Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό για εντάξεις ώριμων έργων σε ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάπτυξης

Πέτσας: Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό για εντάξεις ώριμων έργων σε ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάπτυξης
"Επεξεργαζόμαστε μια τροποποίηση της ΚΥΑ ώστε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό,  προκειμένου να εντάξουμε όσο πιο πολλά έργα μπορούμε, ώριμα έργα που έχουν υποβληθεί", ανέφερε ο Στ. Πέτσας

Tην περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού για εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης γνωστοποίησε από την Πρέβεζα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στο 1st Digital Beach Summit, στη συζήτηση για τις προκλήσεις στην ανάπτυξη των «έξυπνων πόλεων» και την αξιοποίηση του προγράμματος "Αντώνης Τρίτσης", ανέφερε ότι «επεξεργαζόμαστε μια τροποποίηση της ΚΥΑ ώστε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό προκειμένου να εντάξουμε όσο πιο πολλά έργα μπορούμε, ώριμα έργα που έχουν υποβληθεί ώστε αυτά αφού ενταχθούν στο Αντώνης Τρίτσης να δούμε πού μπορούμε να τα διαχειριστούμε και στα άλλα χρηματοδοτικά μας εργαλεία, είτε είναι το ΕΣΠΑ, είτε το Ταμείο Ανάκαμψης».
Ο ίδιος σημείωσε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις για έργα τριπλάσιου προϋπολογισμού από τον προβλεπόμενο που είναι 2,5 δισ. ευρώ και ήδη αυτές έχουν φτάσει στα 6 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως είπε, η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει τα κατάλληλα εργαλεία και το κατάλληλο προσωπικό για να αξιοποιήσει τα εργαλεία που χρειάζονται για να αναπτύξουν δράσεις και εφαρμογές στο πλαίσιο της «έξυπνης πόλης».

Ομιλητές

Ο Γ.Γ. Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθηγητής Κωνσταντίνος Αρραβώσης, υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των νέων τεχνολογιών για να παρακολουθείται η ποσότητα και η ποιότητα του παρεχόμενου νερού.Κατά τον ίδιο, σε κάποιες περιπτώσεις χάνεται ποσότητα νερού κοντά στο 50% πριν αυτό φτάσει στον καταναλωτή, χωρίς να μπορεί να διαπιστωθεί πού χάνεται αυτό.
Από την πλευρά του, ο Νικόλαος Μποτίνης, Regional Manager της Cisco για την Ελλάδα την Κύπρο και την Μάλτα, ανέφερε ότι η εταιρία που εκπροσωπεί εργάζεται ώστε οι έξυπνες πόλεις να έχουν και τις κατάλληλες διασυνδεδεμένες κοινότητες για να αξιοποιούνται σωστά από την αυτοδιοίκηση οι πόροι που λαμβάνονται από το κεντρικό κράτος.
Ο Δημήτρης Κάνταρος, COO της Sigfox Hellas, σημείωσε ότι η εταιρία που εκπροσωπεί δίνει λύσεις για την μαζική συλλογή των δεδομένων, όπως η μαζική εξάπλωση αισθητήρων που έχουν εφαρμογή για παράδειγμα στις φυσικές καταστροφές και την γεωργία. Κατά τον ίδιο, το εύρος των έξυπνων λύσεων πρέπει να απαντάται και στην ασφάλεια των δεδομένων.
Στις δράσεις του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε ο ερευνητής Δημοσθένης Ιωαννίδης και εξήγησε ότι όλες αυτές οι τεχνολογίες και εφαρμογές θέλουν δεξιότητες και άτομα με γνώση.
Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και αυτοδιοίκηση
Η συζήτηση για την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα πλαίσια του Digital beach summit, ξεκίνησε με την τοποθέτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης και εκπροσώπου του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Κούπκα, ο οποίος σημείωσε πως όταν παντρεύεται όμορφα ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα είναι ένα εχέγγυο καλού αποτελέσματος.
Ο ίδιος αποκάλεσε τα χρόνια πανδημίας «χρόνια χρυσής ευκαιρίας» και την Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ο Δημήτρης Σταμάτης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΑΕΜ και εκπρόσωπος του δημάρχου Αθηναίων, ανέφερε ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν το όχημα για την μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, όμως για να είναι αποδοτικές χρειάζονται τα δεδομένα και στόχος για το μέλλον είναι η παραγωγή και συλλογή τους ώστε να υπάρχουν καλύτερες υπηρεσίες.
Ο Νικήτας Γεωργιάδης, Virtual Sales Account Manager της Cisco, ανέφερε ότι ο κορωνοϊός επιτάχυνε τις διαδικασίες και στους πολίτες δίνονται εργαλεία, πλατφόρμες και εφαρμογές για την εξυπηρέτηση τους , ενώ ο Pencho Kuzen, Policy Advisor του Konrad-Adenauer-Foudation, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης