Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Συμφωνία - πλαίσιο με τη Βρετανία στις 25/10 - Θα καλύπτει μεγάλο αριθμό τομέων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής

Δένδιας: Συμφωνία - πλαίσιο με τη Βρετανία στις 25/10 - Θα καλύπτει μεγάλο αριθμό τομέων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής
"Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τις ΗΠΑ να αποσύρονται από την Ευρώπη", τονίζει ο Ν. Δένδιας

Διμερή συμφωνία συνεργασίας, η οποία καλύπτει έναν μεγάλο αριθμό τομέων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, θα υπογράψει αύριο, Δευτέρα 25/10, στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Liz Truss.
«Αύριο θα συναντηθώ στο Λονδίνο με τη Βρετανή ομόλογό μου και θα υπογράψουμε διμερή συμφωνία συνεργασίας, η οποία καλύπτει έναν μεγάλο αριθμό τομέων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. Η συμφωνία αυτή δεν είναι αμιγώς αμυντική, όπως οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αποτελεί Συμφωνία -Πλαίσιο, η οποία θα επιτρέψει την εμβάθυνση των σχέσεων μας με μια χώρα, με την οποία μας συνδέουν παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας αιώνων. Μια χώρα, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική ανεξαρτησία. Μία χώρα με την οποία πολεμήσαμε στο ίδιο πλευρό σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Μια πυρηνική δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Θέτουμε τις βάσεις για την εμβάθυνση της σχέσης αυτής σε ένα νέο πλαίσιο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Προσθέτει πως «εφόσον οι συγκυρίες το επιτρέψουν, στο μέλλον θα συνάψουμε και άλλες συμφωνίες με βασικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, στο πλαίσιο της αλληλοκατανόησης και του αλληλοσεβασμού μεταξύ των κρατών, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Στο Λονδίνο ο Δένδιας - Οι επαφές του στις 25-26/10

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα πραγματοποιήσει αύριο επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με την Υπουργό Εξωτερικών, Elizabeth Truss, αλλά και με την Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρώπη και την Αμερικανική Ήπειρο, Wendy Morton.
Οι ανωτέρω συνομιλίες θα εστιάσουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Κατά την επίσκεψη προγραμματίζεται επίσης η υπογραφή «Μνημονίου Κατανόησης περί Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας».
Επιπλέον, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Κοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Εξωτερικών, Tom Tugendhat και Άμυνας, Tobias Ellwood.
Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών θα είναι ομιλητής στο “Royal United Services Institute”. Το θέμα της ομιλίας του Υπουργού θα είναι “Ενισχύοντας την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο -Enhancing Security and Stability in Europe and the Mediterranean”.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο, είναι η δεύτερη σε διάστημα λίγων μηνών, γεγονός το οποίο υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο, στην εποχή μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαράδεκτη η προκλητική ρητορική της Τουρκίας

«Προκαλεί εντύπωση η ιδιαίτερα έντονη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει κλιμακώσει την προκλητική ρητορική εναντίον της χώρας μας. Η ρητορική αυτή είναι τόσο απαράδεκτη όσο και αδικαιολόγητη. Εκτός και εάν η Τουρκία βλέπει εαυτόν ως οιονεί επιτιθέμενο», τονίζει ο κ. Δένδιας στη συνέντευξή του αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα.
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως οι δύο πρόσφατες Συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ «θωρακίζουν περαιτέρω την χώρα μας από εξωτερικές απειλές, από όπου και εάν προέρχονται» και επαναλαμβάνει πως «δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε. Είναι καθαρά αμυντικής φύσης».
Ο ίδιος προχωρά σε δύο ευρύτερες παρατηρήσεις όσον αφορά τις Συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και αναφέρει τα εξής:
«Πρώτον, αμφότερες αποτελούν σημαντικές ψηφίδες στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλουμε για την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου. Οι συμφωνίες αυτές έρχονται να προστεθούν στη σειρά Συμφωνιών που έχει συνάψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε δύο χρόνια. Η διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων στην πράξη και η διεύρυνση των συνεργασιών και συμμαχιών μας ήταν και παραμένει βασικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.
Δεύτερον, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, οι μεγαλύτερες στρατιωτικές Δυνάμεις στη Δύση, πυρηνικές δυνάμεις και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν αποφάσισαν, ξαφνικά, ελαφρά τη καρδία, να επενδύσουν στην προστασία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη τους και το ενδεχόμενο εμπλοκής με την, επίσης Νατοϊκή Σύμμαχο, Τουρκία. Η απόφαση τους αυτή έχει επίσης ένα ιδιαίτερο συμβολισμό. Αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα, πέρα από το γεγονός ότι ασπάζεται τις ίδιες αξίες, διαδραματίζει σημαντικό σταθεροποιητικό, και θα χρησιμοποιήσω την έκφραση του Αμερικανού ομολόγου μου κ. Blinken, "ηγετικό" ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον των δύο αυτών χωρών να επενδύσουν στην ασφάλεια και την ευημερία της χώρας μας».
Προσθέτει ότι , όπως έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό στις επαφές του στο Παρίσι και στην Ουάσιγκτον, «οι χώρες αυτές εκτιμούν το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει διευρύνει τους ορίζοντές της και έχει πάψει να ασκεί περιορισμένης εμβέλειας "τουρκο-κεντρική" εξωτερική πολιτική. Είναι πασιφανές πλέον ότι η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο στις περιφερειακές εξελίξεις».
Ερωτηθείς ειδικότερα για τη αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα μας, σε μια περίοδο που το στρατηγικό τους ενδιαφέρον στρέφεται προς άλλες περιοχές πέραν της Ευρώπης, σημειώνει ότι «οι ΗΠΑ έχουν στρέψει μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντός τους στην περιοχή του Ινδο - Ειρηνικού. Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τις ΗΠΑ να αποσύρονται από την Ευρώπη. τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να σταθμεύσουν δυνάμεις στο έδαφος τους, οι ΗΠΑ αποφασίζουν να επενδύσουν, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, στην Ελλάδα. Σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος για εμάς, όπως η Θράκη και η Κρήτη, και τούτο ανεξαρτήτως της τουρκικής αντίδρασης».
Συμπληρώνει πως «αναμφίβολα η κίνηση αυτή υποδηλώνει τη στρατηγική σημασία που εξακολουθούν να αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για την εμπέδωση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας».
Ακόμη, αναδεικνύει πως οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά στα χρονικά, πήγαν ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας ρητή αναφορά στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «η πρόσφατη Συμφωνία αποτελεί σημαντική ελληνική επιτυχία, η οποία πρέπει να αξιολογηθεί με γνώμονα τις εξελίξεις στο παγκόσμιο σύστημα. Όχι, υπό στενό ελληνο-κεντρικό πρίσμα και με απαρχαιωμένες ιδέες, όπως, δυστυχώς, κάνουν διάφορες φωνές στην Αντιπολίτευση, οι οποίες αναζητούν, ματαίως θα έλεγα, δικαιολογίες για να μην παραδεχθούν την επιτυχία αυτή».

Μειούμενη η ανοχή από τις Ευρωπαϊκές χώρες προς την τουρκική προκλητικότητα

Ακόμη, ο υπουργός, επικαλούμενος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, διαμηνύει πως «εφόσον υπάρξει υποτροπή στην τουρκική συμπεριφορά, η ΕΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα τα οποία υποδηλώνουν ότι η συμπεριφορά αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».
Στόχος, όπως αποσαφηνίζει, είναι να δοθεί ένα σαφές μήνυμα, ότι η παρούσα τουρκική συμπεριφορά, η οποία πλέον ξεφεύγει της κοινής λογικής, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα.
Όπως αναφέρει, «είναι πλέον φανερό ότι η ανοχή από τις ευρωπαϊκές χώρες προς την τουρκική προκλητικότητα βαίνει μειούμενη».
«Ο στόχος της επιβολής νέων μέτρων δεν είναι να βλάψουν την Τουρκία, ούτε βεβαίως την τουρκική κοινωνία, μεγάλο μέρος της οποίας πιστεύω ότι προσβλέπει στην ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Στόχος είναι να δοθεί ένα σαφές μήνυμα ότι η παρούσα τουρκική συμπεριφορά, η οποία πλέον ξεφεύγει της κοινής λογικής, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα», προσθέτει.

Για συμφωνία με Γαλλία

Η Συμφωνία με την Γαλλία «συνεισφέρει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ Ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας».
«Η προσπάθεια που καταβάλλει, τόσο η χώρα μας, όσο και η Γαλλία, είναι απολύτως συμβατή με την ενίσχυση των δεσμών με τις ΗΠΑ, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και εντός του ΝΑΤΟ», προσθέτει.

Μονόδρομος η σταθεροποίηση της Λιβύης

Κάνοντας αναφορά στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Τρίπολη, στην οποία συμμετείχε ως προσκεκλημένος της Λίβυας ομολόγου του, ο κ. Δένδιας αναφέρει πως «αυτό από μόνο του υποδηλώνει τη σημασία που αποδίδει η ίδια η Λιβύη στις σχέσεις με τη χώρα μας. Η σχέση αυτή χτίστηκε, οικοδομήθηκε, μέσω συνεχών επαφών μας με όλους τους βασικούς "παίκτες" στη Λιβύη. Με επιχειρηματικές αποστολές, με το άνοιγμα της πρεσβείας μας στην Τρίπολη και του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη. Η εμπιστοσύνη και ο αλληλοσεβασμός καλλιεργούνται, χτίζονται. Και εμείς επενδύουμε στις σχέσεις αυτές».
Υπογραμμίζει ότι άμεση προτεραιότητα αποτελεί η σταθερότητα και η ευημερία της Λιβύης, η οποία απέχει είκοσι λεπτά πτήσης από την Κρήτη, ενώ σημειώνει πως «η κατάσταση στη Λιβύη επηρεάζει και τις άλλες χώρες της περιοχής, όπως τον στρατηγικό εταίρο μας, την Αίγυπτο. Άρα, η σταθεροποίηση της Λιβύης αποτελεί για εμάς μονόδρομο».
Όπως αναφέρει, «πρώτο βήμα αποτελεί η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που στηρίζονται από την Τουρκία, και η διενέργεια των εκλογών στη συμφωνημένη ημερομηνία, δηλαδή στις 24 Δεκεμβρίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης