Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ποιο θα είναι το μέλλον του ΚΙΝΑΛ - Οι εκλογές, οι υποψήφιοι, οι στρατηγικές και η νίκη του γερμανικού SPD που αναπτερώνει το ηθικό

Ποιο θα είναι το μέλλον του ΚΙΝΑΛ - Οι εκλογές, οι υποψήφιοι, οι στρατηγικές και η νίκη του γερμανικού SPD που αναπτερώνει το ηθικό
Σε τελική ευθεία μπαίνει η επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ

Σε τελική ευθεία μπαίνει η επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ καθώς υπάρχει κοινή συμφωνία των υποψηφίων για εκλογή της νέας ηγεσίας από την βάση στις 5 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος γύρος – που μάλλον θα χρειαστεί- στις 12 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, απομένει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει 3 Οκτωβρίου προκειμένου να συμφωνηθούν οι κανόνες και οι όροι της διαδικασίας με ανοιχτά τα ζητήματα του μητρώου, της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και των εγγυήσεων αμεροληψίας του κομματικού μηχανισμού.
Το πρώτο και βασικό στοίχημα είναι η συμμετοχή, δηλαδή να ξεπεραστούν οι 211.000 ψήφοι που δόθηκαν στις προηγούμενες εσωκοκομματικές εκλογές το 2017.
Οι υποψήφιοι Ανδρουλάκης, Φ. Γεννηματά, Χ. Καστανίδης και Α. Λοβέρδος βρίσκονται στη φάση συλλογής υπογραφών ( 5.000 τον αριθμό όπως προβλέπεται για την επίσημη κατάθεση υποψηφιότητας) και γίνονται παρασκηνιακές συνεννοήσεις μεταξύ εκπροσώπων τους ώστε να αποφευχθούν εντάσεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Να πούμε βέβαια ότι η Επιτροπή αποτελείται από στελέχη της κ. Γεννηματά και του Ν. Ανδρουλάκη. Το ποιοι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν ποιον, δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία μιας και η βάση υπερκαλύπτει την επιρροή τους και τις διαπροσωπικές συμμαχίες τους.

Επιθετική η Φώφη απέναντι στο δίδυμο Λοβέρδου-Ανδρουλάκη

Η Φώφη Γεννηματά έχει μπει, πλέον, επιθετικά στη μάχη των εντυπώσεων. Κατηγορεί τον Ανδρέα Λοβέρδο ότι αν χάσει θα φύγει από το κόμμα ενώ εκείνος είχε τονίσει ότι «εάν αποτύχει να αυξήσει τα ποσοστά του» θα αποχωρήσει. Προσπαθεί η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να δημιουργήσει μία εικόνα ότι Λοβέρδος-Ανδρουλάκης αντιπολιτεύονται το κόμμα τους και όχι την κυβέρνηση, τους κατηγορεί ότι τα έχουν βρει και ειδικά τον Ν.Ανδρουλάκη ότι αποφεύγει να πάρει θέση, δοξαζόμενος κρυπτόμενος.
Επίσης, προσπαθεί να υπερασπιστεί το όνομα του ΚΙΝΑΛ αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το ΠΑΣΟΚ, πέφτοντας σε μία παγίδα η οποία ενδεχομένως να γυρίσει εναντίον τους κάποιους ρομαντικούς.

Ο Λοβέρδος θέλει ΠΑΣΟΚ, Ο Ανδρουλάκης θέλει να παίξει στρατηγική Μητσοτάκη στις εκλογές

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει αναπτύξει μία δυναμική υπερθεματίζοντας για την ανάγκη να επιστρέψουμε στην ονομασία ΠΑΣΟΚ. Η θέση του ότι «εάν δεν πετύχει αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, θα αποχωρήσει» δείχνει αφενός μία νέα κουλτούρα δημοκρατίας και απαγκίστρωσης δε από την καρέκλα της εξουσίας, στοιχείο που είναι σύνηθες σε ευρωπαϊκά κόμματα που έχουμε συνεχείς εναλλαγές στους προέδρους κομμάτων.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, θέλει να παίξει το ρόλο που έπαιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ακούστηκε, δεν συγκρούστηκε και πήρε θέση όταν έπρεπε. Μοναδική του θέση είναι η ανανέωση των στελεχών και η διεύρυνση. Όσο για τον Χάρη Καστανίδη, είναι σαφές ότι έχει περιορισμένο εύρος επιρροής. Δεν ήταν ποτέ πρωτοκλασάτο στέλεχος, ήταν πάντα ένα στέλεχος του εκάστοτε προέδρου.

Στρατηγική δευτέρου γύρου για Λοβέρδο-Ανδρουλάκη

Είναι ξεκάθαρο ότι Λοβέρδος και Ανδρουλάκης, από άλλη αφετηρία ο καθένας, εκφράζουν ένα ΑΝΤΙ-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ενώ Καστανίδης και Γεννηματά θέτουν το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης, ο καθένας βέβαια με άλλο τρόπο. Υπάρχει η εκτίμηση ότι Λοβέρδος-Ανδρουλάκης αν όχι -έχουν συμφωνήθει-, τότε σίγουρα τους βολεύει να βγάλουν από τον πρώτο γύρο εκτός της Φώφη Γεννηματά και να κοντραριστούν στα ίσα στο δεύτερο γύρο. Η στρατηγική του δεύτερου γύρου θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και στην συμπεριφορά των υποψηφίων. Πάντως, υπάρχει ένα αίσθημα ότι η Φώφη Γεννηματά δοκιμάστηκε και το ποσοστό του κόμματος έχει φτάσει ταβάνι. Και πάνω σε αυτό θα επενδύσουν και οι 3 συνυποψήφιοι της.

Τι θα πράξουν οι πρώην αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ

Το ζήτημα είναι τι θα πράξουν οι πρώην πρόεδροι του κόμματος. Ο Γ. Παπανδρέου βρίσκεται κοντά στη Φώφη Γεννηματά, ενώ ο Β. Βενιζέλος πιο κοντά στο Ανδρέα Λοβέρδο. Πολύ δύσκολα θα δούμε καθαρή θέση υπέρ κάποιου από τον Κώστα Σημίτη, ενώ είναι σίγουρο ότι θα πιεστούν να δηλώσουν μία προτίμηση. Βενιζέλος-Σημίτης, σίγουρα δεν θεωρούν ότι η Φ.Γεννηματά μπορεί, πλέον, να εκφράζει το κόμμα σε αυτή τη δύσκολη καμπή.

Το SPD και η ελληνική σοσιαλοδημοκρατία

Έχει βέβαια ενδιαφέρον ότι η άνοδος του SPD του Olaf Scholz στην Γερμανία έχει αναπτερώσει το ενδιαφέρον για την τύχη της ελληνικής σοσιαλοδημοκρατίας. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε θέση του ότι το SPD -που δεν είναι όμορο κόμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ- δείχνει το δρόμο και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θέση που εκνεύρισε το ΚΙΝΑΛ καθώς ο «ΣΥΡΙΖΑ» της Γερμανίας το De Linke καταποντίστηκε στις γερμανικές εκλογές στο 4,9%. Ασφαλώς η γερμανική σοσιαλοδημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική, πόσο μάλλον με τον ΣΥΡΙΖΑ που μεγάλο του κομμάτι στηρίζεται στην ακροαριστερά.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις; Μέχρι τώρα οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι στις πρώτες θέσεις έχουμε Ανδρουλάκη-Λοβέρδο ενώ η Φώφη Γεννηματά, χωρίς να έχει επιταχύνει την στρατηγική της, βρίσκεται στην τρίτη θέση. Είναι νωρίς, όμως, να αξιολογηθούν οι υποψήφιοι μόνο από τις περιοδείες τους. Θα γίνουν debates, θα κληθούν να απαντήσουν σε σύγχρονα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα και κυρίως θα πάρουν θέση για τους Μητσοτάκη-Τσίπρα και φυσικά για το ενδεχόμενο συνεργασιών. Άλλωστε, κυκλοφορεί εντόνως από τα επιτελεία ότι οι δεξιοί θα πάνε να ψηφίσουν Λοβέρδο και οι συριζαίοι Φώφη Γεννηματά, μήπως και πεισθεί η τελευταία για την περίπτωση της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης