Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι (δεν) ξέρουμε για τον Στυλιανίδη; Η σχέση με Σημίτη, οι παρέες του, το ΕΛΙΑΜΕΠ και η χρηματοδότηση για το σχέδιο Ανάν

Τι (δεν) ξέρουμε για τον Στυλιανίδη; Η σχέση με Σημίτη, οι παρέες του, το ΕΛΙΑΜΕΠ και η χρηματοδότηση για το σχέδιο Ανάν

Ο Κ.Μητσοτάκης προσβλέπει σε νέα κονδύλια για την Πολιτική Προστασία μέσω Στυλιανίδη

Σχετικά Άρθρα
Ο άνθρωπος του Κώστα Σημίτη στην Κύπρο είναι αυτός που αναλαμβάνει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι λάτρης του πρώην πρωθυπουργού και μάλιστα αυτός που δημιούργησε τον ΟΠΕΚ Κύπρου, δηλαδή το παρακλάδι του Ομίλου Προβληματισμού του Κώστα Σημίτη στην μεγαλόνησο.
Ο ίδιος έχει βρεθεί σε κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος του Γλαύκου Κληρίδη αλλά και αργότερα του Νίκου Αναστασιάδη με τον οποίο είχαν αγαστή συνεργασία και σύμπνοια μέχρι την υπόθεση με τα χρυσά διαβατήρια, την οποία ο κ. Στυλιανίδης στηλίτευσε δημοσίως – το δικηγορικό γραφείο της οικογένειας του κ. Αναστασιάδη εμπλέκεται σε αυτό το σκάνδαλο.
Πριν φτάσουμε, όμως, εκεί θα πρέπει να πούμε ότι οι δύο άντρες ενώθηκαν κάτω από την κοινή τους θέληση να ψηφιστεί το σχέδιο Ανάν.

Ο κ. Στυλιανίδης χρηματοδοτήθηκε για να ξεκινήσει εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν

Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης παραδέχτηκε ότι χρηματοδοτήθηκε με αρκετές χιλιάδες ευρώ από το γραφείο προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNOPS) για να ξεκινήσει εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν.
Είχε προηγηθεί η δημοσίευση στην Κύπρο της λίστας με ονόματα πολιτικών, δημοσιογράφων και οργανισμών που είχαν χρηματοδοτηθεί από διάφορα προγράμματα των Ην. Εθνών και ανάμεσα σε αυτά ήταν και το όνομά του.
Ειρήσθω εν παρόδω θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να μάθουμε και ποια πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα χρηματοδοτήθηκαν για να στηρίξουν το ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν το οποίο καταψηφίστηκε εν τέλει από τον Κυπριακό λαό, αλλά και από τους Ελλαδίτες.
Πάντως, για μεγάλη μερίδα Κυπρίων αλλά και των κυπριακών ΜΜΕ, ο Χρίστος Στυλιανίδης αποτελεί τον κυριότερο εκφραστή του ενδοτισμού στην Κύπρο.

Οι σημιτικές παρέες του Χρίστου Αναστασιάδη

Επίσης, είναι το πρόσωπο που διοργανώνει τις διαλέξεις του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Κύπρο.
Υπήρξε στενός φίλος του Νίκου Θέμελη, του πιο κολλητού συνεργάτη του Κώστα Σημίτη, αλλά και της γυναίκας του Θάλειας Δραγώνα και συνδέθηκε με την παρέα εκπαιδευτικών (Βερέμης, Λιάκος, Ρεπούση, Δραγώνα, Φραγκουδάκη κ.α) η οποία ήταν υπεύθυνη για την αναθεώρηση των ιστορικών βιβλίων στην εκπαίδευση και την απαλοιφή ιστορικών στοιχείων που προωθούσαν τον πατριωτισμό, μεγαλοιδεατισμό και την εχθρότητα των λαών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Πόνημα αυτής της παρέας, εν τέλει, ήταν αυτός που λίγα χρόνια αργότερα θα γράψει η κ. Ρεπούση περί «συνωστισμού» των Ελλήνων Μικρασιατών στην προκυμαία της Σμύρνης το 1922…

Σχέσεις με το ΕΛΙΑΜΕΠ που «ελέγχει» την εξωτερική πολιτική

Παράλληλα, είχε στενές σχέσεις συνεργασίας και με το ΕΛΙΑΜΕΠ.
Tο γνωστό think tank κεντροαριστερής προέλευσης με τις γνωστές θέσεις για τα ελληνοτουρκικά θέματα και «σχολείο πολιτικών παραγόντων» που αργότερα έχουμε την υπουργοποίησή τους.
Το ΕΛΙΑΜΕΠ, επίσης, χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για την επικράτηση του ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν με την πραγματοποίηση συνεδρίων την κρίσιμη εποχή, όπως αυτό π.χ που συνδιοργάνωσε με το International Peace Research Institute Oslo (PRIO) και το Instabul Policy Center (IPC).
Στόχος η συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Γιατί τα έσπασε με τον Νίκο Αναστασιάδη στην Κύπρο; Οι δύο θεωρίες

Και ερχόμαστε στο σήμερα.
Ο Χρίστος Στυλιανίδης μέχρι την αποκαθήλωσή του από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, φάνταζε το Νο2 για το ΔΗ.ΣΥ και ένας μελλοντικός υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου.
Ήταν επίτροπος για θέματα Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας μέχρι το 2019.
Ανεπίσημα, ο κ. Αναστασιάδης δεν ανανέωσε την στήριξή του στον κ. Στυλιανίδη για την Κομισιόν – αυτό συμβαίνει πρώτα φορά στην Ευρώπη, αλλαγή επιτρόπου χωρίς αλλαγή κυβέρνησης- καθώς ο δεύτερος δεν τον στήριξε δημοσίως αλλά και στην Κομισιόν για το θέμα των χρυσών διαβατηρίων που προκάλεσε μεγάλο σούσουρο στις Βρυξέλλες και έθεσε δημόσια τα θέματα διαφθοράς στην Κύπρο.
Η ουσία, όμως, είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν ήθελε να έχει ένα επικοινωνιακό πρόσωπο που αργότερα θα διεκδικούσε την θέση που κατέχει ο ίδιος.

Ο Κ.Μητσοτάκης προσβλέπει σε νέα κονδύλια για την Πολιτική Προστασία μέσω Στυλιανίδη

Προφανώς, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον εμπιστεύτηκε – μαζί με τον Πτέραρχο Τουρνά- καθώς όντως οι διασυνδέσεις Στυλιανίδη στην Κομισιόν μπορούν να εξασφαλίσουν κονδύλια για την αναβάθμιση της ελληνικής πολιτικής προστασίας.
Άλλωστε, ουσιαστικά ήταν ο «υπουργός» της Ευρώπης για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας.
Ωστόσο, ο ίδιος δεν διαθέτει επιχειρησιακή εμπειρία γι’ αυτό και δίπλα του τοποθετήθηκε ένας στρατιωτικός που γνωρίζει τις δυνατότητες των πυροσβεστικών αεροπλάνων και των λοιπών εναέριων μέσων.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης