Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις 11:00 οι ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης - Σε ποιες αλλαγές προχωρά ο Πρωθυπουργός

Στις 11:00 οι ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης - Σε ποιες αλλαγές προχωρά ο Πρωθυπουργός
Οι αμετακίνητοι και το ισχυρό δίδυμο στην ψηφιακή διακυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα

(upd) Στις 11:00 σήμερα Τρίτη 31 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινώσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Στις 11:00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα» αναφέρει η λιτή ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού.
Ο κ.Μητσοτάκης έχει κλείσει το μεγαλύτερο μέρος των αλλαγών που θα κάνει και ήδη από εχθές 30/8 είχε επικοινωνήσει με συγκεκριμένους
υπουργούς για να τους καταστήσει κοινωνούς των προθέσεών του.
Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη 31/8 μετατίθεται για την Πέμπτη 2/9 με το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Οι αλλαγές και τα υπουργεία που θα «πειραχθούν»


Ξεκινώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, παρά τις διαρροές του προηγουμένου διαστήματος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δείχνει τελικά να παραμένει στο πρωθυπουργικό μέγαρο.
Τώρα, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, κεντρικό πρόσωπο των αλλαγών θα είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ο οποίος αποχωρεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Στη θέση του θα βρεθεί, είτε ο Κώστας Τσιάρας είτε ο Βασίλης Κικίλιας που έχει υπηρετήσει αυτό το υπουργείο. Στο Υπουργείο Υγείας, σίγουρα αποχωρεί ο Β.Κικίλιας και μάλλον θα δούμε αναβάθμιση Β.Κοντοζαμάνη και ενδεχομένως αναβάθμιση του γενικού γραμματέα Μάριου Θεμιστοκλέους, προσώπου της εμπιστοσύνης του αναβαθμισμένου Α. Σκέρτσου και κατ’ επέκταση του Μεγάρου Μαξίμου.
Αλλαγές θα έχουμε το πιθανότερο και στο Υπουργείο Τουρισμού, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όπου ενδεχομένως να δούμε μετά από καραμπόλα είτε τον Γιάννη Πλακιωτάκη είτε την Νίκη Κεραμέως ενώ υπάρχουν ισχυρές πιέσεις για να παραμείνει στην θέση της ως Υπουργός Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη.

Οι αμετακίνητοι και το ισχυρό δίδυμο στην ψηφιακή διακυβέρνηση


Οι αμετακίνητοι της κυβέρνησης είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Και φυσικά ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερακάκης ο οποίος μαζί με τον Θεόδωρο Λιβάνιο θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο δίδυμο για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και του κράτους.

Τα μεγάλα ερωτηματικά, οι εκτιμήσεις και τα νέα υπουργεία


Μεγάλο ερωτηματικό μέχρι αυτή την ώρα είναι τι θα γίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έχει ακουστεί είτε ότι θα μετακομίσει στην Αντιπροεδρία της κυβέρνησης είτε θα λάβει ένα υπουργείο με συμβολική σημασία, όπως το Υπουργείο Ναυτιλίας, όπως ακούγεται.
Επίσης, σύμφωνα με τις δεδηλωμένες προθέσεις και ευαισθησίες του Πρωθυπουργού για την κλιματική κρίση, πιθανόν είναι να δούμε ένα ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και ένα ξεχωριστό Υπουργείο Ενέργειας.
Ενδεχομένως σε μία τέτοια περίπτωση να δούμε και την είσοδο στην κυβέρνηση κάποιου στελέχους από την Κεντροαριστερά, όπως του Γιάννη Μανιάτη ο οποίος διατηρεί φιλική σχέση με τον Πρωθυπουργό.
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα διατηρήσει τη θέση του στο σχήμα ο Κώστας Σκρέκας που αποτελεί πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Μαξίμου ή αλλιώς πλήρως «ελεγχόμενος».
Τέλος, συγκεκριμένες εκτιμήσεις από κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι θα διασωθεί ο Νίκος Χαρδαλιάς αλλά ενδεχομένως να συσταθεί ένα νέο χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας ενισχυμένο με αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Επίσης, συγκεκριμένες πληροφορίες φέρνουν στο νέο σχήμα πρόσωπο που δεν ανήκει στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ και θα αποτελέσει μία από τις εκπλήξεις του ανασχηματισμού.
Στην κυβέρνηση θα μπούνε αρκετά πρόσωπα μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα με επικρατέστερους τον Δ.Καιρίδη, τον Θ. Πλεύρη, τον Β. Οικονόμου ενώ λέγεται έντονα ότι όσοι γενικοί θέλουν να κατέβουν στις εκλογές (και άρα θα πρέπει να παραιτηθούν από το αξίωμα του γενικού γραμματέα) ενδεχομένως να αξιοποιηθούν ως υφυπουργοί όπως η Σοφία Νικολάου και ο Αντώνης Οικονόμου στο Υπ. Άμυνας.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης