Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τέσσερα μεγάλα μέτωπα «περιμένουν» στην γωνία τον Πρωθυπουργό μετά τη φιέστα της ΔΕΘ

Τέσσερα μεγάλα μέτωπα «περιμένουν» στην γωνία τον Πρωθυπουργό μετά τη φιέστα της ΔΕΘ
Ωστόσο, άλλα στελέχη της κυβέρνησης βλέπουν ότι μετά τη Δ.Ε.Θ η κυβέρνηση προσγειώνεται στην σκληρή πραγματικότητα του φθινοπώρου.

Αναμφίβολα ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη με ένα καλάθι παροχών με το οποίο θα προσπαθήσει να ισοφαρίσει τη χασούρα από τις μεγάλες ήττες των πυρκαγιών και του ανασχηματισμού.
Επιτελικά στελέχη, θεωρούν ότι το καλάθι Μητσοτάκη σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση του ΑΕΠ 16% για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 αποτελούν ένα πολύ θετικό μομέντουμ για την κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξουν την τωρινή της εικόνα.
Γι’ αυτό το λόγο, μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε υπάρχει ξαφνική σιγή από τις δημοσκοπικές εταιρίες για μη δημοσιοποίηση μετρήσεων σχετικά με τη πρόθεση ψήφου και άλλων ποιοτικών χαρακτηριστικών που θα κρίνουν σε ποσοστό ποια είναι η ζημιά της κυβέρνησης τον Αύγουστο.
Και ενδεχομένως, να υπάρχει και δάκτυλος κυβερνητικός – η κυβέρνηση έχει υπουργούς 2 μεγαλοδημοσκόπους- προκειμένου να γίνουν δημοσιεύσεις μετά τη ΔΕΘ και αφού ο πολίτης ακούσει για τις παροχές Μητσοτάκη.
Ωστόσο, άλλα στελέχη της κυβέρνησης βλέπουν ότι μετά τη Δ.Ε.Θ η κυβέρνηση προσγειώνεται στην σκληρή πραγματικότητα του φθινοπώρου.
Τα μέτωπα είναι πολλά και αφορούν πολύ κόσμο.

1ο μέτωπο- Σχολεία αρχίζουν την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021


Η λογική της Υπουργού Παιδείας ότι τα σχολεία δεν πρόκειται να κλείσουν δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας στους γονείς. Εάν σε μία τάξη υπάρχουν κρούσματα, το τμήμα θα κλείνει – αν παράδειγμα έχει 30 παιδιά- όταν θα αρρωστήσουν τα 16, δηλαδή το 50%+1.
Μέτρο το οποίο μπορεί να δημιουργήσει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, δηλαδή να γίνουν όλες οι τάξεις γρήγορα – ειδικά με την μετάλλαξη Δέλτα- υγειονομικές βόμβες που θα συμπαρασύρουν και τις οικογένειες των παιδιών. Είναι εμφανές ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις και στα 2-3 κρούσματα στη τάξη οι γονείς θα προτιμήσουν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σχολείο παρά να τους κάνουν κάθε μέρα τεστ.
Έρχεται, όμως, το υπουργείο και λέει ότι αυτές οι απουσίες παιδιών δεν θα δικαιολογούνται και καταλαβαίνει κανείς ότι εκεί θα επέλθει σύγκρουση.
Διότι ναι μεν οι γονείς που δουλεύουν θέλουν τα παιδιά τους σχολεία αλλά όταν τίθεται θέμα υγείας θα προτιμήσουν την τηλεκπαίδευση.
Άλλωστε, η τηλεκπαίδευση πέρυσι λειτούργησε με προβλήματα γι’ αυτό και δεν αποτελεί την κύρια λύση του Υπουργείου.

2ο μέτωπο – Έρχονται οι περιορισμοί για μη εμβολιασμένους από 13 Σεπτεμβρίου 2021 


Από Δευτέρα έρχονται οι μεγάλοι περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους.
Αρχίζουν οι διακρίσεις, παρόλο που πολλοί υποστηρίζουν ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να ήταν και σκληρότερα για τους μη εμβολιασμένους.
Στους χώρους εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό θα πρέπει να πληρώνουν από τη τσέπη τους το εργαστηριακό τέστ.
Σε σχολεία, πανεπιστήμια, εστίαση, τουρισμό, θέατρα, σινεμά κτλ δύο υποχρεωτικά τεστ τη βδομάδα.
Στα ταξίδια οι ανεμβολίαστοι θα χρειάζονται τεστ.
Ελεύθερη πρόσβαση σε σινεμα, θέατρα, κλειστά γήπεδα,γυμναστήρια κ.α θα έχουν οι εμβολιασμένοι, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα χρειάζονται rapid που θα το πληρώνουν. Και φυσικά χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους εάν υπάρχει συνάρθροιση.

3ο μέτωπο – Έρχονται υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε ένστολους, υπηρεσίες και ίσως και 60χρονους


Είναι ένα μέτρο που θα κλειδώσει μετά την ΔΕΘ. Ωστόσο, επειδή υπήρξε σχετική συμμόρφωση στους υγειονομικούς η κυβέρνηση σκέφτεται να το αξιοποιήσει και σε άλλες υπηρεσίες που έχουμε συχνή επαφή με το κόσμο, όπως εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.α. αλλά και στην αστυνομία.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στους άνω των 60 επειδή εκεί έχουμε σχετικά μικρό ποσοστό εμβολιασμένου (75%) και αυτή η ηλικιακή ομάδα έχει πιο σκληρά συμπτώματα και μπορεί να μπει στις ΜΕΘ.
Το ζήτημα είναι το πλαίσιο κυρώσεων διότι στους υπαλλήλους υπάρχει η κύρωση της αναστολής μισθού. Στους άνω των 60 τι μπορεί να γίνει; Να κοπεί η σύνταξη ή μέρος αυτής;
Νομίζω θα πρόκειται για σκληρό μέτρο που θα φέρει μεγάλες αντιδράσεις και μάλλον θα μείνει στο συρτάρι.

4ο μέτωπο – Ανατιμήσεις σε βασικά είδη, ακριβότερο ρεύμα, δύσκολος και κρύος χειμώνας


Η κυβέρνηση πηγαίνει στη ΔΕΘ με ένα πακέτο μέτρων για την ακρίβεια ανάμεσα στα οποία είναι και η αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος μέσω αύξησης του κατώτατου μισθού και περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.
Επίσης, προαναγγέλλει ελέγχους στην αγορά και πλήρη λειτουργία της υπηρεσίας Προστασία του Καταναλωτή και ενδεχομένως εάν ξεφύγουν οι τιμές σε βασικά προϊόντα να προτιμηθεί και το έσχατο μέτρο της διατίμησης.
Τέλος, σε ότι αφορά το ρεύμα θεωρείται βέβαιη η κρατική επιδότηση σε ασθενή νοικοκυριά. Ωστόσο, αυτό που φοβίζει είναι η αύξηση τιμών σε προιόντα που αποτελούν ευρείας κατανάλωσης όπως είναι ο καφές, το σουβλάκι, ψωμί κ.α αλλα και το πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικά το φυσικό αέριο που έχει πλέον πολλούς καταναλωτές στην Ελλάδα.
Παρόλο που είναι παγκόσμιο φαινόμενο, η κυβέρνηση θα χρεωθεί την ακρίβεια. Θα μπορούσε, λένε πολλοί, να αποφασίσει , τώρα που θα υπάρξει ακρίβεια, μία πιο γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης