Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβέρνηση: Restart με ατζέντα ΔΕΘ στοχεύοντας να διορθωθεί η δημοσκοπική ζημία 4-5 μονάδων λόγω πυρκαγιών

Κυβέρνηση: Restart με ατζέντα ΔΕΘ στοχεύοντας να διορθωθεί η δημοσκοπική ζημία 4-5 μονάδων λόγω πυρκαγιών
Γράφεται το νέο αφήγημα Μητσοτάκη στην ΔΕΘ με στόχο ανάπτυξη και οικονομικές ελαφρύνσεις

Το restart της κυβέρνησης προσπαθεί να συνθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι περισσότερες εισηγήσεις είναι αυτό να γίνει πριν την ΔΕΘ προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο συνολικό κυβερνητικό αφήγημα.
Οι πρόσφατες πυρκαγιές έχουν δημιουργήσει ένα νέο κακό κλίμα για την κυβέρνηση η οποία, πλέον, έχει να αντιμετωπίσει την ολοένα αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοιού αλλά και την επιβολή νέων προνομίων για τους εμβολιασμένους, μία συζήτηση που έρχεται δειλά και θα αφορά και τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι δημοσκοπήσεις σόκαραν το Μαξίμου – Μέχρι πέντε μονάδες η ζημιά

Οι δημοσκοπήσεις που έχει παραγγείλει εδώ και μία εβδομάδα το Μέγαρο Μαξίμου για να εκτιμηθεί η ζημιά που έκαναν στην εικόνα της κυβέρνησης οι πυρκαγιές δείχνουν μία μείωση στα ποσοστά της κατά 4-5% και το ερώτημα είναι εάν αυτό θα καταστεί αναστρέψιμο.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μπορεί το κλίμα να αντιστραφεί αλλά θεωρείται πολύ δύσκολο.
Διαχρονικά ότι χάνει μία κυβέρνηση πολύ δύσκολα το κερδίζει.
Και τα δύσκολα είναι μπροστά της.
Οι ηλικιακές ομάδες των νέων δείχνουν μεγάλη αποχή και αντίθεση προς την κυβέρνηση.
Το χειρότερο είναι άλλο.
Το επιτελικό κράτος, το κράτος των «αρίστων» για την αντιπολίτευση δέχτηκε ένα ουσιαστικό πλήγμα και η κυβέρνηση υπέστη μία πολύ μεγάλη επικοινωνιακή ζημιά, γι’ αυτό άλλωστε εξετάζει επιτακτικά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
Εντολή για αλλαγή ατζέντας και ανάδειξη θεμάτων όπως ο τουρισμός και η ασφάλεια, σύνορα

Η αλλαγή ατζέντας από το Μέγαρο Μαξίμου κρίνεται επιβεβλημένη.

Γι’ αυτό πέρα από τις αλλαγές που κυοφορούνται ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να αναδείξει θέματα όπως το μεταναστευτικό, ο φράκτης του Έβρου αλλά και ο τουρισμός, όπου οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα εξελιχθεί πολύ καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Ήδη κυβερνητικές πηγές συντάσσονται με τις εκτιμήσεις του πρώην προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος τόνισε εκ νέου ότι τα τουριστικά έσοδα θα κινηθούν πάνω από το 50% του 2019 το οποίο σημαίνει για ένα ποσό πάνω από 9 δισ ευρώ.

Μειονέκτημα ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο μεταναστευτικό, ευκαιρία για την κυβέρνηση

Το θέμα των συνόρων κρίνεται ως όπλο στην φαρέτρα της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος διατηρεί ακόμα και τώρα μία πολιτική ανοικτών συνόρων πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα. Αυτό σημαίνει ότι το Μαξίμου θα βρεθεί σε μία πλεονεκτική θέση σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ήδη και πριν την επικράτηση των Taliban στο Αφγανιστάν οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας είχαν μειωθεί πάρα πολύ. Κυβερνητικοί μάς υπενθύμισαν ότι τα ποσοστά της κυβέρνησης έπιασαν το μέγιστο σημείο όταν πραγματοποιήθηκε η έφοδος των μεταναστών στον Έβρο και αποκρούστηκαν από τις ελληνικές δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού.

Γράφεται το νέο αφήγημα Μητσοτάκη στην ΔΕΘ με στόχο ανάπτυξη και οικονομικές ελαφρύνσεις

Τέλος, παράλληλα με τις αλλαγές, τα ζητήματα των συνόρων και του τουρισμού, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δημιουργεί ένα αφήγημα οικονομικών ελαφρύνσεων το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να αναδείξει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Το οποίο βέβαια θα συνοδευτεί με την αναπτυξιακή τροχιά λόγω τουρισμού και την τελική εκτίμηση να είναι πάνω από την προβλεπόμενη 3,6%.
Το αφήγημα Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ θα περιέχει νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%, «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και για το 2022 αλλά και διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Θυμίζουμε ότι το μέτρο αυτό δεν έχει ψηφιστεί για μόνιμο.
Παράλληλα εξετάζεται και η μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.

Πίκουλας Σωτήρης
Sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης