Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Διχασμένη η κυβέρνηση - Ψάχνει (ακόμα) την Ιφιγένεια για την αποτυχία

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Διχασμένη η κυβέρνηση - Ψάχνει (ακόμα) την Ιφιγένεια για την αποτυχία
Δεν υπάρχει success story της κυβέρνησης στους εμβολιασμούς
Σχετικά Άρθρα

Το Μέγαρο Μαξίμου άλλαξε όλη την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και προσφάτως και του ΕΟΔΥ ενώ ετοιμάζει τεράστιες αλλαγές στην επιστημονική ομάδα που συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό, αποδεχόμενη έτσι τα γεγονότα και φανερώνοντας τον εκνευρισμό της για την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Διχασμένοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Οι εμβολιασμοί δεν προχωράνε άλλο, τόνιζε κυβερνητικός παράγοντας εκτιμώντας ότι πολύ δύσκολα η χώρα θα ξεπεράσει το 60% των εμβολιασμένων με 2 δόσεις. Πλέον η κυβέρνηση είναι διχασμένη για το τι θα κάνει παραπέρα. Κάποιοι τονίζουν ότι εάν δεν υπάρξει υποχρεωτικότητα στο δημόσιο, στις ένοπλες δυνάμεις, στους αστυνομικούς, στην εκκλησία κ.α πολύ δύσκολα θα ανεβάσουμε το γενικό ποσοστό. Μόνο που το θέμα της υποχρεωτικότητας έχει μπει σε «πάγο» από την κυβέρνηση διότι έχει μεγάλο κόστος απ’ ότι φαίνεται και όλα εναπόκεινται στην υπουργική απόφαση για τα πρόστιμα σε όσους ανεμβολίαστους δεν κάνουν διαγνωστικά τεστ. Αυτή είναι η λογική κάποιων άλλων, που θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψιν της το πολιτικό κόστος από την στιγμή που η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα και θα μας ταλαιπωρήσει και αυτόν το χειμώνα. Μαζί με άλλα κρίσιμα μέτωπα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Η δικαιολογία ότι έχουμε περισσότερους με φυσική ανοσία

Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι αυξάνονται οι επικριτές της κυβέρνησης για το εμβολιαστικό ζήτημα ακόμα και σε ΜΜΕ που είναι κατά βάση φιλοκυβερνητικά. Ειδικά, με τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο που είχε πάρει επ’ ώμου το ζήτημα των εμβολιασμών. Η κυβερνητική δικαιολογία είναι, πλέον, ότι έχουμε μεγάλο ποσοστό αντιεμβολιαστών αλλά έχουμε και τριπλάσιο αριθμό πολιτών που έχουν νοσήσει από αυτόν που έχει καταγραφεί, άρα έχουμε μεγάλο ποσοστό ατόμων με φυσική ανοσία.

Τα δεδομένα που έχουμε ως τώρα λένε τα εξής:

-Εννιά μήνες μετά την έναρξη της εμβολιαστικής διαδικασίας στη χώρα υπάρχουν ακόμη περίπου ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας άνω των 50 ετών, στις ηλικίες δηλαδή εκείνες που ο κίνδυνος για εισαγωγή στις ΜΕΘ ή και για την ίδια τη ζωή είναι μεγαλύτερος. Γιατί δεν επικεντρώθηκαν εκεί όλες οι πολιτικές του εμβολιαστικού προγράμματος;

-Η χώρα υπήρξε προ μιας εβδομάδας τρίτη μεταξύ τριάντα ευρωπαϊκών κρατών σε θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, θέση που δεν φαίνεται να αλλάζει δραματικά την τελευταία εβδομάδα. Βάσει αυτού του ρυθμού ξεπεράσαμε σε θανάτους την Σουηδία που δεν πήρε κανένα σκληρό περιοριστικό μέτρο και δεν έκλεισε την αγορά της.

-Η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία -και μάλιστα με διαφορά- ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα) σε εμβολιαστική κάλυψη, αλλά και πίσω ακόμα και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχοντας εμβολιάσει περίπου το 58% του συνολικού πληθυσμού με δυο δόσεις. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται στην 20η θέση. Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου είχαν πλήρως εμβολιαστεί 6.124.452 συμπολίτες μας, ενώ με μια δόση έχουν εμβολιαστεί 6.445.666 και έχουν επίσης γίνει 30.206 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης.

-Στους άνω των 80 ετών το 27% δεν έχει κάνει ούτε μία δόση, ενώ το ποσοστό ανεμβολίαστων υπερηλίκων (άνω των 80 ετών) στην Ευρώπη ίσα που ξεπερνά το 12%.

-Ανεμβολίαστοι είναι επίσης το 20% των ηλικιών 70-79, το 22,6% των 60-69 και το 30% των 50-59, με τα ποσοστά να γίνονται ακόμη μεγαλύτερα στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες.

Δεν υπάρχει success story στους εμβολιασμούς

Συνεπώς, δεν υπάρχει ούτε success story για τα ζητήματα της πανδημίας και των εμβολιασμών και πλέον υπάρχουν πλέον δύο γραμμές στην κυβέρνηση: Μία που λέει ότι πρέπει να συνεχίσουμε στο μοτίβο των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε Δημόσιο, στρατιωτικούς και εκκλησία και άλλους που λένε ότι η κυβέρνηση θα έχει πλέον μεγάλη φθορά εάν επιμείνει στο θέμα αυτό. Η κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με ομάδες που ακόμα τής δίνουν μεγάλα ποσοστά. Τέλος, η προσπάθεια ταύτισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους αντιεμβολιαστές δεν έχει αποτέλεσμα. Ακόμα και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αρχίζει και χτυπάει την κυβέρνηση γιατί «χάνουμε 300 ανθρώπους την εβδομάδα» από τον κορωνοιό και είμαστε στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους…

Μαξιμιλιανός

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης