Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι 4 προειδοποιήσεις Σαμαρά προς τον Μητσοτάκη για κυβέρνηση και ΝΔ – Φόβοι για μεγάλες διαρροές στη Δεξιά

Οι 4 προειδοποιήσεις Σαμαρά προς τον Μητσοτάκη για κυβέρνηση και ΝΔ – Φόβοι για μεγάλες διαρροές στη Δεξιά

Ο κ. Σαμαράς ήταν ιδιαιτέρως σαφής και ξεκάθαρος διαφωνώντας ανοικτά για τα ανοίγματα του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

Σχετικά Άρθρα

Εγκλωβισμένος στην στροφή του προς το Κέντρο, στις επιλογές του στα πρόσωπα της κυβέρνησης και στις προοδευτικές πολιτικές του βρίσκεται ο Πρωθυπουργός και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από το γεγονός ότι «αδειάστηκε» δημοσίως από τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ο τελευταίος ήταν ιδιαίτερος σαφής και ξεκάθαρος στην πρόσφατη συνέντευξή του στα ΝΈΑ διαφωνώντας ανοικτά για τα ανοίγματα του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Αποκωδικοποιώντας την συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε 4 μηνύματα στον Πρωθυπουργό:

  1. Να σταματήσει την διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά και την επιλογή προσώπων που έχουν εντελώς αντίθετες απόψεις με την παράταξη.

Προφανώς, φωτογραφίζει το τελευταίο απόκτημα της κυβέρνησης Χρίστο Στυλιανίδη ο οποίος ήταν από τους γνωστούς υπέρμαχους του Σχεδίου Ανάν για την Κύπρο αλλά και της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το σχέδιο Ανάν για τη ΝΔ – πλην ορισμένων εξαιρέσεων- ήταν κόκκινο πανό για Καραμανλή-Σαμαρά, τους πρώην προέδρους της ΝΔ. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι πολλές από τις μεταγραφές της ΝΔ από το Ποτάμι είχαν ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Για την ακρίβεια εάν δεν υπήρχε το Ποτάμι, δεν θα είχε ψηφιστεί αυτή η Συμφωνία. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς είχε ψηφίσει υπέρ. Ο Γρηγόρης Ψαριανός, συνεργάτης του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Π. Πικραμένου ήταν υπέρ της Συμφωνίας. Ο Α. Σαμαράς ποτέ δεν συμφώνησε με αυτές τις μεταγραφές γι’ αυτό επισήμανε ότι η ΝΔ δεν είναι Ποτάμι.

2. Να σκληρύνει την στάση της η ελληνική διπλωματία και η εξωτερική πολιτική.

Προφανώς, η μπάλα παίρνει και τους δύο πόλους της εξωτερικής πολιτικής. Και το γραφείο Μητσοτάκη με την Ελένη Σουράνη αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Νίκο Δένδια, με τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός δεν διατηρεί καθόλου καλή σχέση.
Ο Α.Σαμαράς έχει τονίσει εδώ και καιρό την αντίθεσή του στην διπλωματία της ανοχής και την στρατηγική του κατάλληλου timing, ειδικά απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που έβαλε κατά της ασθενούς αντίδρασης της χώρας απέναντι στο σόου Ερντογάν στην Αμμόχωστο.
Είχε, επίσης, εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στις 25.1.2021 πριν αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής τις κυρώσεις για την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο…
Σε αυτή τη θέση, μάλιστα, υπάρχει και κοινός τόπος με τον Κώστα Καραμανλή ο οποίος παρόλο που δεν έχει πάρει θέση για τις αποφάσεις του Μαξίμου, ωστόσο, για θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι απέναντι σε θέσεις που απορρέουν από την πολιτική του Ελσίνκι.

3.Να σταματήσει τις διώξεις στελεχών που υπερασπίζονται την σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό και στα θέματα ασφάλειας.

Το καρφί Σαμαρά είναι σαφώς για τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο αλλά και άλλα νεώτερα στελέχη όπως π.χ Κυρανάκης τα οποία έχουν μπει στο πάγο από το Μαξίμου. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μπογδάνος εξέφρασε μία άποψη που έχει διατυπώσει παλαιότερα και ο κ. Σαμαράς, ότι δηλαδή υπάρχει μία μεγάλη λαθρομετανάστευση στη χώρα που δημιουργεί πίεση στα σχολεία και διωγμό ελληνικών οικογενειών, ειδικά από το κέντρο της Αθήνας.
Ο πρώην Πρωθυπουργός τονίζει ότι το παραδοσιακό κοινό της Νέας Δημοκρατίας θέλει αυστηρή στάση σε αυτά από τη κυβέρνηση ενώ παράλληλα υπονοεί ότι πρέπει να στηριχθεί και η ελληνική οικογένεια περισσότερο.
Και βεβαίως, να μην αισθάνονται παρείσακτοι όσοι στην κυβέρνηση εκφράζονται ανοικτά υπέρ της Εκκλησίας, όπως ήταν παραδοσιακά πάντα η βάση της ΝΔ.

4. Να μην καλλιεργεί την εικόνα της ανάπτυξης στη χώρα καθώς αυτό που βλέπουμε είναι οικονομική ανάκαμψη μετά τα lockdown

Είναι σαφής η ανησυχία του για την πορεία του ελληνικού χρέους ενώ διαβλέπουμε και τον προβληματισμό του για τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα ισχύσουν για το 2023. Γι’ αυτό βάζει στην εξίσωση τη Γερμανία και τον διάδοχο της Μέρκελ θεωρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει συμμαχίες προκειμένου να μην μας θέσουν εξωπραγματικά υποχρεωτικά πλεονάσματα.

Στροφή στη Δεξιά βλέπουν οι δημοσκοπήσεις – Καμπανάκι για μαζευτούν οι διαρροές

Η νέα παρέμβαση Σαμαρά θα μπορούσε να εκληφθεί και ως καμπανάκι, ότι η Νέα Δημοκρατία, έχοντας πάρει την πορεία που θέλει ο κ. Μητσοτάκης, έχει μεγάλες εκροές προς την Δεξιά και την Ακροδεξιά.
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είδαμε ότι κόμματα της εθνικιστικής Δεξιάς είναι στο ραντάρ των εταιριών και επανακτούν μία απήχηση στο κοινό.
Παρόλο που η ΝΔ δεν κινδυνεύει ακόμα να χάσει ένα κρίσιμο ποσοστό – όπως όταν έγινε με τους ΑΝΕΛ και τη ΝΔ- ωστόσο, πολιτικές που ακολουθούνται σε ζητήματα της δεξιάς ατζέντας δημιουργούν αντιδράσεις.
Και εάν υπήρχε ένα πρόσωπο με δημοφιλία που εξέφρασε ένα σοβαρό λόγο, θα μπορούσε να είχε πάρει ένα σοβαρό ποσοστό στην δεξιά παράταξη.
Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, στελέχη που προέρχονται από το ΛΑΟΣ και την πατριωτική πτέρυγα Σαμαρά έχουν διατηρήσει τις θέσεις τους και υπήρξε και μεγαλύτερη αξιοποίηση τους αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό αυτό για τον κ. Σαμαρά που θέλει να παίξει ένα ρόλο «πατριωτικής συνείδησης» της Νέας Δημοκρατίας.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης