Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετά τον Κεγκέρογλου υποψήφιος για το ΚΙΝΑΛ και ο Γερουλάνος - Ανατροπές στο πλαίσιο των ήδη αποφασισμένων διαδικασιών

Μετά τον Κεγκέρογλου υποψήφιος για το ΚΙΝΑΛ και ο Γερουλάνος - Ανατροπές στο πλαίσιο των ήδη αποφασισμένων διαδικασιών
Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες για την μάχη ηγεσίας στο κόμμα, μετά από την απόσυρση Γεννηματά λόγω της υποτροπής της ασθένειάς της - Υποψήφιος και ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Ανατροπές, αλλά στο πλαίσιο των ήδη αποφασισμένων διαδικασιών στο ΚΙΝΑΛ φέρνουν οι υποψηφιότητες του Βασίλη Κεγκέρογλου – κατέθεσε ήδη σχετικό ενδιαφέρον και αίτημα παράτασης για την υποβολή των υπογραφών – αλλά και του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος έστειλε επιστολή για να ανακοινώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.
Η θέση της Χ. Τρικούπη είναι υπέρ της παράτασης, ώστε να διευκολυνθεί όποιος επιθυμεί να μπει στην κούρσα της ηγεσίας, πάντα όμως με την τήρηση των προβλεπόμενων, ήτοι με την κατάθεση του προσδιορισμένου αριθμού υπογραφών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε οι άλλοι τρεις υποψήφιοι (Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης) έχουν αντίρρηση να δοθεί μία παράταση κάποιων ημερών, αλλά αυτή θα αφορά μόνο στον κ. Κεγκέρογλου, τον κ. Γερουλάνο και όποιον τυχόν άλλο υποψήφιο δηλώσει ενδιαφέρον, καθώς οι ίδιοι θα καταθέσουν τις υπογραφές κανονικά στην αρχική προθεσμία, δηλαδή αύριο Παρασκευή, προκειμένου να γίνει η επίσημη ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων τους.
Θα πρόκειται δηλαδή για μία «ειδική-ατομική» παράταση και δεν θα συμπαρασύρει τους τρεις υποψήφιους που ήδη κινούνται με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Άλλωστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για μία μικρή παράταση, άφηναν από χθες ανοιχτό οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι, για την περίπτωση που υπάρξει σοβαρό ενδιαφέρον από κάποιον.
«Όλοι μέσα, με σεβασμό στις αποφάσεις, που τηρήσαμε όλοι μας θεσμικά», έλεγε σε συνομιλητές του ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο Χάρης Καστανίδης σημείωνε από την Τετάρτη ότι εάν εκδηλωθεί μία τέτοια πρωτοβουλία, πρέπει να αντιμετωπιστεί με γενναιότητα.

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του Κινήματος Αλλαγής

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι εξελίξεις αναφορικά με την Πρόεδρό μας, Φώφη Γεννηματά, έχουν αγγίξει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.
Στεκόμαστε όλοι δίπλα της στη νέα μάχη που δίνει, με πίστη ότι θα την κερδίσει, διότι ξέρει να κερδίζει.
Η μη συμμετοχή της στη διαδικασία εκλογής Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη.
Το κενό που αφήνει είναι πολιτικό και είναι σημαντικό.
Όλα αυτά τα χρόνια, η Φώφη Γεννηματά, έδωσε σκληρές μάχες κάτω από αντίξοες συνθήκες, κράτησε το κόμμα αυτόνομο, υπερασπιζόμενη την ανάγκη για ενότητα και συνέχεια στον χώρο. Κράτησε τους ιστορικούς δεσμούς της Παράταξης με τα κοινωνικά κινήματα όπως το αυτοδιοικητικό και το συνδικαλιστικό, θεσμών που πορεύτηκαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ και έφεραν την πολιτική πιο κοντά στην κοινωνία.
Παρά τις όποιες διαφωνίες μπορεί κάποιος να έχει μαζί της, η παρουσία της συμβολίζει τη γέφυρα της σημερινής Προοδευτικής Παράταξης με την ιστορία της και εγγυάται τις αρχές και τις αξίες του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος μέσα στο πλαίσιο του Κινήματος Αλλαγής.
Η μη συμμετοχή της προέδρου Φώφης Γεννηματά σε αυτήν τη διαδικασία περιορίζει την αντιπροσώπευσή μας στην κοινωνία και είναι σημαντικός και ορατός ο κίνδυνος να στερηθεί η διαδικασία τη συμμετοχή πολιτών οι οποίοι συναποτελούν ένα πολιτικό δυναμικό που έχουμε ανάγκη πιο πολύ από ποτέ.
Ακόμα περισσότερο δε, όταν οι εθνικές εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τον τόπο μας.
Το διακύβευμά τους αφορά το μέλλον και στην πορεία της χώρας, αν θα την οδηγήσουμε σε ένα νέο, αειφόρο και δίκαιο μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής προόδου ή θα αφεθεί στη διαχείριση παρωχημένων συνταγών και συμφερόντων που οδήγησαν ξανά και ξανά τη χώρα στη χρεοκοπία και την παρακμή.
Για όλους τους πιο πάνω λόγους, η εκλογή νέου προέδρου είναι κρίσιμη και για το μέλλον αλλά και για τον προσανατολισμό της Προοδευτικής Παράταξης.
Οφείλουμε στην κοινωνία να εκφράσουμε ένα σύγχρονο, άμεσο και ουσιαστικό πολιτικό πλαίσιο που να αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και όχι να αρκεστούμε στη στήριξη συντηρητικών δυνάμεων, σε όποια μεριά του πολιτικού φάσματος και αν βρίσκονται.
Προφανώς, όλες και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η κρισιμότητα των εθνικών εκλογών δεν αφήνει πολυτέλεια χρόνου και ότι οι διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής πρέπει να τρέξουν γρήγορα.
Όμως, κάθε προσπάθεια να κλείσει η διαδικασία εσπευσμένα, θα κοστίσει στο Κίνημα Αλλαγής πολλαπλάσια.
Στόχος μας τώρα είναι να προσθέσουμε ενέργεια, να ανοιχτούμε στην κοινωνία, να ακούσουμε όλους και όλες, παλιούς και νέους συντρόφους, να διευρύνουμε την παράταξή μας, να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον, να κάνουμε μια νέα αρχή. Να μετατρέψουμε τις σημερινές δυσκολίες της παράταξης σε μια νέα προοπτική, σε ένα καλύτερο μέλλον για την Πατρίδα.
Κανείς δεν περισσεύει στην ιστορική αυτή εκλογική πορεία και κάθε νέα υποψηφιότητα θα βοηθήσει στο νέο ξεκίνημα που όλοι επιθυμούμε.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πλαίσια που σας παρουσίασα, συντρόφισσες και σύντροφοι, ζητώ εύλογη χρονική παράταση για τη συλλογή του απαραίτητου αριθμού υπογραφών ώστε να έχω τυπικά και ουσιαστικά την ευκαιρία να συμμετάσχω ως υποψήφιος στην εκλογική διαδικασία.
Και αν το κρίνετε δυνατό, την επιμήκυνση της προεκλογικής διαδικασίας για να δοθεί η δυνατότητα πολιτικού διαλόγου με την κοινωνία, ώστε να προκύψουν απαντήσεις τέτοιες, που θα μας καταστήσουν ξανά κυρίαρχη δύναμη αλλαγής.
Τώρα είναι η ώρα που πρέπει όλοι μαζί να συνθέσουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να δώσουν προοπτική στην Παράταξη και ελπίδα στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι εδώ, δημιουργικές και έτοιμες να ηγηθούν και να παλέψουν για το μέλλον που έχει ανάγκη ο τόπος.

Με τιμή,

Παύλος Γερουλάνος

Η περίπτωση Κεγκέρογλου

Παρά το «απαγορευτικό», που έβαλε η Φώφη Γεννηματά σε στελέχη που ανήκουν στον ευρύτερο κύκλο των συνεργατών της και βρέθηκαν κοντά της τα τελευταία χρόνια, διαμηνύοντάς τους ότι δεν θα στηρίξει κανέναν για τη μάχη της αρχηγίας, ο Βασίλης Κεγκέρογλου επισημοποίησε το ενδιαφέρον του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι έχει ξεκινήσει τη σχετική προσπάθεια και έστειλε επιστολή στην αρμόδια επιτροπή του κόμματος, αιτούμενος να υπάρξει παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των απαιτούμενων υπογραφών για να μπει κάποιος στην κούρσα.
Ο κ. Κεγκέρογλου ζητά μία εβδομάδα προθεσμία γι’ αυτό του το εγχείρημα.
Είτε δηλαδή να συγκεντρώσει 45 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, είτε 5.000 ανθρώπους από το Μητρώο Μελών του Κινήματος.
Η ενέργεια του βουλευτή Ηρακλείου αιφνιδίασε τη Χ. Τρικούπη, καθώς συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά δεν περίμεναν ότι θα γινόταν πράξη αυτή η πρόθεση.
Παρότι εκφραζόταν εμμέσως μία δυσφορία για τις κινήσεις του πάντως, διευκρίνιζαν ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσής του από τη θέση του γραμματέα της ΚΟ.
Στην ερώτηση για το εάν η κυρία Γεννηματά παρέμβει στο συγκεκριμένο θέμα, που ενδεχομένως προκαλεί ερωτήματα για τη θεσμική λειτουργία του κόμματος, έλεγαν ότι «η Φώφη είπε αυτά που είχε να πει».
Οι σχέσεις του κ. Κεγκέρολγου με βασικούς επιτελείς της κυρίας Γεννηματά είχαν διαρραγεί από το πρωί της Τετάρτης, όταν ο βουλευτής ζήτησε να παγώσουν οι εκλογικές διαδικασίες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και στη Χ. Τρικούπη.
Αργότερα το μεσημέρι έσπευσε να διευκρινίσει ότι μιλά για αναστολή δραστηριοτήτων για λίγες ημέρες, μία δήλωση που του επιβλήθηκε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, από συνεργάτες της προέδρου. Πιθανόν δε, η συζήτηση που είχε η κυρία Γεννηματά με στελέχη του επιτελείου της το πρωί της Πέμπτης, όταν και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει κανέναν υποψήφιο, που θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως «αντ’ αυτής» να προκλήθηκε και από τη σχετική κινητικότητα και πρόθεση του κ. Κεγκέρογλου.
Παρά ταύτα ο δραστήριος γραμματέας της ΚΟ αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του, θεωρώντας προφανώς ότι ένα μέρος των ανθρώπων που θα στήριζαν την κυρία Γεννηματά – ή και άλλοι – δεν εκφράζονται από τις άλλες τρεις υποψηφιότητες.

Η επιστολή του κ. Κεγκέρογλου στην αρμόδια επιτροπή, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αρχηγία και το αίτημα της παράτασης έχει ως εξής:

«Αθήνα, 14-10-21
Προς: ΕΔΕΚΑΠ
Πρόεδρο σ. Θεόδωρο Καπετανάκη
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κ.Ο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Αγαπητοί σύντροφοι και αγαπητές συντρόφισσες,

Σας καταθέτω το ενδιαφέρον μου να υποβάλλω υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη Πρόεδρου του Κινήματος Αλλαγής και παρακαλώ να μου χορηγήσετε το μητρώο μελών του Κινήματος.
Παράλληλα, λόγω της αλλαγής των δεδομένων, παρακαλώ για τη χορήγηση της απαραίτητης προθεσμίας - τουλάχιστον μιας εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 22/10/2021- προκειμένου να την υποβάλλω μαζί με τις απαραίτητες υπογραφές.

Με εκτίμηση και συντροφικούς χαιρετισμούς,

Βασίλης Κεγκέρογλου»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης