Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου για πρόσθετα μέτρα: Πληρωμή λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις – Διπλασιασμός κοινωνικού μερίσματος, μείωση ΕΝΦΙΑ

Οικονόμου για πρόσθετα μέτρα: Πληρωμή λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις – Διπλασιασμός κοινωνικού μερίσματος, μείωση ΕΝΦΙΑ
"Όσο η οικονομία αποδίδει και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητές μας να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου", ανέφερε ο Γ. Οικονόμου

Με το βλέμμα στραμμένο στην ελάφρυνση των νοικοκυριών από το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την παγκόσμια οικονομία βρίσκεται η κυβέρνηση, που προετοιμάζει σειρά πρόσθετων μέτρων και παρεμβάσεων.
«Όσο η οικονομία αποδίδει και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, όσο ο εκσυγχρονισμός του κράτους δίνει τη δυνατότητα να έρχονται χρήματα και να ανοίγουν θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητές μας ουσιαστικά να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου. Γιατί όσο αξίζει ένα δράμι πράξης, όσο αξίζει ότι έχουμε 70, 80 χιλιάδες εργαζόμενους σε σχέση με πριν την πανδημία, δεν αξίζει ένας τόνος θεωρία» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, προαναγγέλλοντας πακέτο πρόσθετων μέτρων, όπως η πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις ,ο διπλασιασμός του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, η κατάργηση πριν το 2023 της εισφοράς αλληλεγγύης , αλλά και την περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου.
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν το 2023, απάντησε ότι «θα τα πει ο πρωθυπουργός στην ώρα τους», ενώ για την προκαταβολή του φόρου ανέφερε ότι θα εξακολουθήσει να είναι στο 50% και όσο τα πράγματα είναι καλά μπορεί και να μειωθεί περαιτέρω.
Υπενθύμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει πει ότι θα διπλασιάσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Μεταξύ άλλών, σημείωσε πως «επεκτείναμε το επίδομα των 1.000 ευρώ και για τα παιδιά που θα σπουδάζουν σε δημόσια ΙΕΚ, εκτός από Πανεπιστήμια. Έχουμε αυξήσει κατά 22% βασικά επιδόματα. Τα Χριστούγεννα θα διπλασιαστεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».

Λογαριασμοί ρεύματος

«Aπό την πρώτη στιγμή είπαμε θα αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής. Είπαμε ότι θα καλύψουμε το 80% των ανατιμήσεων για όλους, από τις 300 μέχρι τις 600 κιλοβατώρες, διπλασιάσαμε τα χρήματα που θα δίνουμε, και επειδή οι ανατιμήσεις ενδεχομένως δυσκολέψουν κάποιους, για να μη μείνει ο κόσμος χωρίς ρεύμα, δίνουμε τη δυνατότητα μιας δοσοποίησης, μέτρο το οποίο θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα με βάση και αυτά που διεκδικούμε στην Ε.Ε., για να μπορεί ο κόσμος να μετατοπίζει κάποιες από τις υποχρεώσεις του», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου κάνοντας αναφορά στο μέτωπο της ενέργειας και τις ελαφρύνσεις.
Πρόσθεσε πως «έχουμε πει ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή μέχρι τους λογαριασμούς του πρώτου διμήνου της επόμενης χρονιάς και μετά όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην ενέργεια, θα παρεμβαίνουμε.Και εμείς έχουμε αποδείξει ότι πρώτοι μπήκαμε σε αυτήν την ιστορία της στήριξης του κόσμου, πρωταγωνιστήσαμε και σε επίπεδο Ευρώπης, με τους Ισπανούς με τους Ιταλούς και νομίζω ότι στο επόμενο Συμβούλιο θα συζητηθεί πάρα πολύ σοβαρά το τι θα κάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σ' αυτή την κατεύθυνση. Και δεν μείναμε μόνο στο ρεύμα».
«Όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην ενέργεια, δεν μπορεί οι κυβερνήσεις να κάθονται και να το παρακολουθούν», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η αγωνία μας είναι να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Ο κ. Μητσοτάκης από το Σεπτέμβριο κατάλαβε πως εξελίσσεται η κατάσταση με την ενεργειακή κρίση και το κύμα ανατιμήσεων διεθνώς. Από την πρώτη στιγμή, λοιπόν, δεν καθίσαμε απλώς να παρατηρούμε το φαινόμενο. Είπαμε ότι θα το αντιμετωπίσουμε με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Επίδομα θέρμανσης

Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, σημείωσε ότι γίνεται μια προσπάθεια για να δοθεί πιο νωρίς. Όπως είπε, «φέτος έχουν διευρυνθεί τόσο πολύ και τα περιουσιακά κριτήρια και τα εισοδηματικά έτσι ώστε να μπορέσει να μπει πάρα πολύς κόσμος στην προστασία του επιδόματος. Υπολογίζουμε ότι θα ενισχυθούν γύρω στα 1,5 εκατ. νοικοκυριά».
«Η ανάπτυξη είναι για όλους κι αυτό το για όλους πρέπει να γίνεται πράξη και να το νιώθει ο καθένας στην τσέπη του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Για τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι «με τις ανακοινώσεις του προϋπολογισμού, θα έχουμε και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Αύξηση κατώτατου μισθού

Περαιτέρω, για τον κατώτατο μισθό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει στη σωστή του έκταση και ένταση» και συμπλήρωση πως είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης η αύξηση.
Όπως ανέφερε, «οι μισθοί έχουν αυξηθεί. Προφανώς και ο κατώτατος μισθός είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί. Όμως, στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού -τον κατώτατο μισθό δεν τον πληρώνει το Κράτος, τον πληρώνουν οι επιχειρήσεις- σημασία έχει να έχουν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερο εισόδημα, αλλά να έχουν ταυτόχρονα και θέσεις εργασίας. Είναι ζήτημα σωστού σχεδιασμού. Θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, στη σωστή του έκταση για να μην υπονομεύσει και όλα τα υπόλοιπα. Δεν υπάρχει, πάντως, καμία αμφιβολία ότι ο κατώτατος μισθός, η ενίσχυση μισθολογικά των πιο αδύνατων εισοδηματικών στρωμάτων, προφανώς και είναι στην ατζέντα της Κυβέρνησης και στις σκέψεις του Πρωθυπουργού».
«Ό,τι εξαγγέλλουμε και υλοποιούμε δεν είναι στον αέρα. Είναι γιατί γνωρίζουμε ότι μπορούμε να το υλοποιήσουμε και -προσέξτε- δεν είναι από λεφτά που δεν έχουμε ή από φόρους που βάζουμε. Είναι από το μερίδιο, από τον πλούτο, από το περιθώριο που δημιουργεί η ανάπτυξη και φροντίζεις να πάει δίκαια σε όλους. Αυτή είναι η κολοσσιαία διαφορά με το παρελθόν. Μόνο έτσι κάνεις ουσιαστική κοινωνική πολιτική», υπογράμμισε.

Για πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία

Σχετικά με τα μέτρα για τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης στην Ιθάκη όπως και παντού ήταν άμεσα και γρήγορα, και πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να νιώθει όχι μόνο τύποις αλλά και ουσιαστικά ότι η κεντρική κυβέρνηση είναι στο πλευρό της για να στηρίζει στη διαχείριση των συνεπειών και καταστροφικών φαινομένων, αλλά και ευρύτερη στήριξη. Ο κ. Στυλιανίδης κι ο κ. Τριαντόπουλος πήγαν από την πρώτη στιγμή εκεί μαζί με τον δήμαρχο της Ιθάκης, μαζί με τους ανθρώπους εκεί επιθεώρησαν τα μέρη όπου είχε γίνει ζημιά, ο πρωθυπουργός μίλησε με τον δήμαρχο, ο οποίος πήρε μία σπουδαία πρωτοβουλία, την απόφαση δηλαδή να γκρεμίσει τα τοιχεία για να φύγουν τα νερά στο λιμάνι και να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Ο κρατικός μηχανισμός και διαχειρίζεται τα φαινόμενα στη σφοδρότητά τους την ώρα της κρίσης, με τον σωστό εντοπισμό, την πρόληψη, την κινητοποίηση και αμέσως μετά, στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν πληγεί, με αποζημιώσεις, με έργα αποκατάστασης και βεβαίως με μακροπρόθεσμα έργα για να μη συμβαίνουν κάθε τρεις και λίγο πράγματα σαν αυτές τις εικόνες, οι οποίες προφανώς και δεν είναι τιμητικές για κανέναν», τόνισε. «Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που με τέτοια ταχύτητα έχει ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός, που δεν τους κάνει καμία χάρη, δεν το λέμε για να μας πει ο κόσμος τι καλοί που είστε, αυτή είναι η υποχρέωση του κράτους: όταν απ' τη μια στιγμή στην άλλη αλλάζει η ζωή σου, από μια πλημμύρα, μια πυρκαγιά, έναν σεισμό, οφείλει το κράτος που το στηρίζεις με τους φόρους σου που το υπηρετείς, οφείλει να στέκεται στο πλευρό σου. Αυτό κάναμε, γρήγορα χωρίς γραφειοκρατία, ο κόσμος να αποζημιώνεται και σε ουσιαστικό και σε ψυχολογικό επίπεδο, να καταλαβαίνει ότι είμαστε στο πλευρό του».

Για ΗΠΑ και εκνευρισμό της Τουρκίας

Τέλος, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις διπλωματικές επιτυχίες της κυβέρνησης λέγοντας πως «τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, έχουμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο, έχουμε υπογράψει αμυντικές συμφωνίες με τα Εμιράτα και με τη Γαλλία και διευρύναμε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά αποτυπώνονται πράγματα όχι με καθαρά μηνύματα στην Τουρκία, αλλά με «καμπάνες», ουσιαστικές απαντήσεις στο casus belli. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν για πρώτη φορά γραπτώς τα δικαιώματά μας στη θάλασσα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα».
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί πάρα πολύ και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός προκάλεσε εκνευρισμό.
Κάνοντας αναφορά στην ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στον Έβρο, που όπως σημείωσε είναι και ενεργειακό κέντρο και αποτελεί την πύλη για την Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ότι «οι ΗΠΑ παρακάμπτουν τα στενά και επιλέγουν τη χώρα μας. Και έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της χρονικής συγκυρίας, καθώς οι Αμερικάνοι έχουν μετατοπίσει το ενδιαφέρον τους από την Ευρώπη. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία λένε στην Ευρώπη ότι επιλέγουν την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα μήνυμα τεράστιας σημασίας».
«Όλες αυτές οι πολιτικές που αλληλοσυμπληρώνονται δημιουργούν για πρώτη φορά ένα φοβερά αναβαθμισμένο πλαίσιο επιρροής, προστασίας, ασφάλειας για τη χώρα και τους πολίτες», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για την τουρκική προκλητικότητα

«Είμαστε, ανά πάσα στιγμή, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση, με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα. Φροντίζουμε τη θωράκιση της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα, και στα αποτρεπτικά και στα διπλωματικά, σε όλα αυτά που έχει ανάγκη ως ένα Κράτος που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν τα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά μας. Η χώρα δεν έχει να φοβηθεί κάτι. Η χώρα έχει δίκαιο, το οποίο τεκμηριώνει στις Διεθνείς Συνθήκες. Η χώρα ενημερώνει άμεσα και γρήγορα όλο τον κόσμο για την προκλητικότητα και την παραβατικότητα που αναπτύσσεται από την απέναντι πλευρά. Έχει αποδείξει και την αποτρεπτική της δυνατότητα. Μαζί με αυτά συνυπολογίζει κανείς, προφανώς, και το κλίμα και το πλαίσιο και την ουσία που δημιουργούν οι αμυντικές Συμφωνίες, τις οποίες έχει υπογράψει το τελευταίο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης