Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: «Να ανοίξουν γρήγορα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία»

Βαρβιτσιώτης: «Να ανοίξουν γρήγορα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία»
Μεταναστευτικό και «εργαλειοποίηση» από την Τουρκία

Με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Συντάγματος της Αυστρίας, Karoline Edtstadler συναντήθηκε σήμερα 8/10 ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μεταναστευτικό και «εργαλειοποίηση» από την Τουρκία

Όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας και ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, τις εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, το μεταναστευτικό αλλά και το Μέλλον της Ευρώπης βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Συντάγματος της Αυστρίας, Karoline Edtstadler, η οποία επισκέπτεται τη χώρα μας.

Διεύρυνση

Στις κοινές τους δηλώσεις, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε πως «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς να προχωρήσει γρήγορα το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και χωρίς να συνεχίσει η ενταξιακή πορεία της Σερβίας και του Μαυροβουνίου».

Μεταναστευτικό

Σχετικά με το μεταναστευτικό, υπογράμμισε την ανάγκη «για την εμπέδωση και τη διαμόρφωση μίας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», θέτοντας τρεις προτεραιότητες: την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, τη διατήρηση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα της και τη σωστή κατανομή του βάρους των μεταναστευτικών ροών.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τόνισε ότι «το θέμα αυτό είναι η πρώτη προτεραιότητα και της εσωτερικής αλλά και της ευρωπαϊκής μας πολιτικής.
Η Ευρώπη, βεβαίως, πρέπει να επιδεικνύει τον πρέποντα σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε αυτούς που δικαιούνται άσυλο. Αλλά, από την άλλη, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μεταβληθεί σε απλό χώρο διέλευσης παράνομων μεταναστών. Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει πόσο σοβαρά λαμβάνουμε υπόψη μας αυτή τη διάσταση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων, τα οποία προστατεύουμε επαρκώς με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών οργανισμών και ιδιαίτερα της Frontex», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να γίνει χώρα-transit» και ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική, όπως έχει περιγραφεί στο πρόσφατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

«Εργαλειοποίηση»

Σύμφωνα με αυτή, θα πρέπει να υποστηρίξουμε τις γειτονικές στο Αφγανιστάν χώρες, προκειμένου να φιλοξενήσουν όσους εγκαταλείπουν τη χώρα. «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο», τόνισε, «ότι δεν θα ανεχθούμε την εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών και τον κίνδυνο να διαιρεθεί η ΕΕ όπως συνέβη στο παρελθόν στον Έβρο και όπως συμβαίνει τώρα στη Λιθουανία και τα πολωνικά σύνορα με τη Λευκορωσία.
Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενωμένοι και να στείλουμε το μήνυμα ότι δε θα δεχθούμε καμία απολύτως εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών για πολιτικές σκοπιμότητες».
Ευχαρίστησε, μάλιστα, την Αυστρία για τη συνδρομή της προς τη χώρα μας σε όλες τις κρίσεις, όπως πέρυσι στον Έβρο αλλά και φέτος στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κάνοντας λόγο για πράξεις που ξεπερνούν τα όρια της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και δείχνουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Αυστρίας προς τη χώρα μας.
Από την πλευρά της η κ. Edtstadler έθεσε κι εκείνη το ζήτημα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. «Έχουμε εξωτερικά σύνορα. Πρέπει να τα προστατεύσουμε. Πρέπει να αναπτύξουμε σχετικές πολιτικές» τόνισε. Πρόσθεσε ακόμη ότι «θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι εγγυητής για τα σύνορα και αυτό το λέω και σε σχέση με την Τουρκία. Η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι εμείς θεωρούμε την Ελλάδα εταίρο μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγγυητή αυτής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, η Αυστρία πάντοτε θα υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα».
Εξέφρασε, ακόμη, τη συμφωνία της με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών για τη σημασία της Διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του αντισημιτισμού, τονίζοντας ότι η Αυστρία έχει αναπτύξει ειδική πολιτική για το θέμα. Εξέφρασε τη χαρά της που και ο Έλληνας υπουργός το έλαβε αυτό σοβαρά υπόψη και της μετέφερε τις δικές του πρωτοβουλίες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης