Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή - Τροπολογία του ΥΠΕΣ: Ρυθμίσεις για τους αιρετούς - μέλη υπηρεσιακών συμβουλίων και τα σχολικά γεύματα

Βουλή - Τροπολογία του ΥΠΕΣ: Ρυθμίσεις για τους αιρετούς - μέλη υπηρεσιακών συμβουλίων και τα σχολικά γεύματα

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Την παράταση της θητείας μέχρι τις 31/12/2021 των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων, σε περίπτωση που δεν πραγματοποιήθηκαν εκλογές λόγω κορωνοϊού, προβλέπει μεταξύ άλλων τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την εκπαίδευση και εξέταση υποψηφίων οδηγών.
Το εν λόγω νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη τροπολογία:
α. παρατείνεται έως την 31η.12.2021 (λήγει την 31η.10.2021), η θητεία των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων, στις περιπτώσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν εκλογές ανάδειξης των αιρετών εκπροσώπων, συνεπεία των μέτρων έναντι του κορωνοϊού (άρθρο 178 του ν.4764/2020).
β. Ορίζεται ότι, η θητεία των αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) και του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007), που έχουν εκλεγεί ή εκλέγονται μετά την 31η.12.2020, συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, λήγει την 31η.12.2022, ανεξαρτήτως του χρόνου εκλογής τους.
Επίσης, με την ίδια τροπολογία, παρατείνεται έως την 31η.12.2021, αντί της, κατά περίπτωση, ισχύουσας ημερομηνίας λήξης:

  • η δυνατότητα συνεδρίασης και η λήψη αποφάσεων με τηλεδιάσκεψη συλλογικού οργάνου οποιουδήποτε νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου ή οποιασδήποτε νομικής οντότητας,
  • η θητεία των: i) οριζόμενων διοικητικών συμβουλίων και των λοιπών καταστατικών οργάνων των πολιτιστικών, αθλητικών, φιλανθρωπικών και άλλων σωματείων και συλλόγων, αθλητικών ενώσεων και επαγγελματικών οργανώσεων, ii) Διοικητικών και Πειθαρχικών Συμβουλίων, των Εξελεγκτικών Επιτροπών και των εκπροσώπων των τοπικών Οδοντιατρικών Συλλόγων της χώρας στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (Ε.Ο.Ο.),
  • η θητεία και το χρονικό διάστημα για ηλεκτρονική εξ αποστάσεως διεξαγωγή συνεδριάσεων και αρχαιρεσιών των αναφερόμενων διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών κ.λπ. οργανώσεων,
  • η ημερομηνία σύγκλησης της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των αστικών συνεταιρισμών και η θητεία των διοικητικών και εποπτικών συμβουλίων αστικών συνεταιρισμών, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.


Λοιπές διατάξεις

Με άλλη διάταξη, επεκτείνεται η δυνατότητα της μίσθωσης και πέραν της διάρκειας της τουριστικής περιόδου, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, με απευθείας ανάθεση, κύριων ή μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών δημόσιας υγείας σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
β.Παρατείνεται έως την 31η.12.2021, (λήγει την 31η.10.2021) η καταληκτική ημερομηνία του χρόνου διάρκειας των σχετικών μισθώσεων, ανεξάρτητα εάν έχουν συναφθεί εντός ή εκτός τουριστικής περιόδου.
γ.Καταβάλλεται, από το Υπουργείο Τουρισμού η προβλεπόμενη πρόσθετη οικονομική αποζημίωση (παρ. 1 άρθρου 121 ν.4790/2021) στους ιδιοκτήτες των προαναφερόμενων καταλυμάτων, εφόσον συνεχίσουν να διαμένουν πρόσωπα στα ως άνω καταλύματα πέραν της 31ης.12.2021 και μέχρι τη συμπλήρωση των αναγκαίων ημερών διαμονής που έχουν ορισθεί για τον καθένα εξ' αυτών από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
δ.Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης, έως και την 31η.12.2021 (λήγει την 31η.10.2021), της ισχύος των μνημονευομένων συμβάσεων μίσθωσης των τουριστικών καταλυμάτων του Υπουργείου Τουρισμού, που έχουν συναφθεί βάσει της ζήτησης κλινών για τη διαμονή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19 και των στενών επαφών τους. ΟΙ δαπάνες των εν λόγω μισθώσεων βαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού.
Επίσης, παρατείνεται εκ νέου μέχρι την 31η.12.2021, αντί της 31η.10.2021 που ισχύει, η προθεσμία της παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ατελώς στους ενδιαφερόμενους, πέραν του αναλογούντος και προβλεπόμενου στην άδεια χρήσης.

Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα»

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) να προσφεύγει στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και να συνάπτει έως την 31η.12.2021 δημόσιες συμβάσεις για την παροχή υπηρεσιών παρασκευής, συσκευασίας και διανομής ζεστών γευμάτων, με στόχο την εξυπηρέτηση αναγκών σίτισης μαθητών σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» για το σχολικό έτος 2021-2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης