Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δίχασε κυβέρνηση και κόμματα η Angela Merkel – Απών ο Ν. Δένδιας, δυσαρέσκεια για την επίσκεψη την ημέρα του ΟΧΙ

Δίχασε κυβέρνηση και κόμματα η Angela Merkel – Απών ο Ν. Δένδιας, δυσαρέσκεια για την επίσκεψη την ημέρα του ΟΧΙ
Μέσα στη Νέα Δημοκρατία πρόσφατα είχαν εκφραστεί επικριτικές απόψεις για το σκληρό ρόλο που έπαιξε η Angela Merkel απέναντι στα ελληνική συμφέροντα
Σχετικά Άρθρα

Δίχασε η επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel την πολιτική σκηνή και κυρίως την ίδια την κυβέρνηση. Στο περιβάλλον πολλών υπουργών αλλά και στις τάξεις των βουλευτών επικρατούσε το ίδιο ερώτημα «Γιατί έγινε στον εορτασμό της 28ης Οκτώβρη η επίσκεψη ενός προσώπου τόσο μισητού στην ελληνική κοινωνία»; Θα πρέπει να ρωτήσουμε τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού και, κυρίως, το διπλωματικό του γραφείο που εισηγήθηκε αίτημα επίσκεψης της Merkel στην Αθήνα την ιστορική αυτή μέρα.

Σαμαράς, Καραμανλής, Παπανδρέου, Λοβέρδος κατά της Merkel


Μέσα στη Νέα Δημοκρατία πρόσφατα είχαν εκφραστεί επικριτικές απόψεις για το σκληρό ρόλο που έπαιξε η Angela Merkel απέναντι στα ελληνική συμφέροντα.
Θυμόμαστε πολύ καλά, όταν ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς που το 2014 του είχε τραβήξει το χαλί της εξουσίας με το «email Χαρδούβελη», την χαρακτήρισε διαχειρίστρια χωρίς κανένα όραμα για την Ευρώπη.
Ο δε Κώστας Καραμανλής πρόσφατα στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής τα έχωσε στην «τρόικα» στην οποία έκανε κουμάντο η Angela Merkel για λάθος συνταγές που έφεραν την εξαθλίωση στη χώρα.
Από την πλευρά του ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αναφερθεί με σκληρά λόγια απέναντι στην γερμανίδα πολιτικό, τονίζοντας δημοσίως απέναντι σε κατηγορίες που του έχουν προσάψει ότι το ΔΝΤ στην Ελλάδα το έφερε εκείνη και όχι αυτός. Πιο επικριτικός από το χώρο του ΚΙΝΑΛ ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος που επισήμανε ότι «δεν θα πρέπει να της πούμε και ευχαριστώ διότι εξαιτίας της αναποφασιστικότητάς της υποφέραμε πολύ».

Η εμμονή στις ίσες αποστάσεις με την Τουρκία όπου υπάρχουν γερμανικά συμφέροντα


Εκτός, όμως, από την εμμονή της στην σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, την οποία παραδέχτηκε δημοσίως και χθες μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, η ίδια έδρασε για τα συμφέροντα της Γερμανίας κρατώντας ίσες αποστάσεις για χρόνια απέναντι στη ευρωπαϊκή της σύμμαχο Ελλάδα και την Τουρκία, όπου διατηρεί η Γερμανία ζωτικά συμφέροντα ετών.
Μάλιστα, σε ερώτηση που την έγινε στη κοινή συνέντευξη τύπου φάνηκε ότι καλύπτει την Τουρκία για την πίεση που δέχεται στο μεταναστευτικό, θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική επιδοτήσεων που η Τουρκία διατηρεί στην ενδοχώρα της μεγάλο όγκο μεταναστών από Συρία και Αφγανιστάν.
Θα περίμενε κανείς να είναι ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο απέφυγε να πάρει θέση και τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών. Κοινώς η γερμανική πολιτική λέει ότι αυτό είναι ένα διμερές πρόβλημα.

Γιατί δεν προσκλήθηκε ο Ν.Δένδιας στη συνάντηση με Μerkel;


Μάλιστα, έκανε μεγάλη εντύπωση που στην συνάντηση που Μητσοτάκη - Μerkel δεν παραβρέθηκε -ενώ θα μπορούσε - ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ασφαλώς, αυτές τις συναντήσεις τις κανονίζει το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού, η Ελένη Σουράνη - που εδώ και καιρό έχουμε τονίσει - διατηρεί αποστάσεις από την σκληρή γραμμή του ΥΠ.ΕΞ.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, είναι ότι το Βερολίνο υπό την κ. Μerkel θεωρούσε το Νίκο Δένδια υπεύθυνο για την ένταση των δύο χωρών το περασμένο καλοκαίρι, εκτιμώντας ότι εκείνος «έτρεξε», πίεσε, σχεδόν «εκβίασε» το Μαξίμου με την συμφωνία με την Αίγυπτο για την μερική ανακήρυξη της AOZ των δύο χωρών. Από εκείνη τη στιγμή κλιμάκωσε τις εντάσεις η Τουρκία.

Οι κατηγορίες περί αφέλειας Μerkel που έγιναν θέμα στο Politico


Ο κ. Δένδιας, μάλιστα, είχε εκφράσει την αντίδρασή του την εποχή που η Αθήνα περίμενε κυρώσεις στην Άγκυρα – και η Ε.Ε επιβλητικά τις απέρριπτε- αναφέροντας περί αφέλειας της Γερμανίδας Καγκελαρίου, σχόλιο που έγινε αντικείμενο ρεπορτάζ στο «Politico» με συνέπεια ο Πρωθυπουργός στο Μαξίμου να ζητήσει εξηγήσεις από τον Υπουργό του. Πάντως, στη συνάντηση παραβρέθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διότι επισήμως στις 12.00 το μεσημέρι ο Υπ.Εξωτερικών κ. Δένδιας έπρεπε να δει τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Ναγιέφ μπιν Φάλαχ αλ Χαζράφ (Nayef Falah M. Al-Hajraf).

Τσίπρας-Μητσοτάκης και η Πρόεδρος Σακελαροπούλου χάιδεψαν τα αυτιά της Merkel


Οι δύο πολιτικοί που έχουν εκφραστεί με πολύ θερμά λόγια για την Μerkel είναι ο Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην γερμανική Zeit – το οποίο προκάλεσε θυμό στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ- και όπως φάνηκε από την πρόσκληση προς αυτήν στην εθνική μας εορτή, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από το Μαξίμου, θεωρούν ότι εκτός από την εθιμοτυπία της επίσκεψης, η οποία είναι η τελευταία της ως καγκελάριος, η πρόσκληση έγινε προκειμένου να διαβλέψει τις προθέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης με την οποία έχει αρχίζει και συνεργάζεται ήδη η απερχόμενη καγκελάριος.
Η Μerkel θα πάρει μαζί της στη Σύνοδο G20 τον νέο καγκελάριο – όπως φαίνεται - Scholtz, δείγμα ότι θέλει να τον καθοδηγήσει στις μελλοντικές του προκλήσεις ο αρχηγό της πιο ισχυρής οικονομίας στην Ευρώπη.
Και βεβαίως, για να ισοφαρίσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η επίσκεψή της στην Τουρκία και στον συχνό της συνομιλητή Erdogan.
Πάντως, την επίσκεψή της θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να την αποφύγει λόγω ευαίσθητων συμβολισμών.
Εξάλλου δεν εξήχθη κανένα σοβαρό συμπέρασμα ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου απέφυγε να θέσει στην συνάντησή της το μεγάλο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, όπως είχε κάνει ο προκάτοχός της.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης