Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν επιβράβευσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Κυριάρχησε η πολιτική μετριότητα χωρίς ορατότητα

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν επιβράβευσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Κυριάρχησε η πολιτική μετριότητα χωρίς ορατότητα
Το ελληνικό χρηματιστήριο, επιδεικνύει αυτή την δραματικά μέτρια οικονομία, γιατί και η οικονομία είναι μέτρια και οι επιδόσεις ως χώρα είναι μέτριες και η επενδυτική ορατότητα περιορισμένη
Σχετικά Άρθρα

Η πολιτική και οι πολιτικοί επιβραβεύονται είτε από το χρηματιστήριο που αποτελεί τον καθρέφτη της οικονομίας, είτε από την κοινωνία που κάθε 4ετία ή στις δημοσκοπήσεις αναγνωρίζει τις προσπάθειες της εκάστοτε κυβέρνησης.
Εστιάζοντας στην συμπεριφορά του χρηματιστηρίου, η πραγματικότητα είναι η εξής, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν επιβράβευσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί από χαμηλή αποτελεσματικότητα και γενικώς μετριότητα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο, δεν θα αξιολογήσει την αποτυχία του επιτελικού κράτους στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, είναι ένα κοινωνικό θέμα με προεκτάσεις, αλλά αποτελεί κοινωνικό ζήτημα.
Επίσης δεν θα αξιολογήσει τις γκάφες και τα λάθη στην διαχείριση της πανδημίας που έχει στιγματίσει την ελληνική κοινωνία, ούτε τον λανθασμένο διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα αξιολογήσει

  • Πως συμπεριφέρεται η οικονομία, το ΑΕΠ αυξάνεται, τα δημοσιονομικά ελλείμματα μειώνονται;
  • Το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώνεται ή αυξάνεται;
  • Οι τράπεζες εξυγιαίνονται και πως αυτή η εξυγίανση αγγίζει την εθνική οικονομία;
  • Οι ιδιωτικοποιήσεις προωθούνται – αν και δεν έχουν μείνει και πολλές – και πως αυτές είναι επωφελείς;
  • Πως ευνοείται η οικονομία από τα μηδενικά επιτόκια καταθέσεων και την χαλαρή – ακόμη τουλάχιστον – πολιτική της ΕΚΤ;
  • Πως θα αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός που συμβάλλει στην αύξηση των τιμών υπηρεσιών και προϊόντων;
  • Ο τουρισμός που αποτελεί μια πηγή εσόδων για την Ελλάδα, πόσο μπορεί να ανακάμψει;
  • Θα αξιολογήσει πόσο γρήγορα η εθνική οικονομία θα ανακάμψει από το σοκ του covid 19.

Ο βασικός λόγος που ενώ τα χρηματιστήρια διεθνώς έχουν σημειώσει ράλι και καταγράφουν ιστορικά υψηλά, ενώ αντιθέτως το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να αποτελεί μια επενδυτική μετριότητα σχετίζεται με το γεγονός ότι στους βασικούς τομείς της οικονομίας – όχι βέβαια σε όλους καθώς υπήρξαν και θετικές εξαιρέσεις – κυριάρχησε η μετριότητα.
Στις τράπεζες π.χ. σημειώθηκε μεγάλο έργο και φθάνοντας προς το τέλος του 2021 οι ελληνικές τράπεζες από 45% NPEs έχουν βρεθεί με μονοψήφια ποσοστά προβληματικών ανοιγμάτων.
Πρόκειται για την πιο ουσιαστική και αποτελεσματική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης αλλά η επιβράβευση αυτής της προσπάθειας ήταν να καταργήσει το χαρτοφυλάκιο για τις τράπεζες στο Υπουργείο οικονομικών και βεβαίως να καταργήσει και το αρμόδιο Υπουργό.
Ως προς τον τουρισμό, καταγράφεται μια ανάκαμψη αλλά είναι σχεδόν 50% χαμηλότερα του 2019.
Στο χρέος η κατάσταση είναι απαράδεκτα τραγική, προσεγγίζει τα 400 δισεκ. και αποτελεί αποτυχία στην μακροχρόνια διαχείριση ενός μείζονος σημασίας πρόβλημα.
Στα δημοσιονομικά ελλείμματα επίσης αφού έφθασαν στα 32-34 δισεκ. ευρώ σωρευτικά την διετία 2020 με 2021.

Αξιοποίηση μηδενικών επιτοκίων για να χρεωθεί η Ελλάδα περισσότερο

Η στρατηγική των μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ αξιοποιήθηκε στην Ελλάδα με περισσότερο χρέος για να καλυφθούν μαύρες τρύπες και ελλείμματα χωρίς να υπάρχει κανένα αναπτυξιακό πρότυπο.
Είναι ενδεικτικό ότι την ημέρα όπου το ΑΕΠ της Ελλάδος αυξανόταν 16,2%... το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε παραμένοντας στάσιμο από τον Απρίλιο του 2021 στην ζώνη των 900 μονάδων.
Όταν οι άλλες αγορές έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ εκμεταλλευόμενες νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα διεθνώς 30 δισεκ. το ελληνικό χρηματιστήριο απαξιώνεται με χαμηλούς τζίρους, με το 50% των επενδυτών να έχει αδρανοποιηθεί και η επενδυτική στασιμότητα να κυριαρχεί.
Που είναι το αναπτυξιακό πρόσημο της οικονομίας, πέραν από μια αέναη και φαύλη αύξηση δαπανών και χρεών;

Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να ανακάμψει;

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να ανακάμψει γιατί απλά δεν μπορούμε να ξεγελάσουμε τους επενδυτές.
Εάν εξαιρέσεις 2-3 μεγάλους ξένους επενδυτές π.χ. CVC που έχουν επενδύσει σοβαρά κεφάλαια, οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία είναι εντυπωσιακά ελάχιστες.
Τα τελευταία χρόνια με τα μνημόνια και η έσχατη διακυβέρνηση δεν προσέφεραν καμία αλλαγή στην καινοτομία ή δεν δημιούργησαν βάσεις ώστε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο.
Η ίδια δομή που είχε το 2014, την ίδια δομή έχει η οικονομία και το 2021.
Οι επενδυτές βλέπουν τα προβλήματα, στο ζήτημα του χρέους η Ελλάδα ξεπέρασε την Ιαπωνία, βρισκόμαστε στην χειρότερη θέση διεθνώς και αυτό είναι μια πικρή αλήθεια.
Από το 2023 θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ όπερ σημαίνει ότι με ρυθμό ανάπτυξης 4,5% τα 2,2% θα πηγαίνουν στο χρέος και 2,3% στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.
Μετριότητα.
Οι τράπεζες εξυγιάνθηκαν αλλά στο βέλτιστο σενάριο δεν μπορούν να παράξουν πάνω από 500 εκατ κέρδη ή κάθε μια όπερ σημαίνει ότι ένας κλάδος με ενεργητικό 300 δισεκ. παράγει κέρδη από το 2022 περί τα 2 δισεκ.
Σε σύνολο κεφαλαίων 21-22 δισεκ. είναι μια απόδοση κοντά στο 10% που ενώ είναι εντός των διεθνών standard δεν αποτελεί κίνητρο – ακόμη – προσέλκυσης επενδυτών.
Στις ιδιωτικοποιήσεις, το ζήτημα του Ελληνικού είναι μακρά διαρκείας, χωρίς άμεσα αντιληπτά αποτελέσματα για την κοινωνία και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να μειώνει το χρέος της ΔΕΗ αλλά δεν αποτελεί και αναπτυξιακή ιδιωτικοποίηση.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, επιδεικνύει αυτή την δραματικά μέτρια οικονομία, γιατί και η οικονομία είναι μέτρια και οι επιδόσεις ως χώρα είναι μέτριες και η επενδυτική ορατότητα περιορισμένη
Το χρηματιστήριο είναι ο καθρέφτης της οικονομίας, όταν οι άλλες χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά το ελληνικό χρηματιστήριο λιμνάζει στην μετριότητα.
Οι παθογένειες του παρελθόντος, αποτελούν μέρος των παθογενειών του παρόντος και… όπως θα αποδειχθεί και του μέλλοντος.
Η διακυβέρνηση της ΝΔ, δεν τα έκανε όλα λάθος, ούτε αυτό το συμπέρασμα είναι σωστό, δεν θα αντικατοπτρίζει την αλήθεια.
Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη όμως αποδείχθηκε μετριότητα απέναντι σε μια τοξικά προβληματική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι τώρα η διακυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει προσφέρει τίποτε στην εξέλιξη της Ελλάδος και της εθνικής μας οικονομίας.
Οπότε εύλογα το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καθηλωθεί γιατί απουσιάζει επενδυτική ορατότητα….
Όταν οι άλλοι σπάνε ρεκόρ εμείς εδώ στην Ελλάδα 6 μήνες είμαστε στάσιμοι.
Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

Υποσημείωση

Εάν μετά την διόρθωση που θα έρθει προσεχώς... το χρηματιστήριο ακολούθως, ανακάμψει προς τις 1000 μονάδες αυτό δεν αλλάζει την εικόνα μετριότητας.
Όταν οι άλλες αγορές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει στον βούρκο της μετριότητας, οτιδήποτε αναφερθεί δεν θα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Μετριότητα στην οικονομία, μετριότητα και στο χρηματιστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης