Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το φιλόδοξο παιχνίδι Ελπιδοφόρου για το Φανάρι, οι αποστάσεις Βαρθολομαίου - Καρλούτσου και η γκρίνια της Αθήνας - Λευκωσίας

Το φιλόδοξο παιχνίδι Ελπιδοφόρου για το Φανάρι, οι αποστάσεις Βαρθολομαίου - Καρλούτσου και η γκρίνια της Αθήνας - Λευκωσίας
Η Αθήνα εκνευρισμένη αλλά δεν μπορεί να αναβάλει τη συνάντηση λόγω της Ομογένειας
Σχετικά Άρθρα

To «πατριαρχικό» παιχνίδι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής έχει εκνευρίσει την Αθήνα μετά και την παρουσία του πρώτου στα εγκαίνια του Σπιτιού της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη.
Ο φιλόδοξος Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε παρά την αντίθεση βασικών του συμβούλων να παραστεί στα εγκαίνια παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan, του Υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu και –το χειρότερο- του τουρκοκύπριου ηγέτη Ersin Tatar.
Χειρότερο διότι η παρουσία του μπροστά στον Τατάρ σημαίνει έμμεση αναγνώριση του τουρκοκύπριου αλλά και του ψευδοκράτους.

Η Αθήνα εκνευρισμένη αλλά δεν μπορεί να αναβάλει τη συνάντηση λόγω της Ομογένειας

Η Αθήνα, παρά το γεγονός ότι θέλει να κρατήσει το περιστατικό στα χαμηλά, προφανώς για να μην επισκιάσει όλο το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, έχει ενοχληθεί με την ενέργεια του Αρχιεπισκόπου η οποία, όπως λένε καθοδηγείται από προσωπικά κίνητρα και φιλοδοξίες.
Μάλιστα, ραντεβού με τον Αρχιεπίσκοπο ο Πρωθυπουργός δεν θα κάνει αλλά είναι προγραμματισμένη συνάντηση τους στο πλαίσιο της ξενάγησης του κ. Μητσοτάκη στο Ground Zero και την ανακαινισμένη εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Εξάλλου, στην ίδια συνάντηση ο Πρωθυπουργός θα δει και ομογενείς και δεν θα ήθελε με τίποτα να διακινδυνέψει τις επαφές με την ομογένεια, πόσο μάλλον όταν στις επόμενες εκλογές θα έχει δικαίωμα ψήφου.

Έντονες οι διαμάχες με τον Father Αλεξ Καρλούτσο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BN, o Αρχιεπίσκοπος είχε εκδηλώσει την πρόθεση του να παραστεί στα εγκαίνια του Ερντογάν με την οποία διαφώνησε ανοικτά ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Αλεξ Καρλούτσος.
Ο Father Alex, ο οποίος είναι πολύ γνωστός στους κύκλους της ομογένειας και έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον Πρόεδρο της Αμερικής Joe Biden, έχει πάρει εδώ και καιρό αποστάσεις από το προσωπικό παιχνίδι του Αρχιεπισκόπου. Καταρχάς, να πούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες κοντράρονται για θέματα πολιτικής της Αρχιεπισκοπής.

Γιατί ο Ελπιδοφόρος σιώπησε για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden;

Οι πηγές μας θέλουν τους δύο άνδρες να βρίσκονται ξανά σε ανοικτή διαφωνία όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων πράξη που χαιρετίστηκε και από τους ιεραρχικούς κύκλους.
Θυμίζουμε ότι παρά τις διαφωνίες στο δόγμα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει ταχθεί στο πλευρό των Αρμενίων Χριστιανών και ο Πατριάρχης των Αρμενίων Καρεκίν έχει εναντιωθεί ανοικτά στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.
Τότε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, παρά το γεγονός ότι η αναγνώριση ήταν μία θετική εξέλιξη και για την ελληνική διπλωματία, αποφάσισε να μην βγάλει καμία ανακοίνωση, προφανώς για να μην ενοχληθεί η Άγκυρα και η τουρκική διπλωματία που είχε εκνευριστεί ιδιαίτερα από αυτή την αναγνώριση από τις ΗΠΑ.
Πηγές τότε αναρωτιώντουσαν «Είσαι θρησκευτικός ηγέτης της χώρας που έκανε την αναγνώριση και υποτίθεται αναγνωρίζεται η γενοκτονία χριστιανών και εσύ αρνείσαι να κάνεις δήλωση;».

Το φλερτ Ελπιδοφόρου με τον Erdogan και την Άγκυρα είναι σταθερό

Γιατί, όμως, ο Ελπιδοφόρος θέλει να είναι αρεστός στους Τούρκους και τον Erdogan;
Όλα σχετίζονται με την φιλοδοξία του να γίνει Οικουμενικός Πατριάρχης, σύμφωνα με διάφορες πηγές της Εκκλησίας.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, εκτός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα πρέπει να έχει τουρκική υπηκοότητα, η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να δει την λίστα με τους υποψήφιος προς εκλογή Οικουμενικούς Πατριάρχες και να εξαιρεί όποιον θεωρεί εχθρό του τουρκικού κράτους. Οπότε το φλερτ Ελπιδοφόρου και Άγκυρας είναι με αμοιβαία οφέλη.
Η Άγκυρα δεν θα εξαιρούσε ποτέ έναν ελληνορθόδοξο ανώτερο κληρικό που αναγνωρίζει εμμέσους μέχρι και τους Τουρκοκυπρίους…
Στον αγώνα του να γίνει Οικουμενικός, ο Βαρθολομαίος αποκτάει ένα πολύ σημαντικό – αν όχι τον σημαντικότερο- σύμμαχο…

Τι πιστεύει η πλευρά Βαρθολομαίου

Και το Πατριαρχείο τι κάνει;
Όλα όσα γίνονται, η πλευρά Βαρθολομαίου τα βλέπει σε απόσταση.
Κατανοεί τις υπερφιλοδοξίες του Ελπιδοφόρου και θεωρεί ότι με τις ενέργειές του εκτίθεται προς τους Έλληνες αλλά αποκτάει και ιδιαίτερες εχθρότητες μέσα στους ιεραρχικούς κύκλους.
Στους δε Κυπρίους μάλιστα, θεωρείται ήδη persona non grata και από την στιγμή που πήγε στα εγκαίνια κυπριακές οργανώσεις και σύλλογοι της ομογένειας έχουν κατακλύσει με μηνύματα και επιστολές οργής την Αρχιεπισκοπή στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Η εξουσία φθείρει

Ίσως και να συμφέρει το Φανάρι, η «αμετροέπεια» Ελπιδοφόρου παρόλο που ο τελευταίος υπήρξε πνευματικό του παιδί του Βαρθολομαίου. Ωστόσο, όπως φαίνεται η εξουσία φθείρει. Και δεν πείθουν κανένα οι δηλώσεις Ελπιδοφόρου ότι είχε την ευκαιρία να αναφέρει στον Ερντογάν για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Δεν γίνεται να νομιμοποιείς με την παρουσία σου την τουρκική προκλητικότητα. Ένας αυτόπτης μάρτυρας που επισκέφτηκε προσφάτως τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο άκουσε εμβρόντητος τον ιεράρχη σε συζήτηση να αναφέρει «Εσείς οι Έλληνες», σαν να επρόκειτο για ξένο προς αυτόν λαό. Να θυμίσουμε απλά ότι ο Ελπιδοφόρος γεννήθηκε με το όνομα Ιωάννης Λαμπρινιάδης από Έλληνα Κωνσταντινοπολίτη πατέρα και Ελληνίδα μητέρα.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης