Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετά την Ε-food ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει ψηλά το θέμα του κατώτατου μισθού – Δίλημμα για την κυβέρνηση: ΣΕΒ ή κόστος;

Μετά την Ε-food ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει ψηλά το θέμα του κατώτατου μισθού – Δίλημμα για την κυβέρνηση: ΣΕΒ ή κόστος;
Παραδοχή βουλευτών ότι η τροπολογία τους στριμώχνει για τα delivery
Σχετικά Άρθρα

Μετά την χθεσινή εξέλιξη 23/9/2021 με την απόφαση της e-food να μετατρέψει τις συμβάσεις των εργαζόμενων της σε συμβάσεις μισθωτής εργασίας αορίστου χρόνου και παράλληλα να τους αναγνωρίσει ως προϋπηρεσία το χρόνο που δούλευαν στην εταιρεία, η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει ένα μεγάλο πεδίο δράσης για ακόμα πιο δυναμική αντιπολίτευση.

Παραδοχή βουλευτών ότι η τροπολογία τους στριμώχνει


Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σχολίαζαν ότι η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για μετατροπή όλων των συμβάσεων των delivery μας έβαλε στη γωνία καθώς οτιδήποτε άλλο και να υπερασπιζόμασταν θα φαινόμασταν ως αντιεργατικοί.
Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν μπήκε καν στο κόπο να υπερασπιστεί τη λογική των freelancer στα delivery, παρόλο που είναι η κύρια πρακτική στην Ευρώπη, πλην Ισπανίας και Πορτογαλίας. Σημάδι της πίεσης είναι ότι η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουρισμού πραγματοποιεί σήμερα απεργία.

Οι αντιδράσεις σε social media και η μεγάλη πορεία άλλαξαν τα δεδομένα


Η επίδραση της τροπολογίας ΣΥΡΙΖΑ είχε ως αποτέλεσμα να κινηθεί άμεσα η E-food και να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.
Είχε προηγηθεί μία μεγαλειώδη συγκέντρωση όπου οι δρόμοι γύρω από τα Προπύλαια είχαν γίνει «κόκκινοι» από την κόκκινη εξάρτηση των διανομέων της E-food αλλά και ένα τεράστιο εμπάργκο στην εταιρεία στα τα social media.
Άλλωστε, εάν κρίνουμε και από τα σχόλια, η κυβέρνηση είχε «αδειάσει» την εταιρεία δημοσίως για την απαράδεκτη πρακτική της και την κακή επικοινωνιακή της τακτική.
Και να θυμηθούμε και κάτι άλλο.
Η e-food πρώτη έφερε στην δημόσια σφαίρα το ζήτημα του εργασιακού καθεστώτος των delivery με ερώτηση που είχε κάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την E-food προχωράει στο ζήτημα του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ


Ωστόσο, τώρα οι πληροφορίες μας συντείνουν στο εξής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να αυξήσει την επίδραση που είχε η κρίσιμη τροπολογία σκέφτεται να προχωρήσει και στο ζήτημα του κατώτατου μισθού.
Ήδη από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλεξης Τσίπρας πρότεινε τα 800 ευρώ επιχειρηματολογώντας ότι είναι μία αύξηση που ανταποκρίνεται και στον πληθωρισμό και την ακρίβεια αλλά στο να τονωθεί το εισόδημα των νέων εργαζομένων. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε τυχαία αυτό το νούμερο.
Η δραστική αύξηση του δείκτη της ανάπτυξης που μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 8%, θυμίζει μοιραία την υπόσχεση Μητσοτάκη για αύξηση του μισθού στο διπλάσιο της ανάπτυξης, δηλαδή στο 16%.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα πέσει στην παγίδα;


Τι μπορεί να ισχυριστεί η κυβέρνηση;
Ότι η ανάπτυξη αυτή είναι πλασματική; Δεν την συμφέρει για πολλούς λόγους.
Αργότερα θα επικαλεστεί αυτή τη ανάπτυξη για πολιτικούς λόγους.
Άλλωστε, σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού λόγω της πανδημίας και της ακρίβειας σκέφτονται να προχωρήσουν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ισπανίας. Κοινώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναπόφευκτα θα στριμωχτεί από τα γεγονότα. Δηλαδή από την ακρίβεια αλλά και από το πολιτικό μομέντουμ, των διεκδικήσεων της κοινωνίας όπως συνέβη με την e-food.

Ή θα δυσαρεστήσει τον ΣΕΒ ή θα πάρει πολιτικό κόστος


Πάντως σε αυτή τη φάση είναι ιδιαίτερα αρνητικός ο ΣΕΒ σε μία μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από αυτή που ήδη έχει ανακοινωθεί, 2%.
Και ο ΣΕΒ έχει μία μεγάλη επίδραση στην κυβέρνηση μέσω συγκεκριμένων προσώπων.
Οποιαδήποτε απόφαση θα είναι ρίσκο για το Μαξίμου.
Από την μία, όπως με τη e-food θα εισπράξει κόστος εάν δεν προχωρήσει σε αύξηση και από την άλλη θα χάσει ένα πολύ μεγάλο σύμμαχο-κοινωνικό εταίρο.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης