Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η υπουργική καρέκλα δεν σε κάνει βουλευτή - Δημοφιλείς και… χωρίς θώκο Βρούτσης και Κόνσολας στο γαλάζιο Νότιο Αιγαίο

Η υπουργική καρέκλα δεν σε κάνει βουλευτή - Δημοφιλείς και… χωρίς θώκο Βρούτσης και Κόνσολας στο γαλάζιο Νότιο Αιγαίο
Ο Γ. Βρούτσης υπήρξε για χρόνια υπουργός Εργασίας, για την ακρίβεια κατέχει τον τίτλο του μακροβιότερου υπουργού Εργασίας της μεταπολίτευσης

Εκτός κυβερνητικού σχήματος εδώ και πολύ καιρό αλλά στις περιφέρειές τους «σκίζουν» κυριολεκτικά.
Τελικά η υπουργική καρέκλα, ίσως να μην είναι παράγοντας για να γίνεις βουλευτής… Θέλει πολλά παραπάνω.
Ο λόγος για τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον πρώην υφυπουργό Τουρισμού Μανώλη Κόνσολα, αμφότεροι είναι οι πιο δημοφιλείς στο νομό Κυκλάδων και Δωδεκανήσων αντίστοιχα. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκε η δημοσκοπική εταιρεία GPO η οποία μέτρησε, εκτός από τη δημοτικότητα των βουλευτών όλων των παρατάξεων και τους κομματικούς συσχετισμούς στις δύο αυτές περιφέρειες.

Κυκλάδες-Δωδεκάνησα έγιναν γαλάζια προπύργια και αγγίζουν ποσοστά Σερρών και Λακωνίας

Και στις δύο κυριαρχεί έντονα η Νέα Δημοκρατία, έχοντας πολύ ισχυρά ποσοστά όπως δείχνουν και οι τελευταίες εκλογές του 2019. Οι Κυκλάδες, μάλιστα, που ήταν διαχρονικά ένα ισχυρό προπύργιο του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει χρώμα, η Νέα Δημοκρατία έχει κερδίσει κατά κράτος κάθε πολιτική δύναμη και μάλιστα το κυβερνών κόμμα έχει πετύχει ποσοστά μεγαλύτερα από νομούς κατεξοχήν γαλάζιους όπως οι δύο περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, το Κιλκίς, η Πέλλα, η Χαλκιδική, η Καβάλα και άλλες.
Μιλάμε για περιοχές με έντονο δεξιό, κυρίως καραμανλικό στοιχείο, διαχρονικά γαλάζιες. Το 2019 έπιασε 43,55%, από τα πιο υψηλά ποσοστά της επικράτειας. Πολύ υψηλά είναι, όμως, και τα Δωδεκάνησα καθώς η ΝΔ έπιασε το 41,28% ενώ και το 2015 που
πρώτο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ στα Δωδεκάνησα υπολειπόταν του πρώτου κόμματος κάτι λιγότερο από τη μονάδα.

Η συσπείρωση λόγω Βρούτση και οι κερδισμένες μάχες σε δήμους και περιφέρεια

Ασφαλώς, μεγάλο ρόλο στην αλλαγή κλίματος και την συσπείρωση στους δύο νομούς παίζουν τα πρόσωπα. Για παράδειγμα στις Κυκλάδες, η περίπτωση του Γιάννη Βρούτση λειτούργησε εδώ και χρόνια συσπειρωτικά στους νεοδημοκράτες. Αυτοδιοικητικές πηγές μάς περιέγραψαν ένα χαρακτηριστικό περιστατικό: Ο σημερινός δήμαρχος Νάξου Δημήτρης Λιανός που ήθελε να κατέλθει και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το 2014 πείστηκε μετά κόπων από το Γ. Βρούτση να μην κατέβει «αντάρτης» στον Μανώλη Μαργαρίτη προκειμένου να μην διασπαστεί το κόμμα και να μην διχαστούν οι ψηφοφόροι. Η ενωτική κίνηση αυτή εκτιμήθηκε στην κάλπη όπου ο βουλευτής αύξησε τα ποσοστά του ενώ ο κ. Λιανός βγήκε με πολύ μεγάλο ποσοστό 5 χρόνια αργότερα. Δεν ήταν
μόνο αυτό. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε στις Κυκλάδες τους περισσότερους δήμους με εξαίρεση τη Μήλο και τη Τήνο, το οποίο πιστώθηκε και ο Γ.Βρούτσης ο οποίος «έτρεξε» να στηρίξει τα γαλάζια στελέχη ή και ανεξάρτητα στελέχη που στήριξε η Πειραιώς για τους δήμους. Το ίδιο και με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που βγήκε με συνοπτικές διαδικασίες από την πρώτη Κυριακή ο Γιώργος Χατζημάρκος.

Εξαιρετικά δημοφιλής ως βουλευτής παρά τις σκληρές αποφάσεις ως υπουργός Εργασίας

Στην δημοσκόπηση της GPO, ο βουλευτής Κυκλάδων κατέχει ποσοστό 60,4%, μεγαλύτερο από το άθροισμα όλων των υπόλοιπων βουλευτών και πολιτευτών της ΝΔ και τριπλάσιο από το ποσοστό αποδοχής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Κρίσιμο, επίσης, είναι το γεγονός ότι ο Γ.Βρούτσης υπήρξε για χρόνια υπουργός Εργασίας, για την ακρίβεια κατέχει τον τίτλο του μακροβιότερου υπουργού Εργασίας της μεταπολίτευσης. Το 2012 ως υπουργός εφάρμοσε ιδιαίτερα σκληρούς νόμους στην εργασία και το ασφαλιστικό που απέρρεαν από το μνημόνιο 2, που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Και στις δύο κυβερνήσεις, δεν ήταν από τους δημοφιλείς υπουργούς, τουναντίον δέχτηκε πολλές επικρίσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση και στοχοποιήθηκε από το ΚΚΕ. Παρ’ όλα αυτά, οι Κυκλάδες ως φαίνεται, δεν επηρεάστηκαν καθόλου διότι το 2015 αύξησε τις ψήφους που έλαβε.
Κανένας, επίσης, δεν ξέχασε, ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα νησιά του Αιγαίου έχασαν τον μειωμένο ΦΠΑ που διατηρούσαν επί χρόνια, ως μία επιβράβευση από το κράτος χάριν της νησιωτικότητας και των ειδικών δυσκολιών που ζουν οι νησιώτες πολίτες. Και αυτό, έπαιξε το ρόλο του.

Καμπανάκι η δημοσκόπηση σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που θέλουν να γίνουν βουλευτές

Σχεδόν στα ίδια επίπεδα υψηλής δημοφιλίας και ο Μανώλης Κόνσολας όπου κατέχει ένα ποσοστό 49,4%, διπλάσιο από τα ποσοστά των άλλων βουλευτών της ΝΔ αλλά μικρότερο από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Σαντορινιό ο οποίος διατηρεί μία δημοτικότητα που αγγίζει το 58%. Η δημοσκόπηση είναι ένα καμπανάκι σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και υφυπουργούς της σημερινής κυβέρνησης που θέλουν να κατέλθουν στη μάχη του σταυρού.
Η υπουργική θέση δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτικό έδρανο και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν είναι απεριόριστο. Χρειάζεται επαφή με τον απλό κόσμο και προσήλωση σε όλα τα ζητήματα του νομού. Αντιθέτως, είναι αναρίθμητες οι περιπτώσεις υπουργών που δεν κατάφεραν να εκλεγούν μετά σε εκλογικές αναμετρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης