Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβέρνηση «γυμνή» στην ενεργειακή κρίση: Διπλωματικά ταξίδια χωρίς αποτέλεσμα, βιομηχανίες και νοικοκυριά σε απόγνωση

Κυβέρνηση «γυμνή» στην ενεργειακή κρίση: Διπλωματικά ταξίδια χωρίς αποτέλεσμα, βιομηχανίες και νοικοκυριά σε απόγνωση
Οι προτάσεις Μητσοτάκη σε Ευρωπαίους δεν συγκίνησαν κανέναν
Σχετικά Άρθρα

Διπλωματικά ταξίδια και επαφές χωρίς αντίκρισμα κρίνονται οι τελευταίες πρωτοβουλίες Μητσοτάκη τόσο μέσω της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου όσο και το πρόσφατο ταξίδι του στο Ριάντ στην Σαουδική Αραβία.

Υποσχετικές από Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία για φθηνή ενέργεια

Ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να φέρει στο επίκεντρο τα ενεργειακά θέματα και αντί απτών αποτελεσμάτων πήρε υποσχετικές που δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης που σοβεί στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Είναι ενδεικτικό ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς ακούστηκαν ως ευχολόγιο για την Ευρώπη.
Ο Eastmed από Ισραήλ - Αίγυπτο - Κύπρο - Ελλάδα αργεί να γίνει, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου που προτάθηκε χρειάζεται καλώδιο που επίσης θέλει πολύ χρόνο, η μεταφορά υγροποιημένου αερίου από Αίγυπτο σε Ελλάδα και μετά επαναεροποίησή του σε ανύπαρκτους αποθηκευτικούς χώρους που δεν διαθέτει η χώρα είναι περισσότερο μία χρονοβόρα διαδικασία.

Οι προτάσεις Μητσοτάκη σε Ευρωπαίους δεν συγκίνησαν κανέναν


Οι προτάσεις Μητσοτάκη– που ενδεχομένως δυνητικά σε βάθος χρόνων να μπορούσαν να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- αντιμετωπίστηκαν με ένα παρηγορητικό χτύπημα της πλάτης.
Κυρίως, διότι προϋποθέτουν επίλυση διαφορών με την Τουρκία κάτι που η Ευρώπη καθυστερεί να πάρει θέση καθώς, όπως έχουμε ξαναπεί, χώρες της Ε.Ε έχουν ζωτικά συμφέροντα με την Τουρκία και δεν θέλουν να χάσουν μία τεράστια αγορά.
Η χώρα είναι «γυμνή» απέναντι στην ενεργειακή κρίση, οι ανανεώσιμες πηγές προχωράνε πολύ αργά ενώ κάποιες αποφάσεις της Κομισιόν για πληρωμή λογαριασμών με δόσεις κτλ, αντιμετωπίστηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με σκωπτικό γέλωτα.
Αν επιβραδύνεται σοβαρά η γερμανική βιομηχανία λόγω ενεργειακής κρίσης, φανταστείτε την ελληνική…
Αρχικά να πούμε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος ακόμα και πριν τις σημερινές τιμές της μεγαβατώρας φτάσουν στα ύψη, ήταν αυξημένοι.
Η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή τιμή αγοράς ρεύματος (μαζί με την Κροατία), ενώ ακόμα και η Γερμανία που έχει μία νορμάλ αύξηση στη αγορά ρεύματος, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Bundesbank κινδυνεύει με σημαντική επιβράδυνση στο τελευταίο τρίμηνο του 2021. Φανταστείτε την επιβάρυνση της ελληνικής βιομηχανίας σε αυτές τις δυσθεώρητες τιμές ρεύματος, οι οποίες σημειωτέο καθορίζονται μέσα από ημερήσια ελεύθερη χονδρεμπορική αγορά ενώ σε όλη την Ευρώπη γίνονται διήμερα συμβόλαια με κλειδωμένες τιμές.
Όταν η ενεργειακή κρίση επηρεάζει την πιο δυνατή οικονομία της Ευρώπης, φανταστείτε την ελληνική…
Και το ζήτημα είναι ότι η Γερμανία μέσω συμφωνημένων τιμών με τη Ρωσία και του Νοrdstream μπορεί να ελπίζει σε μία φθηνότερη ενεργειακή πολιτική…

Ελληνικά νοικοκυριά σε απόγνωση από ακρίβεια και αύξηση στα καύσιμα


Το χειρότερο της ενεργειακής κρίσης είναι ότι επηρεάζει άμεσα το εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού.
Το ελληνικό εισόδημα μπορεί να έχει απελευθερωθεί από την υψηλή φορολογία των τελευταίων ετών αλλά η κυβέρνηση κωλυσιεργεί την αύξηση του κατώτατου μισθού που κρίνεται επιβεβλημένη μέσα σε τέτοιες συνθήκες αύξησης του κόστους διαβίωσης. Τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ήταν θρυαλλίδα μπροστά στην συνολική επιβάρυνση γι’ αυτό και λίγες μέρες μετά αναγκάστηκε να παρουσιάσει και δεύτερο πακέτο ενίσχυσης με 500 εκατ. ευρώ για να καλύψει νοικοκυριά μέσα από λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.
Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ κινείται στα 86 δολάρια το βαρέλι και η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήδη έχει αγγίξει πανελλαδικά το 1,80 ευρώ με το κόστος για τα νοικοκυριά να είναι δυσβάσταχτο καθώς πλέον πληρώνουν έως και 20% περισσότερο σε σχέση με όσα πλήρωναν προ εξαμήνου για να γεμίζουν τα αυτοκίνητα τους.
Είναι τέτοια η κατάσταση – η οποία αποτυπώνεται στα μηνύματα που λαμβάνει το Μαξίμου από τους βουλευτές- που η κυβέρνηση σκέφτεται ακόμα και τρίτο πακέτο ενίσχυσης το οποίο μπορεί να ανακοινωθεί με άλλα μέτρα κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού το Νοέμβριο.

Ίσως και δυσκολότερος ο χειμώνας του 2021 από τον χειμώνα του 2020


Πέρα, όμως από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που βιώνει η ελληνική οικογένεια, υπάρχουν ανοικτά μέτωπα που δείχνουν ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως να έχει πιο δύσκολο χειμώνα και από το χειμώνα του 2020 που είχαμε παρατεταμένο lockdown. Καταρχάς, η αύξηση των κρουσμάτων και τα τοπικά lockdown έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα στο ΕΣΥ.
Οι παρελάσεις, υπό το φόβο να γίνουν ορμητήρια αντιεμβολιαστούν, εν τέλει επιτράπηκαν για να μπορέσει να έρθει πολύς κόσμος.
Η κυβέρνηση, πλέον, δεν πιέζει για εμβολιασμούς, είναι χαμένος χρόνος και το πρόγραμμα απέτυχε. Σε λίγο καιρό ενδεχομένως να δούμε ότι θα αποτύχει και η διαδικασία εμβολιασμού για την 3η δόση.

Η κυβέρνηση χάνει πάλι την δεξιά ατζέντα και το παραδοσιακό κοινό – Ενδεχομένως να χάσει και από το Κέντρο λογω Παπανδρέου


Στην επικαιρότητα ήρθαν τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας που ανέδειξε η καταδίωξη των ποινικών Ρομά στο Πέραμα. Η στάση που έχει κρατήσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έχει σχολιαστεί αρνητικά και από συναδέλφους τους αλλά και από βουλευτές.
Η κυβέρνηση εκτός από το μεγάλο ακροατήριο που έχει στην Ελληνική Αστυνομία, δεν μπορεί να παίζει το παιχνίδι χαϊδέματος των Ρομά, επειδή οι τελευταίοι προσεγγίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ζητήματα ασφάλειας ανήκουν στη δεξιά ατζέντα, την οποία επιζητεί η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ και όμως, όπως φαίνεται με υπουργό Θεοδωρικάκο δεν θεωρείται προτεραιότητα. Η δεξιά ατζέντα της ασφάλειας δεν είναι το μόνο που έχει αφήσει η ΝΔ.
Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στα θέματα ΛΟΑΤΚΙ+ από το Μαξίμου, προωθείται νομοθετικό κείμενο που θα δίνει το δικαίωμα γάμου σε ομοφυλόφιλους που σημαίνει άλλη μία ρήξη με το παραδοσιακό κοινό της ΝΔ.
Η εμμονική στροφή Μητσοτάκη στο Κέντρο, ωστόσο, τίθεται πλέον σε αμφιβολία μετά την επιστροφή Παπανδρέου στο πολιτικό σύστημα.
Όπως φαίνεται, όμως, χάνεται και η δεξιά πτέρυγα. Δεξιά και ακροδεξιά κόμματα αποκτούν περισσότερο κοινό και ενδεχομένως να βρεθούν μέσα στη Βουλή πιάνοντας το όριο του 3%.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης