Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Εξιλέωση» στην ΔΕΘ ψάχνει ο Πρωθυπουργός μετά τις στρατηγικές ήττες των πυρκαγιών και του ανασχηματισμού

«Εξιλέωση» στην ΔΕΘ ψάχνει ο Πρωθυπουργός μετά τις στρατηγικές ήττες των πυρκαγιών και του ανασχηματισμού
Ακόμα και τα φίλια μέσα ενημέρωσης μιλούν πλέον για προσωπική φθορά του Πρωθυπουργού
Σχετικά Άρθρα

Μετά το φιάσκο του προχθεσινού ανασχηματισμού, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού προσπαθούν να βρουν τρόπους για να ανακάμψει επικοινωνιακά και ουσιαστικά.
Θα είναι, όμως, μία πολύ δύσκολη εξίσωση και ήδη πολιτικοί αναλυτές ομολογούν ότι από εδώ και πέρα, η κυβερνητική φθορά δύσκολα θα απορροφάται.

Ακόμα και τα φίλια ΜΜΕ μιλούν πλέον για προσωπική φθορά του Πρωθυπουργού


Είναι ενδεικτικό ότι τα περισσότερα ΜΜΕ ακόμα και αρθρογράφοι που καθημερινά υμνούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έκαναν λόγο, για πρώτη φορά, ότι έκανε την πρώτη μεγάλη στραβοτιμονιά στην πορεία του ως Πρωθυπουργός.
Υπήρξε, μάλιστα και αρθρογράφος που χαρακτήρισε την κυβέρνηση και ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου ως ερασιτέχνες που ανέστησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τον όρισαν ξανά παίχτη του πολιτικού συστήματος.
Αυτό, διαχρονικά είναι ένα σημείο καμπής. Όταν τα «δικά» σου ΜΜΕ αρχίζουν και μπαίνουν στο παιχνίδι της κριτικής σημαίνει ότι έχεις προσωπική φθορά.

Πυρκαγιές και ανασχηματισμός, δύο μεγάλες ήττες που μειώνουν την αποδοχή της κυβέρνησης

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, το Μαξίμου θεωρεί ότι μία πολύ καλή εμφάνιση στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με ένα καλό πακέτο εξαγγελιών, θα μπορούσε να εξιλεώσει την σοβαρή ζημιά που υπέστη η κυβέρνηση Μητσοτάκη προ ημερών.
Να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο – διότι με τον ανασχηματισμό μπορεί να ξεχάστηκε- ότι η κυβέρνηση εξέρχεται από ένα καλοκαίρι που πλήγωσε βάναυσα το προφίλ της κυβέρνησης.
Οι πυρκαγιές και η αποτυχία του κρατικού μηχανισμού ήταν η αιτία που ήρθε μπροστά χρονικά ο ανασχηματισμός και η αποτυχία του ανασχηματισμού συνολικά μάς κάνει 2 πολύ σημαντικές ήττες της κυβέρνησης.

Γιατί το Μαξίμου θέλει πάσει θυσία να κλείσει το θέμα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας;


Γι’ αυτό και το επιτελείο του Πρωθυπουργού προσπαθεί να κλείσει την υπόθεση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και να βρει ένα πρόσωπο με διακομματικά κριτήρια και ευρύτερης αποδοχής.
Αυτή τη φορά, όμως, οι κινήσεις θα είναι προσεκτικές, μάς είπαν κυβερνητικές πηγές. Σε αυτή τη φάση 3 πρόσωπα είναι αυτά που είναι ψηλά στη λίστα του Μαξίμου.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος ενώ κάποιοι φέρνουν και τον Σταύρο Μπένο στην εξίσωση.
Σε κάθε περίπτωση, εάν κάνει πίσω και διατηρήσει τις αρμοδιότητες στο υπάρχον υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον Τάκη Θεοδωρικάκο, θα είναι επίσης μία μεγάλη κυβερνητική ήττα.

Το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει τις εξαγγελίες που θα εξιλεώσουν τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ


Από την άλλη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δημιουργεί ένα νέο καλάθι οικονομικών ελαφρύνσεων το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο Πρωθυπουργός αναμφίβολα θα θέλήσει να αναδείξει μία αναπτυξιακή ατζέντα, που θα περιλαμβάνει έργα σε όλη την ελληνική επικράτεια, απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη για το 2021 δεν θα είναι 3,6% αλλά κοντά στο 4,3% που έχει προβλέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Πρωθυπουργός θα ποντάρει, επίσης, ότι η τουριστική άνοδος θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβρη ώστε να ξεπεραστεί η πρόβλεψη για έσοδα πάνω από το 50% του 2019. Σημειωτέον, ορισμένα νησιά τον Ιούλιο και Αύγουστο κινήθηκαν ακόμα και πάνω από τα αντίστοιχα έσοδα του 2019.
Τέλος, στις σημειώσεις του Πρωθυπουργού βρίσκεται και η μείωση της ανεργίας στο 14,6% τον Ιούλιο και η περαιτέρω αποκλιμάκωσή της.
Το αφήγημα Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ θα περιέχει νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%, «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και για το 2022 αλλά και διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Το μέτρο αυτό αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα αλλά στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν καλά ότι οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη και στο πετρέλαιο «ροκανίζουν» τις ευεργετικές διατάξεις του μέτρου.
Γι’ αυτό και σε άλλο κεφάλαιο, και εφόσον όντως διαφανεί ότι για το 2021 πιάνουμε το 4,3% ανάπτυξη, υπάρχει στη φαρέτρα του Πρωθυπουργού και η νέα μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.

Τα 3 μεγάλα μέτωπα που φοβάται η κυβέρνηση ότι θα εξελιχθούν σε ήττες


Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι τα μέτωπα της κυβέρνησης είναι ορθάνοικτα.
Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους του δημοσίου.
Θα υπάρξει πολιτικό κόστος από αυτή τη τακτική.
Το μέτωπο της Παιδείας θα αρχίσει να ενεργοποιείται.
Τα πανεπιστήμια για πρώτη φορά θα φρουρούνται μέσα και έξω από την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ενώ το μεγάλο αγκάθι θα είναι η πανδημία και οι εμβολιασμοί μέσα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί υποχρεωτικότητα στους δασκάλους και καθηγητές.
Είναι σίγουρο, όμως, ότι εάν αποφασιστούν σκληρά μέτρα αναστολών εργασίας όπως στους υγειονομικούς, η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο.
Οι εκπαιδευτικοί έχουν πολύ σκληρό συνδικαλιστικό σωματείο που μπορεί να παραλύσει τη χώρα.
Και σε αυτή τη πορεία θα τους ακολουθήσουν οι φοιτητές.
Γι’ αυτό και χρειαζόταν συμβολικά μία αλλαγή προσώπων σε κρίσιμους τομείς όπως η Παιδεία…
Τέλος, να πούμε ότι εκεί που η κυβέρνηση φοβάται νέο Βατερλό είναι οι ελλείψεις στην υγεία από την αναστολή των καθηκόντων σε περίπου 6.000 γιατρούς, κυρίως σε περιφερειακά τμήματα νοσοκομείων της χώρας.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης