Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: To κάλεσμα Παπανδρέου σε πασοκογενείς, ο ρόλος Πεταλωτή και το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο Λοβέρδου - Ανδρουλάκη

ΚΙΝΑΛ: To κάλεσμα Παπανδρέου σε πασοκογενείς, ο ρόλος Πεταλωτή και το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο Λοβέρδου - Ανδρουλάκη
Το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο προσπαθούν να αναδείξουν υποψήφιοι αρχηγοί του ΚΙΝΑΛ
Σχετικά Άρθρα

Το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο προσπαθούν να αναδείξουν υποψήφιοι αρχηγοί του ΚΙΝΑΛ και αντίπαλοι του του Γιώργου Παπανδρέου λίγες ώρες μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του.

Λοβέρδος –Ανδρουλάκης θα ποντάρουν στο ΑΝΤΙ-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Ο Ανδρέας Λοβέρδος θέλει να ταυτιστεί με όλο το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο καθώς θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει περισσότερα στελέχη και  ψηφοφόρους απ’ ότι η Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό και σήμερα τόνισε ότι ο όρος προοδευτικής διακυβέρνηση είναι όρος ύποπτος και ότι η υποψηφιότητά του θα κινηθεί σε αντίθετη πορεία. Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκάθαρα θεωρεί ότι η αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ περνάει μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προτάσσει μία αυτονομία του χώρου αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θέλει καμία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα κεντρικά συνθήματά του είναι αλλαγή γενιάς στο ΚΙΝΑΛ και ξανά διεκδίκηση της δεύτερης θέσης, δηλαδή να επιστρέψει ο χώρος που αλώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Θέλει, ωστόσο, να κινηθεί πιο ήρεμα από τους δύο, θεωρώντας ότι αυτό θα κάνει καλό στην εικόνα του όταν οι άλλοι δύο (Παπανδρέου-Λοβέρδος) θα κονταροχτυπιούνται σε προσωπική βάση. Λοβέρδος-Ανδρουλάκης ποντάρουν σε ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο καθώς πρέπει να πούμε ότι το 8,2% που πέτυχε η Φώφη Γεννηματά στηρίχτηκε σε αυτό το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και δεύτερον διότι η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ ως τώρα σε μεγάλη πλειοψηφία στήριξε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Άρα, θεωρούν στελέχη που πρόσκεινται σε αυτούς τους δύο, δεν μπορεί τώρα κάποιος (ο Γ.Παπανδρέου) να τις αμφισβητήσει διότι έτσι αμφισβητεί και την Φώφη Γεννηματά.

Ο σύνθετος ρόλος του Γιώργου Πεταλωτή

Εν τω μεταξύ κάλεσμα σε παλιούς του συντρόφους έκανε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να βοηθήσουν στην υποψηφιότητά του. Ο Γιώργος Πεταλωτής είναι ένα κομβικό πρόσωπο για τον Παπανδρέου που έρχεται ξανά στην επιφάνεια. Εκτός από το ότι θα αναλάβει την εκπροσώπησή του Παπανδρέου στα ΜΜΕ, έχει εντολή να ενώσει και να επαναφέρει στελέχη του Γιώργου που είχαν φύγει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για στελέχη της ίδιας παλιάς παρέας του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργούς του όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Άγγελος Τόλκας, ο Μάρκος Μπόλαρης κ.α. Το πρωί, μάλιστα, σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Πεταλωτής τόνιζε ότι θα γίνει κάλεσμα ακόμα και σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά σε κανέναν δεν θα προταθεί θέση για αντάλλαγμα. Το ζήτημα είναι να επιστρέψουν τα προοδευτικά στελέχη και να εκφραστεί ο προοδευτικός κόσμος.

Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Αλέξη επικρίνουν την επιστροφή Γιώργου Παπανδρέου – Οι προεδρικοί βρίσκονται σε σιγή

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις νέες πολιτικές συνθήκες είναι η εξής: Πηγές από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση τονίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κριθεί 2 φορές από τον ελληνικό λαό και ότι οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει στα κόμματα, θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, πλέον, βάση. Φυσικά, όπως έχουμε πει, ο Αλέξης Τσίπρας εξυπηρετείται από ένα πιο ενισχυμένο ΚΙΝΑΛ καθώς διασώζεται πολιτικά μέσω της «ισχύς εν τη ενώσει» με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο τελευταίος να θυμίσουμε, έχει κάνει πολύ πιο δύσκολες συνεργασίες. Να θυμίσουμε ότι στην κυβέρνηση Παπαδήμου συμφώνησε να συγκυβερνήσει με το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και να δεχτεί ως υπουργούς τους Α.Γεωργιάδη και Μ.Βορίδη παρέα με άλλα δικά του στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης.

Προς εξαύλωση το ΜΕΡΑ25

Δεν θα έχει κανέναν ενδοιασμό στην βάση μιας συμφωνημένης ατζέντας να συμφωνήσει με τον Α.Τσίπρα και ενδεχομένως με τον Γιάνη Βαρουφάκη εάν και εφόσον το κόμμα του μπει ξανά στη Βουλή. Εάν όχι το πιθανότερο είναι να έχει απορροφηθεί από το ΚΙΝΑΛ του Παπανδρέου. Θυμίζουμε ότι τα κρίσιμα πρόσωπα του ΜΕΡΑ25 Βαρουφάκης, Κρίτωνας Αρσένης και Σοφία Σακοράφα είναι αμιγώς στελέχη που αναδείχθηκαν από τον Γιώργο Παπανδρέου. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μία σχέση η οποία στο πλαίσιο της προοδευτικής διακυβέρνησης μπορεί να αποβεί συνεργατική και αποδοτική μεταξύ ΚΙΝΑΛ-ΜΕΡΑ25.

Σωτήρης Πίκουλας

sotirispikoulas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης