Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Ιστορική η συμφωνία με τη Γαλλία – Θα αναμετρηθούν όλοι με τις ευθύνες τους στη Βουλή

Μητσοτάκης: Ιστορική η συμφωνία με τη Γαλλία – Θα αναμετρηθούν όλοι με τις ευθύνες τους στη Βουλή
Γιατί καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι ζητά για να στηρίξει
Σχετικά Άρθρα

Για ιστορική συμφωνία με τη Γαλλία που αναβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα και ενισχύει και τη δυνατότητα της Ευρώπης να κτίσει το δικό της αμυντικό πυλώνα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη θέση της Ελλάδας ενώ με αφορμή την αυριανή συζήτηση και ψήφιση της συμφωνίας στην Ολομέλεια της Βουλής, υποστήριξε πως όλοι θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, αναφερόμενος κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προειδοποιεί πως αν δεν αλλάξουν τα άρθρα 2 και 18 της συμφωνίας, δεν πρόκειται να τη στηρίξει.

Ενημέρωση Ευρωπαίων

«Είχα την ευκαιρία στο χθεσινό δείπνο να ενημερώσω αναλυτικά τους ομολόγους μου για την πολύ σημαντική Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που η Ελλάδα υπέγραψε με τη Γαλλία.
Τόνισα ότι η Συμφωνία αυτή ενισχύει ουσιαστικά τη δυνατότητα της Ευρώπης να χτίσει τον δικό της αμυντικό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του στη Σλοβενία όπου συμμετέχει στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι μία πολύ σημαντική Συμφωνία η οποία αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη θέση της χώρας και ταυτόχρονα συνοδεύεται και από μία σημαντική επένδυση στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού.
«Επαναλαμβάνω ότι αγοράζουμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή, με τον γρηγορότερο χρόνο παράδοσης» είπε ο πρωθυπουργός.

121.jpeg
01.jpeg
03_1.jpeg
04.jpeg
Θα αναμετρηθούμε όλοι στη Βουλή

«Θα έχουμε την ευκαιρία αύριο, στη Βουλή, να συζητήσουμε αναλυτικά για αυτήν την ιστορική Συμφωνία.
Και βέβαια όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν «ναι» ή «όχι» σε μία Συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση.
Λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει πως αν δεν αλλάξουν τα άρθρα 2 και 18, δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία, η οποία όπως υποστηρίζει, αλλάζει το αμυντικό δόγμα της χώρας και ανοίγει το δρόμο για να εμπλακεί η Ελλάδα σε συγκρούσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις στην Αφρική.
Από το ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι το άρθρο 18 της συμφωνίας αναφέρεται στη συμμετοχή της χώρας μας «σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων σε περιοχές υπό γαλλική διοίκηση, όπως στην περιοχή του Σαχέλ», το οποίο είναι μια ολόκληρη γεωγραφική περιοχή στην Αφρική, στην οποία αναπτύσσονται γαλλικές δυνάμεις ενάντια σε οργανώσεις ισλαμιστών.
Επιπλέον, ασκεί κριτική και για το άρθρο 2, υποστηρίζοντας πως «η γαλλική αμυντική συμμετοχή δεν περιλαμβάνει την ελληνική ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τα βασικά δηλαδή προβλήματα που έχουμε με την τουρκική προκλητικότητα» και ότι «η ελληνογαλλική συμφωνία είναι πολύ ανισοβαρής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης