Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα 3 πεδία που θα υποστεί μεγάλο πολιτικό κόστος η κυβέρνηση - Στο στόχαστρο ο «αναβαθμισμένος» Σκέρτσος

Τα 3 πεδία που θα υποστεί μεγάλο πολιτικό κόστος η κυβέρνηση - Στο στόχαστρο ο «αναβαθμισμένος» Σκέρτσος

Τα πεδία είναι η πανδημία και η ανοσία του πληθυσμού, τα εργασιακά ζητήματα και το θέμα των πανεπιστημίων

Σχετικά Άρθρα
Πολιτικό κόστος σε 3 πεδία του κυβερνητικού έργου βλέπουν πολιτικοί αναλυτές και μάλιστα οι προβλέψεις είναι ότι η φθορά θα συνεχιστεί.
Τα πεδία είναι η πανδημία και η ανοσία του πληθυσμού, τα εργασιακά ζητήματα και το θέμα των πανεπιστημίων.
Κατ’ άλλους, η κυβέρνηση σε αυτά τα ζητήματα έχει χάσει ουσιαστικά το πάνω χέρι και έχει υποστεί μεγάλη φθορά.

Για πρώτη φορά αμφισβητείται σοβαρά ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Α. Σκέρτσος για τους εμβολιασμούς

Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε για πρώτη φορά σοβαροί αρθρογράφοι όπως ο κ. Μπουκαλάς στην Καθημερινή, ο Γ.Παπαχρήστος στα ΝΕΑ κ.α να υποστηρίζουν ξεκάθαρα ότι έχει εκπέσει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα Ελευθερία πέτυχε.
Μάλιστα, προσωποποιούσαν αυτή την αποτυχία στο πρόσωπο του Άκη Σκέρτσου, του προσώπου που πήρε πάνω του το ζήτημα του εμβολιασμού.
Εκείνος, σε ένα άρθρο του για να απαντήσει την κριτική, ανέφερε νούμερα και αυθαίρετες εκτιμήσεις που δεν γνωρίζουμε αν στέκουν.
Για παράδειγμα, είπε ότι δεν έχει σημασία το σημερινό ποσοστό των εμβολιασμών καθώς στην Ελλάδα αυτοί που απέκτησαν φυσική ανοσία μέσω της νόσησης είναι τριπλάσιος από αυτόν που έχει καταγραφεί.
Κάποιοι δηλαδή νόσησαν και δεν καταγράφηκαν εργαστηριακά.
Πως, όμως, μπορεί να αποδειχτεί αυτό;

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα είναι εκτός στόχων, πολύ κάτω από τον ευρωπαικό Μ.Ο.

Ασφαλώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο και υπολείπεται από άλλες μεγάλες χώρες.
Για παράδειγμα, η Γαλλία η οποία φημίζεται για το αντιεμβολιαστικό της πρόγραμμα αλλά και για άλλα κινήματα όπως κίτρινων γιλέκων έχει εμβολιάσει πάνω από το 70% ενώ η Ελλάδα μόνο το 57%.
Η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλά ποσοστά στους νέους αλλά η Γαλλία έχει εμβολιάσει πάνω από το 57%, δηλαδή στα ίδια με τον δικό μας γενικό πληθυσμό.
Η κατάσταση στις άλλες χώρες είναι η εξής:
Η Πορτογαλία έχει ήδη ξεπεράσει το 82% πλήρως εμβολιασμένων στο γενικό πληθυσμό, η Ισπανία είναι στο 78%, η Μάλτα πάνω από 90% ενώ η Ιταλία που βρίσκεται στο 68% διευρύνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για να πάει καλύτερα.
Από την άλλη, οι νεκροί στην Ελλάδα ανά εκατ. πληθυσμού συνεχώς αυξάνονται ξεπερνώντας κατά πολύ το μέσο όρο της Ευρώπης.

Σε μία εβδομάδα θα ξεπεράσουμε την Σουηδία της φυσικής ανοσίας σε νεκρούς

Η αυξητική πορεία των θανάτων στην Ελλάδα είναι τέτοια που σε μία εβδομάδα θα ξεπεράσουμε την Σουηδία σε σύνολο θανάτων από Covid 19 (14.813).
Την Σουηδία που ποτέ δεν έκλεισε την οικονομία της και έφτασε σε ένα πολύ μεγάλο επίπεδο φυσικής ανοσίας σε αντίθεση με την Ελλάδα που είχαμε σκληρό lockdown, κλείσιμο επιχειρήσεων και σκληρών περιοριστικών μέτρων στην κοινωνία.
Τελικά ήταν σωστή η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση; αναρωτιέται κανείς.
Πάντως, η κρίσιμη δικαιολογία της κυβέρνησης δια του κ. Σκέρτσου είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα ποσοστό «ψεκασμένων» και «αρνητών» γι’ αυτό και δεν έχουν επιτευχθεί τα νούμερα. Πόσοι είναι οι «αρνητές» στην Ελλάδα;
Παλιά έλεγαν ότι είναι γύρω στο 10-15%; Το υπόλοιπο ποσοστό γιατί δεν έχει εμβολιαστεί;
Ωστόσο, όπως προείπαμε και η Γαλλία με μεγαλύτερα κινήματα από την Ελλάδα, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση.

Κόστος και στα εργασιακά με αιχμή την e-food

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα θέματα πανδημίας τα οποία έχουν μεγάλο κόστος για την κυβέρνηση.
Η περίπτωση της e-food επανέφερε για τα καλά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και το πρόσφατο εργασιακό νομοσχέδιο.
Όλο αυτό το πεδίο – που αφορά και τη νεολαία- θα τεθεί εκ νέου στο πεδίο της αντιπαράθεσης και οι αναλυτές βλέπουν ότι η νίκη των εργαζομένων της e-food θα σημάνει νέες υποχωρήσεις από την κυβέρνηση, καθώς και στο ζήτημα του κατώτατου μισθού το οποίο θα επανεξεταστεί πριν το τέλος του χρόνου αφού η ελληνική οικονομία έχει γράψει ένα ικανοποιητικό ποσοστό.

Χωρίς σχεδιασμό για τα πανεπιστήμια – Μάλλον θα γυρίσουμε στην τηλεκπαίδευση

Τέλος, είναι σίγουρο ότι ο χώρος των πανεπιστημίων θα δημιουργήσει πολύ μεγάλες κόντρες φοιτητών με τις αρχές. Αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι Σεπτέμβριο, δεν είχε αποφασιστεί εάν τα μαθήματα θα είναι δια ζώσης.
Αποφασίστηκε τώρα. Το ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών είναι ικανοποιητικό αλλά οι νέοι έχουν χαμηλά ποσοστά. Πως θα προσέρχονται στα ιδρύματα και ποιος θα ελέγχει τα πιστοποιητικά τους ή τα διαγνωστικά τεστ;
Από την στιγμή που η πανεπιστημιακή αστυνομία έχει μπει στο πάγο, όλα εναπόκεινται στις πρυτανικές αρχές και αυτό σημαίνει μεγάλη τρύπα παραβατικότητας.
Αλλά, εκτός από τα πανεπιστήμια, στα σχολεία βλέπουμε την εξής κατάσταση.
Σχολεία σε λειτουργία ούτε 2 εβδομάδες να κλείνουν λόγω πλήθους κρουσμάτων.
Μία εικόνα που θα τη δούμε παντού. Ήδη, πλέον υπάρχει η εισήγηση να συρθούμε ξανά στην τηλεκπαίδευση ειδικά στις ηλικίες που δεν έχουν ακόμα εμβολιασμούς, δηλαδή στα δημοτικά σχολεία.
Είναι σίγουρο ότι η Νίκη Κεραμέως θα βρεθεί εκ νέου στο στόχαστρο της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης