε συνθήκες πολλαπλής πίεσης, δεν θα ήθελε η κυβέρνηση να αναλάβει πάλι. Πάντως, για το μέτρο των sms στους ανεμβολίαστους η κυβέρνηση έχει δεχτεί μεγάλη κριτική ακόμα και εκ των έσω.

Δημόσια αντίθεση Μόσιαλου για τα sms


Ο Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοιό ήταν αντίθετος με αυτό το μέτρο, δεν θα λειτουργήσει, μπορεί και να εξοργίσει τον κόσμο. Ωστόσο, ο κυβερνητικός αξιωματούχος θεωρεί ότι δεν έχουμε πολλά να κάνουμε, χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία. «Και στο FreedomPass είχαμε κριτική αλλά από το 12% των εμβολιασμένων νέων φτάσαμε στο 62%», επισήμανε. Εχθές αργά ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης πήρε θέση θέτοντας ζητήματα ηθικής και νομικής φύσεως στις υποχρεωτικότητες αλλά και ζήτημα λειτουργίας του δημοσίου τομέα, εάν αυτές προχωρήσουν. Κοινώς, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα υποχρεωτικότητας, είναι η επίσημη κυβερνητική γραμμή.
Nέα μέτρα πρόληψης
Θα προχωρήσουν, ωστόσο σε άλλα μέτρα όπως ο χαρακτηρισμός σε κλειστούς χώρους (άρα μόνο για εμβολιασμένους) όλους τους χώρους εστίασης που περιβάλλονται από τζάμι, επιβολή 3 rapid test αντί 2 την εβδομάδα για τους εργαζομένους στην εστίαση, απαγόρευση μουσικής σε κλειστούς χώρους περιοχών με υψηλό ιικό φορτίο και περισσότερους ελέγχους κ.α.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης