Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σύνοδος EUMED – Συνάντηση Μητσοτάκη - Draghi για κλιματική κρίση, ασφάλεια στη Μεσόγειο

Σύνοδος EUMED – Συνάντηση Μητσοτάκη - Draghi για κλιματική κρίση, ασφάλεια στη Μεσόγειο
Παρούσα και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen

(upd2) Στη σκιά της συμφωνίας ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας – Αυστραλίας, η οποία αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα και συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού αλλά και επηρεάζει παραδοσιακές δυτικές συμμαχίες και ισορροπίες παγκοσμίως, πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 17/9 στην Αθήνα η Σύνοδος Κορυφής των μεσογειακών κρατών της ΕΕ.
Σε αυτήν θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά η Κροατία και η Σλοβενία.

Μεσόγειος και κλιματική κρίση στη συνάντηση Μητσοτάκη - Draghi

Οι προκλήσεις στη Μεσόγειο αλλά και ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής απασχόλησαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ιταλό ομόλογό του Mario Draghi, κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής EUMED που φιλοξενείται στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο δίνοντας έμφαση στη συνεργασία στον οικονομικό τομέα.
Συζήτησαν ακόμη για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων το Μεταναστευτικό.
Ο πρωθυπουργός και ο Ιταλός ομόλογός του έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, καθώς και στη συνεργασία των δύο χωρών σε αυτό τον τομέα.
Συζήτησαν ακόμα για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών.

Η ατζέντα της Συνόδου

Στην ατζέντα της Συνόδου που αποκτά ξεχωριστή γεωπολιτική βαρύτητα, βρίσκονται οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως η απειλή κύματος μεταναστευτικών ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.
Επιπλέον, στο τραπέζι θα τεθούν η κλιματική κρίση, η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.
Επίσης, δεν αποκλείεται οι ηγέτες να αναφερθούν και στο νέο σύμφωνο ασφαλείας ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας – Αυστραλία, το οποίο μάλιστα έγινε δεκτό από οργή από τη Γαλλία.

Ποιοι θα συμμετάσχουν

Στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος πέρα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Robert Abela, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Yanez Yansa, και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Augusto Santos Silva.
Την ξεχωριστή σημασία της Συνόδου υπογραμμίζει και η παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Συναντήσεις Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenkovic.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη Διακήρυξη της Αθήνας όπου, όπως είπε, διατυπώνονται με σαφήνεια οι προτεραιότητες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Μεσογείου απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Κατόπιν ο Κ.Μητσοτάκης συναντήθηκε (στις 14:15)  με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Mario Draghi, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Στις 17:00 η Σύνοδος

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9 ενώ στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Φρούριο η Αθήνα

Λόγω της Συνόδου Κορυφής η ΕΛ.ΑΣ. απαγόρευσε τις συναθροίσεις, αλλά και κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση από τις 06:00 έως και τις 24:00 σήμερα Παρασκευή (17/09).
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση, η Αστυνομία αναφέρει: «Η απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει της πραγματοποίησης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» της Διάσκεψης Κορυφής EUMED 9 και των προγραμματισμένων συμμετοχών σε αυτή επίσημων προσώπων».
Έτσι, λοιπόν, η απαγόρευση συναθροίσεων και δημόσιων εκδηλώσεων απαγορεύεται στην περιοχή που περικλείεται από τις εξής οδούς και λεωφόρους: Λ. Αμαλίας & Λ. Βασ. Όλγας – Λ. Βασ. Όλγας – αριστερά Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – δεξιά Σπύρου Μερκούρη – αριστερά Μιχαλακοπούλου (έως τη συμβολή της με τη Χατζηγιάννη Μέξη) – αριστερά Χατζηγιάννη Μέξη – αριστερά Λ. Βασ. Σοφίας – δεξιά Σέκερη – Σόλωνος – αριστερά Λυκαβηττού – Αμερικής – Κολοκοτρώνη – αριστερά Βουλής – δεξιά Ναυάρχου Νικοδήμου – Φλέσσα – αριστερά Τριπόδων – Λυσικράτους – Πύλη Ανδριανού.
Ακόμα, ανάλογη απαγόρευση ισχύει και για την περιοχή που περικλείεται από τις εξής οδούς και λεωφόρους: Λ. Συγγρού (στο ύψος Λ. Αμφιθέας & Λ. Κατσώνη) – Λ. Κατσώνη – Επαμεινώνδα – Λ. Ποσειδώνος (ρεύμα προς Γλυφάδα) – Λ. Απόλλωνος – Ηχούς – Λ. Αμφιθέας (έως στο ύψος της Λ. Συγγρού).
Ωστόσο, παρά τη σχετική απαγόρευση, φορείς και οργανώσεις έχουν προαναγγείλει συνάθροιση για τις 19:00 στην Πλατεία Συντάγματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης