Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκτάκτως στο Μαξίμου ο Νίκος Δένδιας – Τουρκική προκλητικότητα και η συμφωνία με ΗΠΑ, λίγο πριν την Ουάσινγκτον

Εκτάκτως στο Μαξίμου ο Νίκος Δένδιας – Τουρκική προκλητικότητα και η συμφωνία με ΗΠΑ, λίγο πριν την Ουάσινγκτον
Πρώτο στην ατζέντα Δένδια - Μαξίμου βρίσκεται το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας
Σχετικά Άρθρα
Στο Μαξίμου εκτάκτως βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για μία σειρά θεμάτων που άπτονται της ελληνικής διπλωματίας.
Πρώτο στην ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας το οποίο διατηρήθηκε ψηλά στην ειδησεογραφία μετά και την δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου περί «μονομερούς διακήρυξης ΑΟΖ από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ερώτηση του ΒΝ για τις δηλώσεις Cavusoglou για μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ

Το ΒΝ ρώτησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου σχετικά με το τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση εάν πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, καθώς μονομερή διακήρυξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών έχουν πραγματοποιήσει και άλλες χώρες, στο σύνολό τους 138.
Η επίσημη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι εκείνη θα κινηθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο επισημαίνοντας παράλληλα και την σημασία της ελληνογαλλικής συμφωνίας σε αυτή τη φάση της νέας ελληνοτουρκικής κρίσης.
Ωστόσο, όπως έχουμε μάθει, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει ομολόγους του για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδο, τόσο σε ρητορικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως για παράδειγμα η τουρκική ΝΟΤΑΜ που δεσμεύει όλο το κεντρικό Αιγαίο, τις παρενοχλήσεις που δέχεται το Nautical Geo στην ΑΟΖ της Κύπρου με στόχο να μην προχωρήσουν τα σχέδια ερευνών για τον EastMed αλλά και τη σαφή εχθρική επιχειρηματολογία τούρκων αξιωματούχων (Ακάρ, Τσαβούσογλου) προς την Ελλάδα.

Αποδιοργανωμένη η Ευρώπη αλλά θα τεθεί το ζήτημα της νέας τουρκικής προκλητικότητας

Μάλιστα, στο τραπέζι της ελληνικής διπλωματίας είναι να τεθούν επίσημα όλα αυτά στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Το οποίο, σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επαναφέρει ακόμα και το ζήτημα των κυρώσεων στους ευρωπαίους σε περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω οι προκλήσεις αυτές. Βέβαια, ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας μάς τόνιζε ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι ολίγον τι αποδιοργανωμένη.
Ο Αυστριακός Κουρζ – σύμμαχος της Ελλάδας κατά της Τουρκίας- παραιτήθηκε λόγω εγχώριου σκανδάλου, η Γερμανία ακόμα δεν έχει κυβέρνηση, η A.Merkel θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στην Τουρκία (και μέχρι τώρα όχι στην Ελλάδα).
Η μόνη μας συμμαχία είναι ο γάλλος πρόεδρος Macron αλλά δεν γνωρίζουμε πως θα δεχτούν οι άλλες χώρες ένα τέτοιο αίτημα.
Και αυτά με δεδομένο, ότι οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις πραγματοποιούνται μετά τη ελληνογαλλική συμφωνία που εμμέσως ή δημοσίως χαιρέτησαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μετά τη συνάντηση της ελληνικής και τουρκικής πλευράς στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, που κάτω από αυτές τις συνθήκες καθίστανται ανούσιες και αναποτελεσματικές.

Τελικές διευθετήσεις για την MDCA και τις νέες βάσεις των ΗΠΑ

Επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες για το ζήτημα της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας που είναι στα σκαριά και ενδεχομένως να οριστικοποιηθεί στο ταξίδι που θα κάνει ο Νίκος Δένδιας στην Ουάσινγκτον, το οποίο θα ξεκινήσει από άυριο 12/10.
Στην αρχική τους πρόταση οι ΗΠΑ ζήτησαν να λάβουν 20 σημεία στην Ελλάδα για βάσεις του αμερικανικού στρατού αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν κατέστη δυνατό καθώς δεν παρέχονταν οι εγγυήσεις της εύρυθμης λειτουργίας σε νέες τοποθεσίες.
Μέχρι τώρα, γνωστές είναι οι σίγουρες βάσεις της Λάρισας, του Στεφανοβικείου, της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας όπου θα δούμε και επεκτάσεις εγκαταστάσεων. Ενδιαφέρον έχουν οι δύο τελευταίες.

Η Αλεξανδρούπολη και η Σούδα στην λίστα του μεγάλου ενδιαφέροντος

Η Αλεξανδρούπολη έχει να κάνει με τα σύνορα με την Τουρκία και την ενδεχόμενη μεταφορά αμερικανικού στρατού σε Βουλγαρία-Ρουμανία προκειμένου να παρακάμψει τα Στενά.
Και η Σούδα έχει την στρατηγική σημασία διότι είναι κοντά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παρόλο που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι σε άριστο σημείο, γίνεται πλέον κατανοητό –ακόμα και από τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του έλληνα ΥΠ.ΕΞ- ότι οι ΗΠΑ έχουν ελαττώσει το ενδιαφέρον τους για τη Μεσόγειο και ενδιαφέρονται περισσότερο για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Η νέα συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας – πιθανότατα πενταετή- θα φέρει έστω και σε πρώιμο στάδιο συζήτησης το ζήτημα του περαιτέρω εξοπλισμού της ελληνικής αεροπορίας με τον διακαή πόθο της ελληνικής πλευράς είναι η τουλάχιστον αναβάθμιση της με μαχητικά αεροσκάφη νέας γεννιάς, είτε F16 70 VIPER είτε με αγορά των F-35.
Σύνολο νέα 24 αεροσκάφη θέλει η ελληνική πλευρά ώστε μαζί με τα 24 Rafalle να έχει ένα υπερστόλο 48 αεροσκαφών νέας γενιάς.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης