Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λιβανός (υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης): Στόχος μας η αναβάθμιση της θέσης του Έλληνα αγρότη

Λιβανός (υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης): Στόχος μας η αναβάθμιση της θέσης του Έλληνα αγρότη
Ο υπουργός απηύθυνε ομιλία, κατά την οποία, αφού συνεχάρη την Τράπεζα Πειραιώς, τον πρόεδρό της κ. Χαντζηνικολάου και τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Μεγάλου

Στην παρουσίαση του βιβλίου "Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα- 200 χρόνια ιστορίας- Προκλήσεις και προοπτικές" παραβρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.
Το έργο συνέγραψαν οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος, Τσιμπούκας, Νέλλας και Χαρουτουνιάν και εκδόθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.
Ο υπουργός απηύθυνε ομιλία, κατά την οποία, αφού συνεχάρη την Τράπεζα Πειραιώς, τον πρόεδρό της κ. Χαντζηνικολάου και τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Μεγάλου, καθώς και τους συγγραφείς, αναφέρθηκε στη γόνιμη συνεργασία τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υπουργείου.
"Είναι γεγονός ότι η ένταξη της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη, άσκησε στην αγροτική παραγωγή μεγαλύτερη επίδραση από οποιονδήποτε άλλον παράγοντα. Και από εθνικές καταστροφές και από πολέμους και από οικονομικές κρίσεις.
Η εφαρμογή της ΚΑΠ και των κανόνων ή περιορισμών που επιβάλλει η ΕΕ, καθορίζουν σε τεράστιο βαθμό την κατεύθυνση της αγροτικής μας παραγωγής.
Εύστοχα σημειώνεται στο βιβλίο ότι "τα τελευταία σαράντα χρόνια, που συμπίπτουν με την εφαρμογή της ΚΑΠ, στην ελληνική γεωργία παρατηρήθηκαν μεγάλες αλλαγές".
Από την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ και μετά, η αγροτική παραγωγή θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει λάβει άλλο χαρακτήρα.
Ωστόσο, η χωρίς αναπτυξιακή προοπτική απορρόφηση κονδυλίων και επιδοτήσεων, η διόγκωση του δημοσίου τομέα και οι στρεβλές νοοτροπίες της περιόδου εκείνης, οδήγησαν στο να χαθούν πολλές - και σημαντικές ευκαιρίες, που άλλες χώρες αξιοποίησαν για να ισχυροποιήσουν την αγροτική τους οικονομία" τόνισε ο Σπ. Λιβανός στη ομιλία του.
Σε αυτήν, έκανε και εκτενή αναφορά στις προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ, όπως καταγράφονται στην Εθνική Στρατηγική για τον Αγροδιατροφικό Τομέα και στην ΚΑΠ και σημείωσε ότι όραμα του υπουργείου είναι:

  • η ανάδειξη της σχέσης των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής διατροφής με την υγεία, την ευζωία και την μακροζωία και
  • η σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση, την εμπορία, το Branding και τις εξαγωγές.

Κλείνοντας, ο υπουργός σημείωσε: "Κανείς δεν θα πρέπει να αναλάβει οποιαδήποτε δημόσια θέση συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα και ιδίως τη θέση στην οποία βρίσκομαι σήμερα, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - άλλωστε μονιμότητα στην πολιτική δεν υπάρχει! - αν δεν διαβάσει πρώτα αυτή τη μελέτη, αυτό το βιβλίο. Αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό, κώδικα γνώσης, γνώμης και ηγεσίας, για την άσκηση αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης