Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Η κούρσα για 4 το φθινόπωρο, ο κίνδυνος διχοτόμησης και η μοίρα της Ένωσης Κέντρου

ΚΙΝΑΛ: Η κούρσα για 4 το φθινόπωρο, ο κίνδυνος διχοτόμησης και η μοίρα της Ένωσης Κέντρου
Κοντολογίς, στο ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο γίνεται…

Όσο συνεχίζεται το φλερτ της κυβέρνησης με την Κεντροαριστερά, τόσο ο χώρος θα βρίσκεται σε συνεχή ώσμωση.
Ειδικότερα, όλο το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ΚΙΝΑΛ.
Ο χώρος αυτός είναι η τελευταία δεξαμενή που έχει μείνει για αξιοποίηση και οι εξελίξεις στο θέμα της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ θα ενεργοποιήσει τις δυνάμεις που είτε θα πάνε στη Νέα Δημοκρατία του Κ. Μητσοτάκη είτε θα προσδεθούν στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Φώφη θέλει χρόνο και ο Ανδρέας οργανώνει το Κίνημα της Ταβέρνας

Κοντολογίς, στο ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο γίνεται.
Η Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που ήταν να γίνει καλοκαίρι, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τέλη Σεπτέμβρη και οι εκλογές που ήταν να γίνουν Οκτώβρη ή Νοέμβρη τώρα μπορεί να πάνε και αρχές Δεκεμβρίου.
Κοινώς, η Φώφη Γεννηματά δεν βιάζεται να κάνει τις εκλογές διότι κερδίζει πολύτιμο χρόνο ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος βιάζεται φοβούμενος ότι θα χάσει το μομέντουμ της νέας υποψηφιότητας.
Αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν βιάζεται, αλλά περιμένει να «κερδίσει» από την φθορά και αντιπαλότητα Φώφης-Ανδρέα.
Τέλος, ο Χ.Καστανίδης ενδεχομένως να μην στηριχτεί ούτε από τους Παπανδρέου, οι οποίοι προσανατολίζονται στην στήριξη της Φώφης Γενηματά.
Καταστατικά να πούμε, ότι η Φώφη μπορεί να τραβήξει το θέμα των εκλογών μέχρι και Μάρτιο. Και εάν φανούν στον ορίζοντα και εθνικές εκλογές την άνοιξη, να αναβληθεί κάθε εσωκομματική διαδικασία.
Wishfull thinking.
Ο δε Λοβέρδος συνεχίζει τα ταξίδια του σε όλη την επικράτεια, προσκαλώντας στελέχη σε ταβέρνες και καφενεία, μιλώντας με απλό κομματικό κόσμο και πολίτες.
Οι επικριτές του, βεβαίως, προσπαθώντας να μειώσουν το εγχείρημά του μιλούν για το «Κίνημα της Χασαποταβέρνας».

Ποιος θα είναι ο εγγυητής των διαδικασιών των εκλογών;

Επίσης, μεγάλο ζήτημα είναι αυτό του επιβλέποντα της διαδικασίας των εκλογών. Παλαιότερα είχε επιστρατευτεί ο Νίκος Αλιβιζάτος.
Ο γνωστός Συνταγματολόγος έχει, όμως, σχέσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και αποτελεί κόκκινο πανί για κάποιους από τους υποψήφιους αρχηγούς.
Ποιο θα είναι το πρόσωπο στο οποίο οι 4 διεκδικητές θα συμφωνήσουν για να τρέξει τις διαδικασίες και να εγγυηθεί το αδιάβλητο;
Τώρα, πως θα κατοχυρωθούν οι υποψηφιότητες των τεσσάρων; Το πιθανότερο είναι μέσω Κεντρικής Επιτροπής, όποιος συγκεντρώσει το 15% του συνόλου της Κ.Ε να ονομάζεται κατευθείαν υποψήφιος. Θα τα καταφέρουν όλοι;

Αθόρυβη δουλειά από Μητσοτάκη στο ΚΙΝΑΛ

Ο μόνος που δουλεύει αθόρυβα και σοβαρά για το χώρο της Κεντροαριστεράς είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στον ανασχηματισμό βρέθηκε να ψάχνει στελέχη από την Κεντροαριστερά, διατηρεί διαύλους με στελέχη του κόμματος (Φλωρίδης, Διαμαντοπούλου, Μανιάτη, Γρηγοράκο) αλλά το κυριότερο είναι σε διαρκή συνεννόηση με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και κρίσιμο στελεχιακό δυναμικό που ανδρώθηκε επί Σημίτη.
Τρανό παράδειγμα ο Κύπριος νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης.
Φυσικά, παρακολουθεί τις εξελίξεις του ΚΙΝΑΛ από κοντά και ενδεχομένως μετά τις εκλογές στο κόμμα, να ανοίξει τα χαρτιά του.
Από την άλλη, Σημίτης και γνωστοί αρθρογράφοι κεντροαριστερής προελεύσεως έχουν ταχθεί στο να φύγει η Φώφη Γεννηματά από το κόμμα, θεωρώντας ότι έχει κριθεί και ότι πλέον δεν μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο.
Το ίδιο και ο Ν.Ανδρουλάκης, ο οποίος επίσης έχει κριθεί σε εσωκομματική διαδικασία. Δι’ αυτής της θέσης, δείχνουν ότι ο Α. Λοβέρδος πρέπει να πάρει και εκείνος την ευκαιρία του.

Το ΚΙΝΑΛ θα έχει την τύχη της Ένωσης Κέντρου εάν δεν γίνει κάτι συνταρακτικό

Εάν επικρατήσει και πάλι η Φώφη, θα στραφεί σε στελέχη του Α. Λοβέρδου και θα τα εντάξει στο κόμμα.
Εάν επικρατήσει ο Λοβέρδος, θα έχει έναν κρυφό σύμμαχο και στις εκλογές με απλή αναλογική αλλά και αργότερα.
Σε αυτή την περίπτωση αναμφίβολα, θα φύγουν αρκετά στελέχη προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι αναλυτές σημειώνουν ότι το ΚΙΝΑΛ είτε παραμείνει ΚΙΝΑΛ είτε γίνει ΠΑΣΟΚ, θα έχει την τύχη της Ένωσης Κέντρου. Θα διαλυθεί και θα μείνει ένα κόμμα στα όρια του 3%.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης